«Wisteria Maiden» - Αντώνης Φωνιαδάκης

wisteria-maiden-33---m

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νέο έργου του Wisteria Maiden, η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δόθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου.

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis σε αυτή τη νέα του δουλειά εμπνέεται κυρίως από το γεγονός ότι στο θέατρο Καμπούκι οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, τους ονναγκάτα. Ένας ηθοποιός ονναγκάτα ακολουθεί ειδική εκπαίδευση: για παράδειγμα, εξασκείται περπατώντας με ένα χαρτί ανάμεσα στα γόνατά του και καταφέρνει –όπως αναφέρει ο Ρολάν Μπαρτ στο δοκίμιο Η επικράτεια των σημείων– όχι να αντιγράφει τη γυναίκα, αλλά να τη σημαίνει.

H πρωτότυπη ιστορία της Wisteria Maiden διηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας κοπέλας που κατοικεί μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής και ζωντανεύει με σκοπό να διεκδικήσει εκείνον που ερωτεύεται. Ο νέος όμως την απορρίπτει, και αυτή απελπισμένη, αποφασίζει να επιστρέψει στον πίνακα για πάντα.

Η χορογραφική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση Έλληνα χορευτή και χορογράφου με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, αισθαντικότητα και συνεχείς εναλλαγές δυναμικής. Η γλώσσα αυτή εμπλουτίστηκε στο Wisteria Maiden, με επιρροές από το Καμπούκι, το Νο και τις μαριονέτες Μπουνράκου για να δημιουργήσει ένα μοναδικό, ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν, όπου η χορογραφία λειτουργεί ως ιεροτελεστία και μεταλλάσσεται διαρκώς. Στη Wisteria Maiden, η έννοια της μεταμόρφωσης είναι κυρίαρχη, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές, αλλά και τη χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης και που αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση του τεχνητού.

Καλλιτεχνικός διευθυντής/χορογράφος: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική: Julien Tarride
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Τάσος Σωφρονίου
Δραματουργία: Νάσια Φουρτούνη
Διάρκεια: 65΄ (χωρίς διάλειμμα)

Χορεύουν: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Nitsan Margaliot, Armando Disanto, David Essing, Joan Vercoutere.

 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης άρχισε χορό σε μια μικρή σχολή στην Ιεράπετρα της Κρήτης, στη συνέχεια φοίτησε στην ΚΣΟΤ (1988-1990) και κατόπιν στη Σχολή Rudra της Λωζάννης (1990-1992). Χόρεψε στα Μπαλέτα του 2ου Αιώνα, του Μωρίς Μπεζάρ (1994-1996), πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Μπαλέτου της Όπερας της Λυόν υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου (1996-2002). Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας Karas του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004). Ως χορευτής συνεργάστηκε με φημισμένους χορογράφους της εποχής μας, όπως οι: Μαγκύ Μαρέν, Γίρζι Κύλιαν, Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ, Ντομινίκ Μπουαβέν, Νάτσο Ντουάτο, Ματς Εκ, Οχάντ Ναχαρίν, κ.ά.

Το 2003, δημιούργησε την ομάδα Apotosoma dance company/Andonis Foniadakis με έδρα τη Λυόν, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές του στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Με την ομάδα του έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα τις παραγωγές Sensitive Screens Skins Intervals, Use, Ιεροτελεστία της άνοιξης, All things are quite silent, Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Wisteria Maiden.

Ως ανεξάρτητος χορογράφος έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Bern Ballet du Rhin, Dansgroep Amsterdam, Helsinki Dance Company Finland, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Béjart  Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, CNSMD Lyon, Εθνική Λυρική Σκηνή, Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, Hellenic Dance Company, κ.ά. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Danza Danza (Ιταλία) ως καλύτερος χορογράφος της χρονιάς για το έργο Les Noces στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Maggio Danza.

Από τις τελευταίες δουλειές του ξεχωρίζουν η συνεργασία του με τον διάσημο σκηνοθέτη Ντάρρεν Αρονόφσκυ στην ταινία Noah, όπου δημιούργησε την κινησιολογία των τρισδιάστατων χαρακτήρων του φιλμ, καθώς και η σύμπραξή του με την Ομάδα Χορού της Μάρθα Γκράχαμ (Νέα Υόρκη) στην παρουσίαση της νέας του χορογραφίας Echo στο New York City Center (19-22 Μαρτίου 2014), η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

 


info: 22, 23, 24, 25 Απριλίου 2015, Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας ), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: 19 € (Ζώνη Β), 30 € (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 12 € (65+, πολύτεκνοι) Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr - Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 728 23 33 | 29 Απριλίου 2015, Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1), 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895 800 | ώρα: 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: 35€, 25€ 20€, 15€, 10€


 

dancepress.gr