"Στην Άκρη του βατήρα", της Μ.Γοργία

sthn-akrh-toy-vathra---sania-strimpakoy

Παράταση παραστάσεων ως τις 24 Μαίου 2015

 


Μετά την Τραμπάλα που παρουσιάστηκε πέρσι το χειμώνα, η ομάδα χορού Αμάλγαμα και η Μαρία Γοργία, επιστρέφουν με το νέο τους έργο Στην άκρη του βατήρα.

Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφαστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της. Πρόκειται για μια γυναίκα της Εποχής, η οποία στέκεται μετέωρη ανάμεσα σε επίμονα, αναπάντητα ερωτήματα και φόβους. Η κρίση της είναι κατ' ουσίαν υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως και κοινωνική, οικονομική, πολιτική και ηλικιακή.

Η ξεχωριστή Σάνια Στριμπάκου ερμηνεύει θαρραλέα με το σώμα, το λόγο και το αντικείμενο, τα διάφορα πρόσωπα της εναγώνιας γυναίκας. Η μη γραμμική αφήγηση του έργου συντελείται μέσα από ανοίκειες εικόνες, όπου το αλλόκοτο αναμιγνύεται με το αντιφατικό, το αναπαραστατικό αναιρείται από το μη-ρεαλιστικό, το αυτοβιογραφικό διακόπτεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό.

Το έργο Στην άκρη του βατήρα παρουσιάζεται στο «Μπαγκλαντές», ένα νέο χώρο Παραστατικών Τεχνών, τον οποίο η ομάδα Αμάλγαμα υποστηρίζει για τη ανεπιτήδευτη κίνηση των σκηνοθετών Νούλα, Καμαράτου και Κουτσολέλου να ιδρύσουν έναν avant garde χώρο στο κέντρο της Αθήνας. 'Ενα χώρο, η αισθητική του οποίου αναδεικνύει, αλλά και αναδεικνύεται από την κεντρική ιδέα του έργου.


Η ομάδα χορού Αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο. Έχει στο ενεργητικό της 18 χορογραφίες και 16 παραγωγές, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Ιταλία και Κροατία. Το 2004 η ομάδα συμμετείχε, με παραγγελία του έργου «Οι Άθλοι του Πεντάθλου», στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004). Η ομάδα στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων έργων που βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Τη χαρακτηρίζει το έντονο στοιχείο του κοινωνικού και αισθητικού προβληματισμού, πάνω στη θέση της Τέχνης επί της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας και τα όρια ανάμεσα στη φόρμα και την ιδεολογία.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Γοργία εδώ

Σύλληψη - χορογραφία - σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου
Συμμετέχει: Τίμος Ζέχας
Κείμενα: Σάμιουελ Μπέκετ, Χάινερ Μύλλερ, Μαρία Γοργία, Σάνια Στριμπάκου
Διάρκεια: 1 ώρα
Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό

 


info: "Μπαγκλαντές" (χώρος παραστατικών τεχνών), Χαλκοκονδύλη 35, Αθήνα  | Παραστάσεις: 7, 8, 9, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28 Φεβρουαρίου & 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 18, 20, 25, 27 Μαρτίου -  1, 3, 21, 22, 25, 26, 28, 29 Απριλίου -  2, 3, 6, 10, 13, 17, 20, 24 Μαϊου 2015 |  Ώρα έναρξης 21.15 | Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά | Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο κιν. 6944686991. Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 30 άτομα.


 

dancepress.gr