Το NDT και πάλι στην Αθήνα!

solo-echo-txrahi-rezvani_print_6--web

Είναι αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες ομάδες χορού στον κόσμο και μέσα στη χρονιά επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά με την ομάδα των "μεγάλων" της, το NDT I. Να θυμήσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, το NDT II φιλοξενήθηκε στο 20ο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.

Το Nederlands Dans Theater έχει μια ιστορία που χρονολογείται από το 1959. Ιδρύθηκε από τους Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen και Carel Birnie. Το 1973 έρχεται σε επαφή με το NDT ο Γίρζι Κύλιαν (Jiri Kylián) και δύο χρόνια αργότερα, το 1975, αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας τοποθετώντας την σε λίγα μόλις χρόνια στο χάρτη με τις διασημότερες ομάδες χορού διεθνώς και εκτοξεύοντας τη φήμη της στα ύψη. Ο Γίρζι Κύλιαν αποχώρησε από τη διεύθυνση του NDT το 1999. Κατά τη θητεία του δεν προσκάλεσε μόνο σπουδαίους χορογράφους για να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά αναδιάρθρωσε και τη δομή της ομάδας με ευρηματικό τρόπο δημιουργώντας το NDT Ι, το NDT ΙΙ και το NDT ΙΙΙ φτιάχνοντας έτσι σχήματα παραγωγικά, δημιουργικά και ευέλικτα (το NDT ΙΙΙ έπαψε τη λειτουργία του το 2006). Ο Γίρζι Κύλιαν συνεχίζει σήμερα το χορογραφικό του έργο εκτός NDT με παραγωγές μικρής κλίμακας.

Με τον Paul Lightfoot στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του NDT από το 2011, η ολλανδική ομάδα που εμποτίστηκε από το όραμα, τη φιλοσοφία για τη ζωή, αλλά και την αγάπη για ομορφιά του ιδιοφυούς και ρηξικέλευθου Γίρζι Κύλιαν, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή. Αλλά, τα γεμάτα ποίηση και ευαισθησία χορευτικά τοπία των έργων της, η αριστοτεχνική ώσμωση του κλασικού με το σύγχρονο χορό, όπως και οι εκφραστικοί χορευτές με τα «ευφυή» σώματα παραμένουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ολλανδικού συγκροτήματος.

Το Nederlands Dans Theater έχει μια σταθερή συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2008.

Το πρόγραμμα της ομάδας για την περιοδεία τους στην Αθήνα περιλαμβάνει τα έργα:

  • Kleines Requiem (1996) - Χορογραφία: Hans van Manen

Ένα μπαλέτο για επτά χορευτές που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου --80χρονου σήμερα-- Χανς φαν Μάνεν, ο οποίος υπήρξε χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 χορογραφίες. Το Kleines Requiem (Μικρό Ρέκβιεμ), σε σκηνοθεσία της Έλκε Σέπερς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 στη Χάγη και θεωρείται από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Φαν Μάνεν. Η μουσική της χορογραφίας βασίζεται στο έργο Μικρό Ρέκβιεμ για μια πόλκα, του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Νικολάι Γκουρέτσκι.

  • Solo Echo (2012) - Χορογραφία: Crystal Pite

Οι στίχοι ενός ποιήματος που έγραψε ο Μαρκ Στραντ με τίτλο «Lines for Winter» έγιναν αφορμή για την Καναδή χορογράφο και περφόρμερ Κρύσταλ Πάιτ να δημιουργήσει το Solo Echo. Σε αυτό το ιδιότυπο χειμωνιάτικο ταξίδι μέσα από την κίνηση, το σόλο ενός χορευτή μετασχηματίζεται προοδευτικά σε ένα συμπαγές σύνολο, σε ένα κινούμενο γλυπτό αποτελούμενο από πολλούς χορευτές με φόντο τις χιονονιφάδες και με μουσική υπόκρουση τις γαλήνιες συνθέσεις για βιολοντσέλο και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς. Η χορογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, στη Χάγη.

  • Stop Motion (2014) - Χορογραφία: Sol Léon & Paul Lightfoot

To Stop Motion ενθουσίασε κοινό και κριτική στην πρεμιέρα του, στις 29 Ιανουαρίου 2014, στο Lucent Danstheater της Χάγης. Στο Stop Motion, έργο της Σολ Λεόν και του Πολ Λάιτφουτ, επτά χορευτές αναπαριστούν τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης. Η Ισπανίδα Σολ Λεόν και ο Βρεατανός Πολ Λάιτφουτ --χορευτές του NDT και οι δύο για πολλά χρόνια,-- είναι από το 2002 φιλοξενούμενοι χορογράφοι του Nederlands Dans Theater, για το οποίο έχουν χορογραφήσει μαζί περισσότερα από 50 έργα. Για το κοινό τους έργο έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, όπως το Benois de la Danse και το Herald Archangel. Από το 2011, ο Πολ Λάιτφουτ έχει αναλάβει τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του NDT.

 

 


info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 14€, 25€, 35€, 50€ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7,50€ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50€ (65+, πολύτεκνοι) Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr - Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 7282333 – Πληροφορίες: 210 7258510 φωτογραφία © Rahi Rezvani

dancepress.gr