Ο Jerôme Bel "οδηγεί" το Hora Disabled Theatre

02_hugoglendinning_gal_jpg

Ο Ζερόμ Μπελ (Jerôme Bel) είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης. Αιρετικός όπως πάντα, δημιουργεί αυτή τη φορά μια περφόρμανς σε συνεργασία με το Theater HORA, μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη.

Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Μπελ στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή, με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σα να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς.

Οι έντεκα ηθοποιοί, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπελ. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, έγινε δεκτό με αντιπαραθέσεις, αλλά και με επαίνους, όπου παίχτηκε μέχρι τώρα.

Σύλληψη: Jérôme Bel
Από και με τους: Noha Badir, Remo Beuggert, Gianni Blumer, Damian Bright, Matthias Brücker, Nikolai Gralak, Matthias Grandjean, Julia Häusermann, Sara Hess, Tiziana Pagliaro, Noha Badir, Remo Zarentonello
Γλώσσα: Ελβετικά γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους και ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιάννης Καλιφατίδης

Διάρκεια: 90' χωρίς διάλειμμα

 


info: Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210-900 58 00 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Ώρα έναρξης: 20:30 | Τιμές εισιτηρίων: 15€ - 18€, μειωμένο: 10€, 12€, 15€, άνεργοι: 5€ |  | www.sgt.gr
φωτο © Hugo Glendinning

dancepress.gr