«Memorandum» το νέο έργο της Τζένης Αργυρίου

eugeniostzafestas_2-web

Η Τζένη Αργυρίου - amorphy.org παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πιο πρόσφατη δουλειά της με τίτλο Memorandum – ένας μηχανισμός ενθύμησης.

Έργο επέκεινα των ορίων εικαστικών και παραστατικών τεχνών, το Μemorandum συγκροτείται από μία performance και δύο in situ εγκαταστάσεις, μία στην είσοδο και μία στη σκηνή του Κτιρίου Ε. Οι δύο οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό με είσοδο ελεύθερη, από τις 18:30 και ως την έναρξη της παράστασης.

Το Μemorandum είναι ένα έργο που εμπνέεται από τις έννοιες της μνήμης, της Ιστορίας και των μέσων καταγραφής της. Ταξιδεύοντας στο χρόνο μέσα από το φως και τη σκιά, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το πραγματικό και το φαντασιακό, το βιωματικό και το κληρονομικό, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με το δικό μας τρόπο το παρελθόν και τη σημαντικότητα μας για το παρόν και το μέλλον. Ψάχνουμε εκείνα τα κομμάτια του πρόσφατου παρελθόντος που μοιάζουν να λείπουν από τη συλλογική μας μνήμη. Αναζητάμε σκιές και ίχνη προσωπικών ενθυμήσεων και βιωμάτων, αλλά και δημόσιων κοινωνικοπολιτικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την ταυτότητα μας.

Το έργο δημιουργήθηκε με άξονα τις βασικές λειτουργίες της μνήμης (επεισοδιακή, σημασιολογική και διαδικαστική μνήμη) και κάθε δράση στο χώρο αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία αυτά είδη. Ξεχωριστή σημασία δίνεται στο ρόλο της λήθης και στη δυναμική της ανάδυσής της.

Performance: τρεις ερμηνευτές, ο Miguel Pereira, ο Simon Rummel και η Soledad Zarka ζουν μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο καταστάσεων, εξερευνούν ένα τοπίο-μηχανισμό του χρόνου και συναντούν πραγματικές και εικονικές σκιές, αποσπασματικές προβολές εικόνων, ήχους και μυρωδιές. Όλα αυτά μαζί λειτουργούν ως ένας διαδραστικός μηχανισμός ενθύμησης, ο οποίος αλληλεπιδρά με τους ερμηνευτές.

Η εγκατάσταση στην είσοδο του Κτιρίου Ε είναι οπτικοακουστική και βασίζεται στο ερευνητικό υλικό που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. 9 βίντεο, 9 πρόσωπα, 9 απόψεις, 9 οθόνες τοποθετούνται στο χώρο με βάση την αρχιτεκτονική του. Στόχος ο διάλογος ανάμεσα στο κοινό και στους ψηφιακούς πρωταγωνιστές που απαντούν σε ερωτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη λήθη, την Ιστορία και τις προσωπικές τους ιστορίες, το παρελθόν και το παρόν, αλλά και με την περίοδο την οποία διανύουμε, το τώρα.

Εγκατάσταση επί σκηνής: Μια in situ εγκατάσταση από μεταλλικούς σωλήνες που ορίζουν οριζόντιες και κάθετες ευθείες στο χώρο. Η εικαστική σύνθεση προσομοιάζει σε «ικρίωμα» το οποίο, αντί για κάποιο μνημείο, στηρίζει το κενό. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η εγκατάσταση μετατρέπεται σε οπτικοακουστικό όργανο, έναν μηχανισμό ενθύμησης.

Δημιουργία: Τζένη Αργυρίου σε συνεργασία με τον εικαστικό Βασίλη Γεροδήμο 
Ερμηνεία: Miguel Pereira, Soledad Zarka, Simon Rummel -  ψηφιακή σκιά: Νίκος Καλογερακής
Δραματουργία: Σωτήρης Μπαχτσετζής
Μουσική σύνθεση: Νίκος Βελιώτης, Coti K
Video Artist: Thomas Fourneau
Διάρκεια: 55'

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο 2013 στη Μασσαλία (Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα), και στο Festival Temps d’ Images στο Tanzhaus NRW στο Ντίσελντορφ, τον Ιανουάριο του 2014.
Memorandum = Μνημόνιο = «Τι να θυμηθώ». Κατ’ επέκταση αναφέρεται σε κάθε μέσο που βοηθά τη μνήμη φωτίζοντάς της γεγονότα συγκεκριμένα που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 


info: Πειραιώς 260 (Κτήριο Η), Ταύρος, Αθήνα τηλ. 210 928 29 00 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 15€, φοιτητικό  5€, μειωμένο 10€, ΑΜΕΑ και κάρτα ανεργίας 5€. Πληροφορίες για αγορά εισιτηρίων εδώ  | www.greekfestival.gr


 

dancepress.gr