Ανάσκαμμα #, μια περιπατική περφόρμανς

img_1039-web

O χορογράφος, χορευτής και performer Σπύρος Κουβαράς, σε συνεργασία με την γκαλερί Owl Art Space, παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά, Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη), στο Μνημείο του Λυσικράτη, στην Πλάκα. 

Το έργο Ανάσκαμμα #, είναι ένα τρίπτυχο αποτελούμενο απο τρεις διαφορετικές χορογραφικές performances εξωτερικού χώρου, που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένα -ιστορικής σημασίας- σημεία της Αθήνας. Οι performances θα πραγματοποιηθούν παρουσία κοινού και περαστικών, θα βιντεοσκοπηθούν και κατόπιν επεξεργασίας του υλικού τους, θα εκτεθούν σε μορφή video art στην γκαλερί Owl Art Space στα πλαίσια του εικαστικού project ΜετροΛόγος και της θεματικής, Μεταβάσεις / Τόπος-Χρόνος. Στόχος της έκθεσης είναι η συνομιλία του "Έξω" και του "Μέσα" και η διαλεκτική σύνδεσή τους που μορφοποιείται και ολοκληρώνεται κατά τη διαδικασία. Ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται απο το πανευρωπαικό δίκτυο σύγχρονων καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, και απο το Centre National de la Danse στο Παρίσι.


Η πρώτη περφόρμανς του έργου Ανάσκαμμα #, με τον υπότιτλο Άτιτλο (Μνήμη), αναπτύσσεται σε μία διαδρομή που ξεκινάει από τον μικρό περίβολο του μνημείου του Λυσικράτη και συνεχίζει πάνω και γύρω απο τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα, πέριξ του μνημείου. Η χορογραφία συνδέεται αφενός με τη μεταφορά της κίνησης, όπως αυτή απεικονίζεται στις παραστάσεις από τη ζωοφόρο του μνημείου και αφετέρου, με τη ψυχολογική ένταση μιας, χωρίς αρχή και τέλος, αναζήτησης του ατομικού και συλλογικού τόπου. Τα τρία σώματα διακατέχονται απο μια φυσική γλυπτικότητα, είναι περισσότερο φιγούρες και μάλιστα με έναν έντονα προμηθεϊκό τρόπο, τονίζοντας με την ευθραυστότητα τους τη διαρκώς μεταβαλλόμενη μνήμη.

Σύλληψη, Χορογραφία: Σπύρος Κουβαράς
Performers: Λίνα Ιωαννίδου, Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς

Η δουλειά του Σπύρου Κουβαρά εξετάζει εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, μέσω της εξερεύνησης του τραγικού και πολιτικού σώματος στη σκηνή. Στη χορογραφική του έρευνα εστιάζει αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και αφετέρου στην καθαρή φυσικότητα της, αναζητώντας παράλληλα τη διαλεκτική σχέση της κίνησης με την σύγχρονη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από τη δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο και λιγότερο με τη λογική.

Οι παραστάσεις της ομάδας μοιάζουν συχνά με χορογραφημένες εγκαταστάσεις και αντιμετωπίζουν το θέατρο πολλές φορές σαν εκθεσιακό χώρο, την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα και προτείνουν στο θεατή το ρόλο του επισκέπτη. Πρόκειται περισσότερο για «παραστάσεις που χορεύουν» και λιγότερο για παραστάσεις χορού.

 


info: Μνημείο του Λυσικράτη, οδός Τριπόδων, Ακρόπολη / Πλάκα, τηλ.: 2112160258, 6939769081 | ΄Ωρα: 23:30 | Είσοδος ελεύθερη
 

dancepress.gr