Το NDT 2 στην Καλαμάτα, ετοιμασθείτε!

-joris-jan-bos-nederlands-dans-theater_gods-and-dogs_3jiri-kylian-web

Το 20ο Φεστιβάλ της Καλαμάτας υποδέχεται το Nederlands Dans Theater σε ένα ραντεβού με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το διάσημο σχήμα από την Ολλανδία καταφθάνει με το NDT 2, την ομάδα που απαρτίζεται από νεαρούς βιρτουόζους χορευτές και χορεύτριες.

Το NDT 2 ιδρύθηκε το 1978, όταν ο Γίρι Κύλιαν οραματίστηκε μια ομάδα που θα έδινε την ευκαιρία σε νέους επίλεκτους χορευτές 17 έως 23 ετών, να αναπτύσσουν το ταλέντο τους. Στην πορεία, η ομάδα όχι μόνο τον δικαίωσε, αλλά άνθισε, εξελίχθηκε και σήμερα το NDT 2 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία και πιο καταξιωμένα σύνολα χορού στον κόσμο.


Με τον Paul Lightfoot στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από το 2011, η ολλανδική ομάδα που εμποτίστηκε από το όραμα, τη φιλοσοφία για τη ζωή, αλλά και την αγάπη για ομορφιά του ιδιοφυούς και ρηξικέλευθου Jiri Kylián, έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Αλλά, τα γεμάτα ποίηση και ευαισθησία χορευτικά τοπία των έργων της, η αριστοτεχνική ώσμωση του κλασικού με το σύγχρονο χορό, όπως και οι εκφραστικοί χορευτές με τα «ευφυή» σώματα παραμένουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ολλανδικού συγκροτήματος.

Το πρόγραμμα  που θα παρουσιάσουν στο 20ο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας περιλαμβάνει τέσσερεις χορογραφίες:

  • Το Gods and Dogs (2008), είναι η 100η χορογραφία που ο Γίρι Κύλιαν δημιούργησε για το NDT 2. Μια νοερή ματιά στα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Το έργο βραβεύθηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Παραγωγή Χορού για το 2009. 
  • Cacti (2008), βραβευμένο έργο του συνεργαζόμενου με το NDT 2 χορογράφου Alexander Ekman. Ο  Έκμαν, πρώην χορευτής του NDT 2, δημιουργεί ένα χιουμοριστικό και ανεπιτήδευτο σχόλιο πάνω στην επιτακτική ανάγκη κριτικών και θεατών να ερμηνεύουν το χορό και επενδύει μουσικά το έργο του με Σούμπερτ, Μπετόβεν και Χέυντ.
  • Subject to change (2003). Το χορογραφικό δίδυμο Sol Leόn και Paul Lightfoot επηρεασμένοι από μια προσωπική τους ιστορία μεταγγίζουν εδώ τα συναισθήματά τους και επιχειρούν να προσδώσουν μια αφηγηματική χροιά σε αυτή τη δουλειά τους. Η χορογραφία τιμήθηκε με βραβείο Καλύτερης Χορευτικής Παραγωγής για το 2003.
  • Shutters Shut (2003). Η Sol Leόn και ο Paul Lightfoot μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν If I told him. Στη σύντομη, ευρηματική χορογραφία ακούγεται η φωνή της Αμερικανίδας συγγραφέως και ποιήτριας να απαγγέλει το ποίημα που είχε γράψει το 1923 για τον Πάμπλο Πικάσο.

--------

Ο Τσεχοσλοβάκος Γίρι Κύλιαν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης χορογραφικής σκηνής. O Κύλιαν, με τη σεμνή και στοχαστική προσωπικότητά του, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του NDT το 1975, όταν η πρωτοποριακή έως τότε ομάδα περνούσε ημέρες κρίσης και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εκτοξεύσει τη φήμη της, τοποθετώντας την στο χάρτη με τις διασημότερες ομάδες χορού διεθνώς. Αποχώρησε το 1999, εξακολούθησε να χορογραφεί έως το 2009, αλλά το NDT φέρει ως σήμερα το «άρωμά» του, καθώς και 100 χορογραφίες του στο αρχείο της. Η επιρροή του Κύλιαν στο Nederlands Dans Theater ήταν καθοριστική και πολυεπίπεδη. Η βαθειά συγκινητική και «εύθραυστη» γραφή του, η αντιμετώπιση του σώματος του χορευτή ως έργο τέχνης, η ακρίβεια της κίνησης, αλλά και η καθαρότητα του χορευτικού λόγου είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα του. Κατά τη θητεία του δεν προσκάλεσε μόνο σπουδαίους χορογράφους για να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά αναδιάρθρωσε και τη δομή της ομάδας με ευρηματικό τρόπο δημιουργώντας το NDT 1, το NDT 2 και το NDT 3 φτιάχνοντας έτσι σχήματα παραγωγικά, δημιουργικά και ευέλικτα (το NDT 3 έπαψε τη λειτουργία του το 2006). Ο Γίρι Κύλιαν συνεχίζει σήμερα το χορογραφικό του έργο εκτός NDT με παραγωγές μικρής κλίμακας.

Ο πολυτάλαντος και μόλις 30 ετών Σουηδός Αλεξάντερ Έκμαν στρέφεται νωρίς στη χορογραφία αφού προηγουμένως έχει χορέψει με τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, το Cullberg Ballet και το NDT 2. Το Cacti (2010), η δεύτερη δουλειά του για το NDT 2 αναδείχθηκε ως το «χιτ» της ομάδας και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, καθώς και ένα σημαντικό βραβείο. Ο Αλεξάντερ Έκμαν που αποκαλεί τον εαυτό του «rhythm freak», συχνά συνθέτει ο ίδιος μουσική για τις χορογραφίες του, όπως επίσης φροντίζει ο ίδιος και για τα σκηνικά.

Ο Βρετανός Πολ Λάιτφουτ και η Ισπανίδα Σολ Λεόν, πρώην ζευγάρι στη ζωή, αλλά συνεχίζοντας το από κοινού δημιουργικό τους έργο, είναι από το 2002 φιλοξενούμενοι χορογράφοι του Nederlands Dans Theater για το οποίο έχουν χορογραφήσει μαζί περισσότερα από 50 έργα. Χορευτές του NDT και οι δύο για πολλά χρόνια, γαλουχήθηκαν καλλιτεχνικά στο πλευρό του Γίρι Κύλιαν. Από το 2011, ο Πολ Λάιτφουτ έχει αναλάβει τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του NDT.

 


info: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Αίθουσα)  | ώρα:  22.00 | είσοδος: €20,00 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας) Για αγορά εισιτηρίων κάντε κλικ εδώwww.kalamatadancefestival.gr


φωτο © Rahi Rezvani

dancepress.gr