"Ζορμπάς" απο τo μπαλέτο της ΕΛΣ

mpaleto-els---zormpas---kallimarmaro-c-stefanos-1930-web

Ένα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο στα πέρατα της γης, τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση.

Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ μέσα από την κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν, την ανεπανάληπτη μουσική του Μ. Θεοδωράκη και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη στο τραγούδι. Την Ορχήστρα διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης, ο οποίος έχει επανειλημμένως διευθύνει τον Ζορμπά στις μεγαλύτερες σκηνές ανά τον κόσμο. Η παράσταση στοχεύει να προσελκύσει ελληνικό κοινό, αλλά και ξένους επισκέπτες με χαμηλές τιμές εισιτηρίων.

Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη και που γοήτευσε το σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν από 50 χρόνια, είναι ανάμεσά μας σαν μια αυτόχθονη λαϊκή θεότητα, αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, για να μας μιλήσει ξανά για τη δύναμη της ζωής και να σβήσει τη χαρά και τον πόνο του στο χορό.

Ο κορυφαίος έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει: "Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που το έργο μου παίζεται σε έναν τέτοιο σπουδαίο χώρο όπως είναι το Καλλιμάρμαρο. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη".

Ο χορογράφος Λόρκα Μασσίν παρουσίασε το 1976 στην Εθνική Λυρική Σκηνή μία πρώτη εκδοχή του Ζορμπά, αξιοποιώντας τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που είχε συνθέσει το 1964 για την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε διάφορα αποσπάσματα έργων του, τα οποία κατά την κρίση του μπορούσαν να στηρίξουν την ιστορία του Καζαντζάκη. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βερόνας, όπου του προτάθηκε να ενορχηστρώσει όλο το υλικό, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ μήνες συνεχούς εργασίας στο Παρίσι.

Τον Αύγουστο του 1990, ο Έλληνας συνθέτης διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση του νέου έργου του στην Αρένα της Βερόνα μπροστά σε 18.000 θεατές που αποθέωσαν τη μουσική του όπως και τη μνημειώδη χορογραφία του Μασσίν. Μέχρι σήμερα ο Ζορμπάς έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία έως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο σε ένα κοινό 150.000 ατόμων.

Η χορογραφία του Μασσίν συνδυάζει τον κλασικό, το λαϊκό και το μοντέρνο χορό, ενώ η μουσική του Θεοδωράκη συνδυάζει τη συμφωνική με τη λαϊκή ελληνική μουσική. 

Χορογραφία - Λιμπρέττο Λόρκα Μασσίν
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη
Μπουζούκι: Μανώλης Γιωργοστάθης, Άρης Κούκος
Καλλιτεχνική επίβλεψη παραγωγής: Ρενάτο Τζανέλλα

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Α’ Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ:
Στράτος Παπανούσης (Ζορμπάς),
Ντανίλο Ζέκα (Tζων),
Μαρία Κουσουνή (Μαρίνα)
Αλεξάντερ Νέσκωβ (Μανωλιός)
Σταυρούλα Καμπουράκη (Ορτάνς)

Στην παράσταση συμμετέχουν και μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

 


info: Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αθήνα | Ώρα έναρξης 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€, 25€, παιδικό, φοιτητικό: 10€. Προπώληση: ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα Τρίτη - Κυριακή 09.00 - 21.00, Δευτέρα 09.00 - 16.00. Τηλεφωνική Αγορά: 210 3662100 / Ομαδικά εισιτήρια:210 3711342 & ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ.: 210 3272000 Δευτέρα-Παρασκευή 09.00 - 17.00, Σάββατο 09.00 - 15.00 |  Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr


 

dancepress.gr