"Αντιγόνη", ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις

11288570_10206900811383632_1545839072_o

H ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις της Μάχης Δημητριάδου-Lindahl παρουσιάζει το χορόδραμα Αντιγόνη βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, με τέσσερεις χορευτές και δύο μουσικούς επί σκηνής.

Σημείωμα της χορογράφου

«Η Αντιγόνη, έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό, στοχάζεται πάνω στην ανθρώπινη φύση, στην ύβρη, στη βία, τη συμπόνια, το θάνατο, το επέκεινα. Η Αντιγόνη αγκαλιάζει με ανθρωπιά, νικητές και νικημένους, στέκει κριτικά απέναντι στον παραλογισμό της εξουσίας και αρνείται να απανθρωποποιηθεί. Με τη φράση της “γεννήθηκα για ν’αγαπώ κι όχι για να μισώ ”η Αντιγόνη επιλέγει ένα δρόμο που ορίζεται από το ηθικό δίκαιο κι από αυτό που αποκαλεί “θείο νόμο”. Η φωνή της καρδιάς της υποβάλει πράξεις που την οδηγούν στο θάνατο, αλλά μαζί της συμπαρασύρει κι όλο το σαθρό οικοδόμημα της εξουσίας του Κρέοντα. Η Αντιγόνη γίνεται σύμβολο ηθικής ακεραιότητας και θάρρους που εμπνέει γενιές και γενιές, από τότε ως σήμερα. Όποια μορφή και να διαλέξει κάποιος για να “ξαναπεί” την ιστορία, το ίδιο το κείμενο τον καθοδηγεί και τον αφήνει πλουσιότερο και πιο ευαισθητοποιημένο, ηθικά και αισθητικά. Η χορογραφική προσέγγιση της τραγωδίας, μας έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουμε το «σώμα» του λόγου, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις, τη δυναμική του χώρου και των σχέσεων, καθώς και να ανασύρουμε μνήμες κιναισθητικές που συναντούν αρχετυπικές μορφές. Το μέσο της έκφρασής μας είναι το σώμα και ο ήχος. Με αυτά τα εργαλεία προσπαθήσαμε να ενσαρκώσουμε την εξέγερση, το θάρρος, τον πόνο, τη σύγκρουση, τη βία της εξουσίας, τον έρωτα, την απόγνωση, το θρήνο, τη συντριβή. Περνώντας από τους ρόλους στο Χορό, χορευτές και μουσικοί πλησιάσαμε δονήσεις και μεγέθη μεγαλύτερα από εμάς, διαχρονικά και πανανθρώπινα. Μπήκαμε σε μονοπάτια δύσκολα και πρωτόγνωρα, όμως βγαίνουμε πλουσιότεροι κι ευγνώμονες για το ταξίδι».

Σκηνοθεσία, δραματουργία, χορογραφική διεύθυνση: Μάχη Δημητριάδου-Lindahl
Μουσική σύνθεση, ερμηνεία: Γιώργος Κολιάς, Δημήτρης Σπύρου
Συνδημιουργούν, ερμηνεύουν: Λοίζος Κωνσταντίνου, Αλεξία Νικολάου, Φούλη Στυλιανίδου, Παναγιώτης Τοφή

 


info: Στέγη Χορού Λευκωσίας (Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα – παλιά Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ) | Ώρα έναρξης: 20.30 | Εισητήρια: 10€ και 5€ (μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους, επαγγελματίες χορευτές, χορογράφους). Κρατήσεις τηλ. 22780960 (10.00-14.00), 99360503 (17.00-22.00). Επικοινωνία: lindahl@cytanet.com.cy


 

dancepress.gr