"Δάσος & Taboo" από την Ομάδα Χορού Griffón

dasos--taboo-iwanna-portoloy-2

Σε μια δυαδική σχέση εστιάζει τη ματιά της η Ιωάννα Πορτόλου, χορογραφώντας δυο ντουέτα που φωτίζουν διαφορετικές όψεις της συνύπαρξης. Η χορογράφος επανέρχεται στη χορογραφική σκηνή με δύο ντουέτα που στρέφονται γύρω από τις έννοιες... άντρας-γυναίκα, αυτός-αυτή, αρσενικό-θηλυκό, εκείνος-εκείνη, εδώ-εκεί, κοντά-μακριά, εγώ-εσύ, ίδιο-διαφορετικό, οικείο-απρόβλεπτο, επαναλαμβανόμενο-παραλλαγή, ολοκληρωμένο ή ανολοκλήρωτο.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, δυο χειροπιαστά, ολοζώντανα πλάσματα μπαίνουν στο Δάσος, σε μια συμβολική βόλτα στο άγνωστο, με τα σκοτάδια και τα ξέφωτα. Στο Ταμπού ανιχνεύονται βαθύτερα κοιτάσματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν καταλύονται τα όρια του κοινώς αποδεκτού.

Με εργαλεία το σώμα, την κίνηση και το ρυθμό, έμφαση στο ουσιώδες, αποδοχή του διαφορετικού και εμπιστοσύνη στη χημεία των δύο ερμηνευτών, η χορογράφος ανατέμνει περισσότερο και λιγότερο αναπαριστά. 

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Ερμηνεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαϊδης
 

H ομάδα χορού griffόn δημιουργήθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και σε διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. H griffόn ήταν μία από τις λίγες ομάδες που επιλέχθηκαν για παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των Παρολυμπιακών Αγώνων, σε παραγωγή του ΑΘΗΝΑ 2004, στο πλαίσιο της 2ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού (2006), καθώς και στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην ΠΑΤΡΑ 2006 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Ιωάννα Πορτόλου γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1969. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St.Martin's School of Arts και στο Slade School of Fine Art. Παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα (χορός -χορογραφία) στο Laban Centre και σεμινάρια χορού στα London Contemporary Dance School και Laban Centre. Παρουσίασε τις χορογραφίες της Fly with us-we fly high, Me too, και Finishing Touches με την ομάδα της Allmouth, στο Λονδίνο (1995-97). Η ενασχόλησή της με το σώμα, αλλά και τις εικαστικές τέχνες συνέβαλαν στο να δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ματιά πάνω στη σύγχρονη χορογραφία. Ξεκινά πάντα από μία αίσθηση ή μία εικόνα. Ένα κοστούμι ή ένας ήχος μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για να εξελιχθεί μία ολόκληρη

 


info: Πειραιώς 260 (Κτήριο Ε), Ταύρος, Αθήνα τηλ. 210 928 29 00 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο και φοιτητικό, 5€ ΑΜΕΑ και κάρτα ανεργίας. Πληροφορίες για αγορά εισιτηρίων εδώ  | www.greekfestival.gr 

dancepress.gr