Open Frontiers, με την Hellenic Dance Company

akram-khan-vertical-road-3_by_laurent_ziegler1-web

Η Hellenic Dance Company φέρνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο Open Frontiers, προσδοκώντας, μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών.

Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της Hellenic Dance Company (της ομάδας της ΚΣΟΤ), επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή. Τέσσερεις καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, τέσσερα έργα σε διαφορετικό στυλ, αλλά με κοινή ανησυχία για το μέλλον, με κοινή αποστροφή στον εφησυχασμό και σαφή προσανατολισμό στην αντίδραση απέναντι σε όσα βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υπόσταση.

 

  • VERTICAL ROAD, του Akram Khan

Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του. Ιδιαίτερα γνωστός από τα έργα του In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, το Sacred Monsters (2006) με τη Sylvie Guillem, αλλά και το βραβευμένο Ζero degrees (2005) σε συνεργασία με τον Sidi Larbi Cherkaoui. Η χορευτική του γλώσσα έχει ως αφετηρία τις καταβολές του από το κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και από τη μαθητεία του στο σύγχρονο χορό. Το Vertical Road (βραβείο κριτών "The Age" για το καλύτερο νέο έργο του 2010), είναι ένα εμβληματικό έργο του Akram Khan για σύνολο σύγχρονου χορού, με μουσική που συνέθεσε ειδικά για το έργο ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, συνθέτης Nitin Sawhney. Το Vertical Road αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi.

  • PANORAMA, της Martha Graham

Η Μάρθα Γκράχαμ εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Panorama το 1935, σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολλούς καλλιτέχνες. Διαποτισμένο από τις ανησυχίες αυτές, το Panorama γεννήθηκε για να εκφράσει τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τον κόσμο του. Η Ομάδα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ερμήνευσε αυτό το σπουδαίο έργο στη Νέα Υόρκη (Μάρτιος 2014) και στο Ηρώδειο (Ιούλιος 2014). Η εφημερίδα New York Times επισήμανε σχετικά με την ελληνική συμμετοχή ότι "Το ηχηρό χειροκρότημα για το Panorama ήρθε για να ανταμείψει τους 35 νέους χορευτές που, χωρισμένοι σε τρεις κύριες ομάδες, ερμήνευσαν το έργο με θαυμαστό συγχρονισμό και εντυπωσιακή δύναμη.”

  • WIEN, του Pascal Riout

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το έργο φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο  Sylvia and Danny Kaye Playhouse, στη Νέα Υόρκη.

O Pascal Rioult έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες χορού May O'Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, ίδρυσε το 1994 τη δική του ομάδα, RIOULT. Έχει χαρακτηριστεί ως “ένας από τους πιο θαρραλέους και με βάθος δημιουργούς του σύγχρονου χορού σήμερα, με ρίζες στην παράδοση και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον”.

  • NΟ MORE FAIRYTAILS, του Tono Lachky

Ο Tono Lachky έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση το σφυγμό της εποχής μας με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Στη συνεργασία του με την ΚΣΟΤ, θα παρουσιάσει τη νέα χορογραφία του με τίτλο No more fairytales, ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού.. αφιερωμένη στους Έλληνες στους καιρούς της κρίσης.

Ο ανερχόμενος Tono Lachky έγινε μέλος της Akram Khan Company τον Μάρτιο του 2004 και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία του "MA" (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων: Twice Read, Softandhard, Heaven is the place, Perfect Day To Dream, Kids in a play, Mind a Gap. Είναι συνιδρυτής του "Les SlovaKs Dance Collective".

 


info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Ν.Σκαλκώτας), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ, 210 72 92 333 | ώρα 21.00 | Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 20:00 τις μέρες των παραστάσεων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


 

 

dancepress.gr