«Κομφούκιος», ο χορός συναντά την παράδοση της Κίνας

confucius_1-web

Το εμβληματικό China National Opera and Dance Drama Theater -στην πρώτη του εμφάνιση επί ευρωπαϊκού εδάφους εδώ και δεκαετίες- καταφθάνει με μια παράσταση χορού εμπνευσμένη από τη ζωή του μεγάλο διανοητή. Ο Κομφούκιος ταξιδεύει στα Βαλκάνια (Σκόπια, Βελιγράδι, Σόφια) με πρώτη στάση τη Θεσσαλονίκη, με μια παράσταση όπου το κλασικό μπαλέτο αφηγείται τη μεγάλη φιλοσοφική παράδοση της Κίνας χαρίζοντας μια αίσθηση από αντίστοιχα κινηματογραφικά υπερθεάματα (βλέπε Τίγρης και Δράκος).

Η παράσταση Κομφούκιος αφηγείται τις προσκλήσεις, τις δυσκολίες, τα διδάγματα αλλά και το γοητευτικό ταξίδι του φιλόσοφου προς τη γνώση, τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Κομφούκιος, σοφός κρατικός λειτουργός, του οποίου η φωτισμένη διοίκηση ήρθε αντιμέτωπη με την απόλυτη εχθρότητα των ευγενών, γνώρισε την εξορία, τις κακουχίες, τον πόνο των ανθρώπων, αλλά ασκήθηκε να μην παραιτείται, παραμένοντας πιστός στην αισιόδοξη οπτική του για τη ζωή. Ο Κομφούκιος πίστευε και δίδασκε πως τον γενναιόδωρο άνθρωπο ποτέ δε θα τον κυριεύσει η θλίψη, τον σοφό ποτέ δε θα τον καταβάλλει η σύγχυση και τον γενναίο δε θα μπορέσει ποτέ ο φόβος να τον νικήσει.

Το China National Opera and Dance Drama Theater ιδρύθηκε το 1951 και θεωρείται από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του Κινεζικού πολιτισμού. Η ομάδα χορού του συνόλου απαρτιζόταν πάντα από τους κορυφαίους χορευτές της χώρας. Η επιτυχία και απήχησή του βασίζεται στις εξαιρετικές ερμηνείες των μελών του και στις επιλογές των έργων που οι θεματικές τους καταδύονται στη βαθιά ιστορικότητα της Κίνας –της αρχαίας, αλλά και τη σύγχρονης.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 895 800 | ώρα: 21.00 | Εισιτήρια: 35€ (25€*), 25€ (18€*), 18€ (12€*) *μαθητικά, φοιτητικά και ανέργων. Πληροφορίες & Κρατήσεις: 2310 895938-9


 

dancepress.gr