"Ζιζέλ" - Grigorovich Ballet Theater of Russia

zizel_6792-web

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αγαπά την Ελλάδα και το έχει αποδείξει, αφού τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της ομάδας του Grigorovic Ballet Theatre of Russia.

Στην εφετινή επίσκεψή του, ο μεγάλος Ρώσος χορογράφος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου, τη Ζιζέλ, σε μουσική Αντόλφ Αντάμ.

Το μπαλέτο Ζιζέλ ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 στο Παρίσι σε χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot και ήταν βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με το δραματουργό Ζυλ Ανρί Βερνουά ντε Σεν Ζορζ. Η Ιταλίδα μπαλαρίνα Carlotta Grisi ήταν η πρώτη που χόρεψε το ρόλο της Ζιζέλ. Το έργο απέκτησε την αίγλη του λίγο αργότερα στη Ρωσία με τον Μάριους Πετιπά, ο οποίος ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Άννα Πάβλοβα. Η διάσημη χορεύτρια περιόδευσε με τη Ζιζέλ σε ολόκληρο τον κόσμο και έγραψε ιστορία. Από τότε μεγάλες χορεύτριες, όπως η Αλίσια Μάρκοβα, η Κάρλα Φράτσι, η Σάλι Γκίλμουρ, κ.ά., έχουν ερμηνεύσει το ρόλο της Ζιζέλ που γοητεύει πάντα με το λυρισμό και την ευαισθησία του.

Η ιστορία: Η Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωρική που ερωτεύεται τον αριστοκράτη Άλμπρεχτ, αγνοώντας την πραγματική καταγωγή του. Η αποκάλυψη ωστόσο της πραγματικής του ταυτότητας, καθώς και του αρραβώνα του με μια κοπέλα της τάξης του, θα οδηγήσει τη Ζιζέλ στην τρέλα, ενώ λίγο αργότερα η ηρωίδα αυτοκτονεί με το σπαθί του αγαπημένου της. Στο δεύτερο μέρος, ο Άλμπρεχτ μετανιωμένος, έρχεται το βράδυ στο δάσος στον τάφο της Ζιζέλ, ζητώντας συγχώρεση. Εκεί παγιδεύεται από τα πνεύματα των προδομένων από αγάπη γυναικών, που με την βασίλισσά τους Μύρτα βγαίνουν τη νύχτα και καταδικάζουν όποιον άντρα βρεθεί στο δρόμο τους, αναγκάζοντάς τον να χορέψει μέχρι θανάτου. Όμως η δύναμη της αγάπης της Ζιζέλ είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο συγχωρεί τον αγαπημένο της, αλλά του σώζει και τη ζωή, γλιτώνοντάς τον από τα μάγια των άλλων πνευμάτων. 

Στους πρωταγωνιστικόυς ρόλους της παράστασης συμμετέχουν και διάσημοι σολίστ από τα Μπαλέτα Μπολσόϊ.

Μπαλέτο σε δύο πράξεις
Παραγωγή, Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά, Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Mουσική: Αντόλφ Αντάμ
Ζιζέλ: Άννα Νικούλινα
Άλμπρεχτ: Ρουσλάν Σκβορτσόβ
Διάρκεια: 2 ώρες και 10΄

Με την ορχήστρα Grigorovic Ballet

H Άννα Νικούλινα, πρώτη χορεύτρια των Μπαλέτων Μπολσόϊ, γεννήθηκε στη Μόσχα. Το 2002 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας με διάκριση και έγινε δεκτή στο Θέατρο Μπολσόι. Έκανε πρόβες με την σπουδαία Εκατερίνα Μαξίμοβα. Το 2004, στα 19 της, χόρεψε για πρώτη φορά το διπλό ρόλο της Οντέτ/ Οντίλ στη Λίμνη των Κύκνων. Στο ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνονται οι ρόλοι: Ζιζέλ (Ζιζέλ), Οντέτ/ Οντίλ (Λίμνη των Κύκνων), Φρυγία (Σπάρτακος), Lyuska (The Golden Age),

Ο Ρουσλάν Σκβορτσόβ, πρώτος χορευτής των Μπαλέτων Μπολσόϊ γεννήθηκε στην πόλη Γιέλετς της Ρωσίας. Έγινε μέλος των Μπολσόι το 1998, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας (στην τάξη του Βιατσεσλάβ Μιχαήλοφ). Το 2000 κέρδισε το τρίτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου, στη Μόσχα. Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται οι ρόλοι: Άλμπρεχτ (Ζιζέλ), Πρίγκιπας Ζίγκφριντ (Λίμνη των Κύκνων), James (Η Συλφίδα), Μπόρις (The Golden Age), κ.ά.

 


info: ΑΘΗΝΑ: 9 - 10 Σεπτεμβρίου 2014 | Ηρώδειο, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα (Μετρό Ακρόπολη)  | ώρα: 21.00 | εισιτήρια: άνω διάζωμα κανονικό 30€, φοιτητικό: 25€, Γ ζώνη: 40€, Β ζώνη: 60€, Α ζώνη: 80€, Διακεκριμένη ζώνη: 100€. Προπώληση:  210 698 00 44 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12, 13, 14 Σεπτεμβρίου 2014 | 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895 800 | ώρα: 12 και 13/9 στις 20.30, 14/9 στις 19.00 | εισιτήρια:  Γ ζώνη: 30€ και φοιτητικό 15€, Β ζώνη: 40€ και φοιτητικό 20€, Α ζώνη: 50€, Διακεκριμένη ζώνη: 70€. Προπώληση:  2310 895938-9 και στα εκδοτήρια του ΜΜΘ.


 

dancepress.gr