"Κυριακή", ένα χορευτικό σχόλιο για την ελληνική πραγματικότητα

-pmaidis_-03-web

H χορευτική περφόρμανς Κυριακή από την Ομάδα Κόκκου Ροιής της Ανδρονίκης Μαραθάκη συνθέτει μια αλληγορία γύρω από το συγχρωτισμό και τη ζωή του «ενός πάνω στον άλλο» ως κωμικοτραγική συνθήκη. Σχολιάζει και προτείνει έναν αναστοχασμό στις επιλογές μας, στις αξίες που έχουμε θέσει ως ανώτερες, και σε αυτές που οφείλουμε να απολέσουμε. Η περφόρμανς παρουσιάζεται σε ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων, απροσδόκητο σημείο της πόλης, εκεί όπου το δημόσιο τέμνεται με το ιδιωτικό.

Ένα τρίο, δυο γυναικείων και μίας αντρικής φιγούρας, προσπαθεί να εξελιχθεί «σκοτώνοντας» και διαπραγματεύεται μέσα από το χαρακτήρα της Κυριακούλας, τα πέντε στάδια πένθους του ανθρώπου: άρνηση-θυμός-διαπραγμάτευση-κατάθλιψη-αποδοχή σε μια ματζόρε εκδοχή.

Στον επίπεδο γκρι χώρο ενός parking η πραγματικότητα της Κυριακούλας εμφανίζεται σταθμευμένη, σχεδόν ακινητοποιημένη και εγκλωβισμένη στην αποπνικτική οικογενειακή αλληλεγγύη μεσογειακού τύπου. Το πνεύμα της «πανταχού παρουσίας» των δεσμών συγγένειας διαπερνά τις επιλογές της μονάδας και επίσης όλες τις κοινωνικές σχέσεις, κυρίως στα πιο λαϊκά περιβάλλοντα, όπου η οικογένεια λειτουργεί ως αντίδοτο στην οικονομικο-κοινωνική σκληρότητα, γεννώντας –παρά τη συγκρουσιακή της φύση- το αίσθημα της τρυφερότητας.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα εντάσεων και τραχείας τρυφερότητας τοποθετείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο και σχολιάζει τις αμφισημίες και τη σύγχυση που γεννά στην Ελλάδα σήμερα ο ανταγωνισμός της αγοράς. Οι τρεις τους ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας απρόσμενων καθημερινών κωμικοτραγικών στιγμών, όπου το κιτς και η συναισθηματική λεπτότητα συνυπάρχουν, ενώ τα όρια τους γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.

Ιδέα - Χορογραφία: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Κείμενα: Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σπύρος Τέγος
Παίζουν: Εμμανουέλλα Κορκή, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χρήστος Ροζάκης
Διάρκεια παράστασης: 40΄(χωρίς διάλλειμα)


Η ομάδα Κόκκου Ροιής αποτελείται από τις χορεύτριες Ανδρονίκη Μαραθάκη και Εμμανουέλα Κορκή και τον μουσικό Χρήστο Ροζάκη. Διαπραγματεύεται και μελετά τη σχέση ήχου και κίνησης, ενώ εμπλέκει οργανικά υλικά δημιουργώντας τόπους με εικαστικές προεκτάσεις. Λόγω της βαθιάς ανάγκης της για μια επανα-οικειοποίηση του παρόντος, στα έργα της επιτρέπει την πραγματικότητα στη μυθολογία της σκηνής. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο Εμπρός, Rabbithole, στα φεστιβάλ “AVDP”, “6 work in progress”, σε δημόσιους χώρους, στο “Acropoditi fest”.

 


info: Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων «POLIS PARK», Ριζάρη 4, Αθήνα, Μετρό Ευαγγελισμός | Εισιτήρια: γενική είσοδος: 10€, μειωμένο: 8€. Ειδική τιμή για 2 εισιτήρια: 16€. Κρατήσεις τηλ.: 6906483978 | Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 20.00. Διατίθεται χώρος στάθμευσης με 1.50€


© Panagiotis Maidis

dancepress.gr