Μαγκύ Μαρέν με το "BiT" στην Πειραιώς

maguymarin_bit-web

Αγαπημένη του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και του ελληνικού κοινού, η Μαγκύ Μαρέν επιστρέφει στην Αθήνα με δύο έργα της.

Για 30 και πλέον χρόνια στο χορογραφικό στίβο, η Μαγκύ Μαρέν δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί το «αισθητικά ορθό», να διερευνά τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος που αφηγείται τη ζωή, αλλά και να ιντριγκάρει το κοινό στα άκρα, πότε γοητεύοντάς το και πότε προκαλώντας του αποστροφή.

Mε το έργο της BiT (2014) εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών για 5η φορά και μας βυθίζει σε ένα ρυθμικό σύμπαν που διεγείρει τις αισθήσεις, καθώς τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες δονούνται υπό τους ήχους των κρουστών ή της ηλεκτρονικής μουσικής, συνθέτοντας εικόνες σκοτεινές, μεγάλης εικαστικής δύναμης, που θυμίζουν πίνακες του Γκόγια ή του Μπος.

Με πηγή έμπνευσης το έργο του Γάλλου φιλοσόφου Πιερ Σοβανέ Ο ρυθμός και ο λόγος,  η Μαγκύ Μαρέν μας βυθίζει σε ένα αγχωτικό ημίφως, υπογράφοντας μια χορογραφία άλλοτε πένθιμη, άλλοτε οργισμένη, βαθιά πολιτική ωστόσο, και σε ευθεία σύνδεση με τη ζωή, ως επιτομή προηγούμενων έργων.

Σύλληψη, χορογραφία: Maguy Marin
Σε συνεργασία με τους: Ulises Alvarez, Kaïs Chouibi, Laura Frigato, Daphné Koutsafti, Mayalen Otondo, Cathy Polo, Ennio Sammarco
Μουσική: Charlie Aubry
Φωτογραφία: Didier Grappe
Διάρκεια: 1 ώρα

 

Η Μαγκύ Μαρέν γεννήθηκε στην Ισπανία (1951) και μεγάλωσε στην Τουλούζη. Η αγάπη της για το χορό την οδήγησε σε διαδοχικές σπουδές (Τουλούζη, Στρασβούργο, Βρυξέλλες), όπου γνώρισε τους Maurice Béjart, Alfons Goris και Fernand Schirren. Δημιούργησε την πρώτη της ομάδα το 1978 με τον Daniel Ambasch. Καθοριστική ήταν η συνάντησή της με το έργο του Σάμουελ Μπέκετ στη χορογραφία της May B (1981).

Το Maison des Αrts de Créteil θα αποτελέσει την έδρα της για τη δεκαετία 1980-1990. Η γνωριμία της το 1987 με τον Denis Mariotte στάθηκε η αφετηρία για μια δυναμική συνεργασία. Ανοίγει νέους δρόμους στη χορογραφική της δημιουργία (Cortex, Waterzooï, Ram Dam, Ούτως ειπείν και Όπως κι αν έχει). Στη σκηνή δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, μόνο ζωντανή μουσική και παρουσίες που δρουν σ’ έναν κοινό χώρο (Points de Fuite, Les applaudissements ne se mangent pas). Το διάστημα 1998-2010 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου του Rillieux-la-Pape και είναι μια περίοδος συλλογικότητας, πειραματισμών και επιβεβαίωσης της ακαταπόνητης δημιουργικότητάς της. Μερικά από τα έργα αυτής της περιόδου είναι: Umwelt, Ha! Ha!, Turba, Description d’un Combat και Salves.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει παρουσιάσει τα έργα: Umwelt (2006), Turba (2008), May B (2011), Salves (2011), Νocturnes (2013).
 


info: Πειραιώς 260 (Κτήριο Δ), Ταύρος, Αθήνα τηλ. 210 928 29 00 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 25€, μειωμένο 20€, φοιτητικό:15€, ΑΜΕΑ και κάρτα ανεργίας 5€. Πληροφορίες για αγορά εισιτηρίων εδώ  | www.greekfestival.gr


 

dancepress.gr