"Οι αράχνες" - της Μ.Γιάνναρου

arachnees-4b

Δύο απροσδιόριστα πλάσματα, μισές γυναίκες-μισές αράχνες, κλεισμένα μέσα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, απομονωμένο από το φως και τη ζωή, είναι καταδικασμένα να γνέθουν μέχρι την αιωνιότητα. Καθισμένα πάνω σε έναν πάγκο, βαριεστημένα και εξουθενωμένα προσπαθούν με δυσκολία να ξαναρχίσουν το έργο τους. Ένα παράθυρο καλυμμένο με ένα πέπλο, αλλά ίσως ανοιχτό προς ένα άπειρο ακόμη άγνωστο, επιβάλλεται σταδιακά στο βλέμμα τους…

Η παράσταση εμπνέεται κυρίως από το μύθο της Αράχνης και από την ποιητική της γυναικείας ύφανσης στην Αρχαία Ελλάδα, και συνδέεται στη συνέχεια με τους συμβολιστές του τέλους του 19ου αιώνα - κυρίως τους Βέλγους Μaurice Maeterlinck και Fernand Khnopff- στα έργα των οποίων οι μορφές κυρίως υπονοούνται και καλύπτονται από ένα μυστήριο.

Στο έργο Arachnées συναντάμε κάποια από τα αγαπημένα θέματα του Maeterlinck: τον εγκλεισμό, την αναμονή, την αδυναμία, το μοιραίο του πεπρωμένου. Η χορογραφία εμμένει στη μουσικότητα της κίνησης και εμπνέεται από το γερμανικό εξπρεσιονιστικό χορό.

Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία: Μαρία Γιάνναρου
Συνεργασία και ερμηνεία: Μαίρη Παρδαλάκη
Διάρκεια: 55’
 

Η Μαρία Γιάνναρου και η Μαίρη Παρδαλάκη γνωρίστηκαν στο Παρίσι δουλεύοντας για την παράσταση «Κύμα» της Νίνας Δίπλα, και στη συνέχεια για το «FormEnVie» της Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Δημιούργησαν τη δική τους ομάδα τον Νοέμβριο του 2012.

Η Μαρία Γιάνναρου, γεννημένη το 1983, είναι ελληνικής καταγωγής. Στα 16 της, αφού περνάει όλη την παιδική της ηλικία στην Ανατολική Ευρώπη, έρχεται στο Παρίσι για να κάνει σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα με τις σπουδές της, αρχίζει μία κατάρτιση, ελεύθερη αλλά εντατική, που περιλαμβάνει σχέδιο, μουσική, αλλά κυρίως χορό, κλασσικό, σύγχρονο ή και καρακτέρ, τσιγγάνικους ή άλλους παραδοσιακούς χορούς. Συνεργάζεται σε παραστάσεις χορού, μουσικής και θεάτρου. Εδώ και δύο χρόνια, δουλεύει επίσης πάνω στα δικά της projects. Τρεις παραστάσεις αρχίζουν να έρχονται στο φως μέσα από αυτήν την έρευνα και έχουν ως κοινό σημείο την έμπνευση από την ατμόσφαιρα των συμβολιστών του 19ου αιώνα, με μία φόρμα όπου χορός, θέατρο, μουσική, ποίηση, ζωγραφική και μαριονέττες αλληλοπροκαλούνται και αναμειγνύονται.

Η Μαίρη Παρδαλάκη είναι γεννημένη στην Αθήνα το 1984 και είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ξεκινάει χορό σε μικρή ηλικία και στα 18 της γνωρίζει τον Daniel Lommel, που την εισάγει στον κλασσικό χορό. Στο Παρίσι συνεχίζει τις σπουδές της και συνεργάζεται με τη Νίνα Δίπλα. Με την Hélène Gautier και την Francesca Saraullo δημιουργούν το χοροθέατρο «Piccole Marquisakis». Με τη Μαρία Γιάνναρου με την οποία δημιουργούν την ομάδα Athenysti, και με την παράσταση «Arachnées» συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το καλοκαίρι του 2014. Την ίδια χρονιά παίρνει και το πτυχίο της από την Fédération Française de Yoga.

 


info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (αίθουσα Black Box), Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550 | Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο, 7€ για κατόχους κάρτας επαγγελματιών χορογράφων-χορευτών | ώρα έναρξης 21.30


 

dancepress.gr