35 χρόνια Αέναον Χοροθέατρο

bolero-4

Το Αέναον Χοροθέατρο γιορτάζει τα 35 χρόνια του και παρουσιάζει μια επιλογή από τις κορυφαίες δημιουργίες του σε ένα πρόγραμμα με τέσσερεις διαφορετικές παραστάσεις.

Ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Daniel Lommel, πρών σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής των «Μπαλέτων του 20ου αιώνα» παραμένει και εξακολουθεί να δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

  • 5, 6, 7 Ιανουαρίου &  2 Φεβρουαρίου 2015: Brel - Βενετσάνου - Barbara - Piaf *
  • 12, 13, 14 Ιανουαρίου & 3 Φεβρουαρίου 2015: Κεκλεισμένων των θυρών - Το Μάθημα – Boléro
  • 19, 20, 21 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2015: Μ. όπως…
  • 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 5 Φεβρουαρίου 2015: Οικία Alba

 *θα παρουσιαστούν τα κομμάτια L’ amoureuse, Au nom de… και σε νέα εκτέλεση ο Κεμάλ από τη Νένα Βενετσάνου.

Διάρκεια παραστάσεων: 1 ώρα

Το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο δημιουργήθηκε το 1980 από τον Γάλλο Ντανιέλ Λομμέλ με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων, στο Βύρωνα. Το 1982, με την υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από το 1990 έως το 2002, το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο, που όλα τα χρόνια διατήρησε το ελληνικό του όνομα, παρουσίαζε πολλά έργα με έδρα τη Γαλλία, δώδεκα από τα οποία ανέβηκαν με τη συνεργασία γνωστών Ελλήνων ποιητών, μουσικών και χορευτών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κορέζ στην πόλη Μπουρζ και σε περιοδείες στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ισλανδία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.), η ομάδα παρουσίασε πολλές φορές έργα με ελληνικά θέματα, προβάλλοντας στο εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό και Έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες, ποιητές, χορευτές και ηθοποιούς.

Από το 2002 με έδρα πλέον την Αθήνα, φιλοδοξεί να συνεχίσει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει στο ενεργητικό της μια πλούσια δημιουργική πορεία με περισσότερα από 60 έργα και τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο χορογράφος Ντανιέλ Λομμέλ (Daniel Lommel) υπήρξε σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής στο «Μπαλέτο του 20ου αιώνα» του Μορίς Μπεζάρ. Ως προσκεκλημένος έχει χορέψει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής μαζί με τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες. Τον κέρδισε όμως η Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα έφθασε το 1980 για ένα σεμινάριο 11 ημερών και τελικά έμεινε για 10 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος έλεγε: «άπλωσα σχοινιά από καμπαναριό σε καμπαναριό, γιρλάντες από παράθυρο σε παράθυρο, χρυσές αλυσίδες από αστέρι σε αστέρι και χορεύω».

Το 1980 δημιούργησε το «Αέναον Χοροθέατρο» που γρήγορα ενσωματώθηκε στο ΚΘΒΕ. Το 1981 η Μελίνα Μερκούρη του προσφέρει και τη διεύθυνση του χορού στο ΚΘΒΕ, με το οποίο δημιουργεί 48 έργα. Το 1990 ο Λομμέλ επιστρέφει στη Γαλλία και διδάσκει κλασικό μπαλέτο και αρχαίο δράμα στο Κρατικό Ωδείο της Τουλούζ και στο Κέντρο Χορογραφίας του Ζοζέφ Ρουσιγιό, συνεχίζοντας πάντα τις χορογραφικές του δημιουργίες. Το 2002 γυρίζει ξανά στην Ελλάδα και παραμένει στην Αθήνα όπου εξακολουθεί ως σήμερα να δημιουργεί με το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο.
 


info: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210-3425.410 | Ώρα : 21.00 | Τιμή εισιτηρίου: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο.


 

dancepress.gr