"John", οι άντρες στο μικροσκόπιο των DV8

dv8_by-kris-rozental-2-web

Τους απολαύσαμε πριν τρία χρόνια με το έργο τους Can we talk about this? στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά έρχονται με το έργο John, μια νέα τους παραγωγή που βάζει στο μικροσκόπιο την αντρική φύση.

Χειμαρρώδης λόγος και κίνηση, κινηματογραφικοί ρυθμοί, θεατρικότητα και μια διεισδυτική ματιά σε καυτά κοινωνικοπολιτικά θέματα, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δουλειές των DV8 από την ίδρυσή τους το 1986, έως σήμερα. Η δραματουργία τους χαρακηρίζεται από εκρηκτικούς συνδυασμούς ωμών διαλόγων, ντοκυμανταιρίστικα κείμενα, κίνηση γεμάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις.

Το έργο John βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της ομάδας Λόυντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ. Ο Τζων είναι ένας συνηθισμένος άντρας και η ιστορία του περιλαμβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκλημα και απρόσμενες εξελίξεις. Είναι μια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική.

Το έργο που έχει επιδείξει ο Αυστραλός Λόυντ Νιούσον από το 1986, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μια δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Ο Νιούσον ενδιαφέρθηκε για το χορό ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής ή και χορογράφος με διάφορες ομάδες προτού αποφασίσει να σχηματίσει τους DV8. Από τα πρώτα του κιόλας βήματα ο Νιούσον θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές David Hinton και Clara von Gool ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Νιούσον σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, The Cost of Living (2004-5) που απέσπασε 16 διεθνή βραβεία. Το έργο του Νιούσον δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς πηγάζει πάντα από ένα μείγμα χορού, λόγου, θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ενδιαφέρει να παρουσιάζει κάθε φορά μια νέα δουλειά, παρά να επανερμηνεύει υπάρχοντα έργα ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Στα τελευταία έργα το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

Σύλληψη & σκηνοθεσία: Lloyd Newson
Ερμηνεύουν: Taylor Benjamin,Lee Boggess, Gabriel Castillo,Ian Garside, Ermira Goro, Garth Johnson, Hannes Langolf, Vivien Wood, Andi Xhuma
Μετάφραση κειμένου: Βασίλης Δουβίτσας
Χορογραφία: Lloyd Newson με τους ερμηνευτές
Σκηνικά και Σχεδιασμός Κοστουμιών: Anna Fleischle

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες 18 ετών και άνω, καθώς περιέχει σκληρές εκφράσεις και σκηνές γυμνού.

 

  • Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, ώρα 17.30, πριν την παράσταση θα γίνει συζήτηση με τον Lloyd Newson που θα συντονίσει η Κάτια Αρφαρά, θεατρολόγος, υπεύθυνη του τμήματος θεάτρου και χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τη συζήτηση μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι έχουν εισιτήριο για την παράσταση, ανεξαρτήτως της ημέρας διεξαγωγής της.
  • Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, ώρα 10:00 (δυνατότητα εισόδου για προθέρμανση/προετοιμασία στις 9:30) θα γίνει ανοιχτή οντισιόν για άντρες επαγγελματίες χορευτές. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι συνεπείς με την ώρα έναρξης της οντισιόν και να έχουν μαζί τους βιογραφικό σημείωμα και μία φωτογραφία τους.
  • Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, ώρας 10:00 – 14:00 θα γίνει σεμινάριο χορού για επαγγελματίες χορευτές από τους DV8. Κόστος συμμετοχής: 15€. Αίτηση συμμετοχής με αποστολή βιογραφικού στο education@sgt.gr έως τις 8/10. Απαντήσεις θα δοθούν έως και τις 10/10/2014.

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 900 58 00 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Ώρα έναρξης: 20.30 │ Εισιτήρια: 15€, 18€, 25€, 36€. Μειωμένο 10€, 12€, 15€. Άνεργοι: 5€ │Ηλεκτρονική πώληση εισιτήριων στο www.sgt.gr  | Εκδοτήρια:  Λ.Συγγρού 107-109, Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00


 

dancepress.gr