Το "Melodrama" της Έστερ Σάλαμον

melodrama-09_es_from-our-search

Η Έστερ Σάλαμον (Eszter Salamon) Ουγγαρέζα χορογράφος, χορεύτρια και περφόρμερ που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και το Βερολίνο, ανακαλύπτει σε μια τυχαία αναζήτησή της στο διαδίκτυο την ύπαρξη μιας γυναίκας με το ίδιο όνομα, σε ένα χωριό της Ουγγαρίας. Σε αυτή την καθηλωτική περφόρμανς-ντοκιμαντέρ ζωντανεύει μια ολόκληρη ζωή σα να ήταν πραγματικά δική της.

Με την επανερμηνεία μιας ζωής, η χορογράφος Σάλαμον θέτει τα ερωτήματά της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν η μνήμη και η ιστορία. Τι από όσα θυμόμαστε είναι ανάμνηση και τι είναι ερμηνεία; Πώς εγγράφονται στην Ιστορία οι ανεπίσημες ιστορίες; Τι μπορεί να είναι για τον καθένα ένα στοιχείο μνήμης και ταυτότητας; Και μπορεί άραγε ο καθένας μας να ξαναγράψει την Ιστορία;

Τα τελευταία χρόνια, συναντάμε το θέατρο-ντοκουμέντο όλο και περισσότερο στις Ευρωπαϊκές σκηνές. Η δραματουργία του βασίζεται σε έρευνα πάνω σε ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία συχνά αναμειγνύονται με μυθοπλασία και κοινωνική κριτική, χωρίς να αποκλείεται και μια ποιητική διάσταση. Η τάση αυτή εντοπίζεται και στο χορό. Αφορά την πραγματικότητα και απευθύνεται με πολύ άμεσο τρόπο στο κοινό, προσδίδοντας ένα νέο νόημα στις παραστατικές τέχνες.
 
Στην πολύπλευρη χορογραφική πρακτική της, η Έστερ Σάλαμον εκτός από την κινησιολογία, χρησιμοποιεί στοιχεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, βίντεο και μουσικής. Έχει προσκληθεί πολλές φορές να παρέμβει σε μουσεία με περφόρμανς και εικαστικά έργα. Στόχος της είναι να κινητοποιεί μέσω γνωστικών και κιναισθητικών διαδικασιών, το σύνολο των αισθήσεων και της σκέψης των θεατών που παρακολουθούν τα έργα της.
  

Σύλληψη, Συνεντεύξεις & Ερμηνεία: Eszter Salamon
Κείμενο: Krimerné Dr. Eszter Salamon
Μουσική: Terre Thaemlitz

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Transitions 3. Central Europe

 


info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (μικρή σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │Ώρα : 21.00 │ Εισιτήρια: 10 €, μειωμένο: 5 €, μικρή παρέα (5-9 άτομα): 9 €, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 8 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

dancepress.gr