Η Hellenic Dance Company στο Φεστιβάλ Αθηνών

dsc_5715-91-web

Η Hellenic Dance Company φέρνει στο εφετινό Φεστιβάλ Αθηνών τη σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο Open Frontiers, προσδοκώντας μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών.

Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της ομάδας της ΚΣΟΤ, επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή.

Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, τέσσερα έργα σε διαφορετικό στυλ, αλλά με κοινή ανησυχία για το μέλλον, με κοινή αποστροφή στον εφησυχασμό και σαφή προσανατολισμό στην αντίδραση απέναντι σε όσα βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευτυχία.

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής τον Οκτώβριο του 2014, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.


Τα έργα και οι χορογράφοι

 

  • VERTICAL ROAD | χορογραφία του Akram Khan

Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του. Ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του, όπως το In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, το Sacred Monsters (2006) με τη Sylvie Guillem, το βραβευμένο Ζero degrees (2005) με τον Sidi Larbi Cherkaoui, αλλά και την Torobaka, την πρόσφατη και πολυσυζητημένη συνεργασία με τον Ισραέλ Γκαλβάν. Η χορευτική γλώσσα της κάθε παραγωγής του έχει ως αφετηρία τις καταβολές του Khan στο κλασικό ινδικό kathak και στη μαθητεία του στο σύγχρονο χορό. Το Vertical Road (βραβείο κριτών The Age για το καλύτερο νέο έργο του 2010), θεωρείται από τα εμβληματικά έργα του Akram Khan, με μουσική που συνέθεσε ο συνθέτης και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Nitin Sawhney. Το Vertical Road αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi.
 

  • PANORAMA | χορογραφία της Martha Graham

Το Panorama δημιουργήθηκε το 1935 από τη Μάρθα Γκράχαμ σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολλούς καλλιτέχνες. Η Hellenic Dance Company ερμήνευσε με συνέπεια και πάθος αυτό το σπουδαίο έργο το 2014 στη Νέα Υόρκη και στο Ηρώδειο. Η εφημερίδα New York Times επισήμανε σχετικά με την ελληνική συμμετοχή, ότι: το ηχηρό χειροκρότημα για το Panorama ήρθε για να ανταμείψει τους 35 νέους χορευτές που, χωρισμένοι σε τρεις κύριες ομάδες, ερμήνευσαν το έργο με θαυμαστό συγχρονισμό και εντυπωσιακή δύναμη.
 

  • WIEN | χορογραφία του Pascal Riout

O Pascal Rioult έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες χορού May O'Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, ίδρυσε το 1994 τη δική του ομάδα, Rioult. Έχει χαρακτηριστεί ως “ένας από τους πιο θαρραλέους σύγχρονους δημιουργούς του σύγχρονου χορού, με ρίζες στην παράδοση και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον”.

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και ένα προμήνυμα για το θρίαμβο του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο  Sylvia and Danny Kaye Playhouse, στη Νέα Υόρκη.
 

  • NO MORE FAIRYTALES | χορογραφία του Tono Lackhy

Ο Tono Lachky, ανερχόμενος διεθνής αστέρας του σύγχρονου χορού, έγινε μέλος της Akram Khan Dance Company τον Μάρτιο του 2004 και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία της (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Τα πιό γνωστά χορογραφικά του έργα είναι: Twice Read, Softandhard, Heaven is the place, Perfect Day To Dream. Είναι συνιδρυτής του Les SlovaKs Dance Collective. Ο Tono Lachky έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση το σφυγμό της εποχής μας με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Στη συνεργασία του με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο Τόνο παρουσιάζει τη χορογραφία του με τίτλο No more fairytales, ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού “αφιερωμενη στους Έλληνες στους καιρούς της κρίσης.”

 


info: Πειραιώς 260 (Κτήριο Η), Ταύρος, Αθήνα τηλ. 210 928 29 00 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 15€, μειωμένο 10€, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνεργοι: 5€. Πληροφορίες για αγορά εισιτηρίων εδώ www.greekfestival.gr


 


 

dancepress.gr