"Άννα Καρένινα" από το Vakhtangov Theatre

anna-karenina_05

Το ιστορικό State Academic E. Vakhtangov Theatre, παρουσιάζει για τρείς παραστάσεις στην Αθήνα το αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι,  Άννα Καρένινα, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Angelica Cholinais.

Η Άννα Καρένινα είναι η συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις της εποχής της, ακολουθώντας την παθιασμένη προσωπικότητά της ως την αυτοκαταστροφή. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια συγκλονιστική τοιχογραφία της Ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, αλλά και μια διαχρονική σπουδή πάνω στη ζήλια, την ενοχή, την υποκρισία και το ερωτικό ένστικτο, που συγκινεί και σήμερα όσο και την εποχή που γράφτηκε.

Συνεχίζοντας το πρωτοποριακό πνεύμα του Θεάτρου Βακτάνγκοφ, η σκηνοθέτις και χορογράφος Angelica Cholinais προσέγγισε αυτό το πλούσιο υλικό εικαστικά, δίνοντας έμφαση στη χορογραφία και την κίνηση. «Αναζητώ», θα πει η σκηνοθέτις, «στην κίνηση το ανάλογο της αρμονίας και του νοήματος των λέξεων. Άλλωστε, κάθε κίνηση εκπέμπει νόημα ακριβώς όπως μια λέξη». Στα χέρια της Cholinais, η Άννα Καρένινα γίνεται μια μυθική παράσταση-ποταμός, ένα έργο χειραφέτησης που, όπως και η ηρωίδα του μυθιστορήματος, ανατρέπει αισθητικές και κοινωνικές συμβάσεις. Με τα λόγια της Cholinais: «Για μένα, το ηθικό δίδαγμα του μυθιστορήματος είναι ότι μια γυναίκα δεν υποχρεούται να παραμένει υποχείριο της αρσενικής ματαιοδοξίας».
 

Το Θέατρο Vakhtangov και ο ιδρυτής του

Το όραμα ενός θεατρικού συνόλου που θα μπορούσε να κλονίσει το θεατρικό κατεστημένο της Μόσχας γεννήθηκε το 1911, μέσα απ’ το βλέμμα και τη σκέψη ενός σκηνοθέτη και ηθοποιού, του Yevgeny Vakhtangov. Ο Βακτάνγκοφ, ο οποίος υπήρξε εκλεκτός μαθητής του Στανισλάφσκι, αμφισβήτησε την παραδοσιακή αντίληψη για τη θεατρική πράξη και εισηγήθηκε τη δική του θεωρία, που εξέλιξε και ανανέωσε τις διδαχές του δασκάλου του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το πολλά υποσχόμενο νέο θέατρο κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις από τα υπόλοιπα πιο εμπορικά «παρακλάδια» του μοσχοβίτικου θεατρικού κυκλώματος.

Ο Βακτάνγκοφ, ιδρυτής και ψυχή του νέου θεάτρου, πέθανε το 1922 σε ηλικία μόλις 39 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά και μια ήδη αναγνωρισμένη ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνεργάτες του συνέχισαν το έργο του. Έτσι, το 1926 το θέατρο βαφτίζεται με το όνομα του εμπνευστή του και οι σημαντικότεροι Ρώσοι σκηνοθέτες (Meyerhold, Popov, Zavadsky και Akimov) σπεύδουν να γίνουν μέρος του οράματός του. Ειδικά η ανορθόδοξη μετάφραση του Άμλετ από τον Akimov με τη μουσική του Shostakovich το 1932, ήταν αυτή που σύστησε σε όλον τον κόσμο τη θεατρική αυτή κυψέλη και προκάλεσε τα πρώτα κύματα θαυμασμού εντός και εκτός Ρωσίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς σκηνοθέτες που τρέχουν να συμβάλουν στο μύθο, ανακαλύπτουμε επίσης και τους Okhlopkov και Pogodin, όπως και μια ολόκληρη αλυσίδα από ευφυείς νέους δημιουργούς, που οδηγούν δεκαετία με δεκαετία το Θέατρο Βακτάνγκοφ στον 21ο αιώνα.
 

Angelica Cholinais

Η Angelica Cholinais ανήκει στο δυναμικό του Θεάτρου Βακτάνγκοφ από το 2008, με το οποίο συνεργάζεται ως σκηνοθέτις και χορογράφος, αλλά και ως θεατρική συγγραφέας: το έργο της Η ακτή των γυναικών ανεβαίνει φέτος για τέταρτη χρονιά στην κεντρική σκηνή του Θεάτρουστη Μόσχα.

Η Cholinais γεννήθηκε στη Λιθουανία το 1970. Σπούδασε στην περίφημη GITIS, τη Ρωσική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, και αποφοίτησε το 1996 από την τάξη της χορογράφου Olga Tarasova. Το 1991 –σπουδάστρια ακόμη– χορογράφησε την πρώτη της παράσταση. Το 2000 η Cholinais ίδρυσε τη δική της ομάδα, το «Χοροθέατρο Angelica Cholinais». Η ομάδα ενισχύει την ανεξάρτητη δημιουργική διαδικασία, στοχεύοντας στη σύνθεση εικονοκλαστικών έργων, βασική φιλοσοφία των οποίων είναι η διεύρυνση της φαντασίας και η χαρτογράφηση των δυνατοτήτων της χορευτικής τέχνης. Σήμερα, το «Χοροθέατρο Angelica Cholinais» έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες, επιτυχημένες και πλέον επαγγελματικές χοροθεατρικές ομάδες της Λιθουανίας. Συνολικά, η Cholinais έχει συνθέσει χορογραφίες για 15 παραστάσεις, δύο μπαλέτα και πάνω από 50 σύντομα έργα. Παράλληλα, διδάσκει στη Μουσική και Θεατρική Ακαδημία της Λιθουανίας. Για το έργο της, έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ το 2011 τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη της Διακεκριμένης Τάξης της Λιθουανίας για τις υπηρεσίες της στον τομέα του Πολιτισμού.

 


info: Θέατρο Badminton, Άλσος Στρατού, Γουδή,Αθήνα, τηλ. 210 8840600 | Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 20:30, Σάββατο 17 Ιανουαρίου στις 20:30, Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 19:00 | Τιμές Εισιτηρίων: Α Ζώνη: 45€, Β Ζώνη: 35€, Γ Ζώνη: 25€, Δ Ζώνη: 15€, Φοιτητικό Δ Ζώνη: 10€ | Προπώληση: 210 8840600, www.abcd.gr, www.viva.gr, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, SevenSpots & ΙΑΝΟΣ


 

dancepress.gr