Το Batsheva Young Ensemble χορεύει «Decadance»

batsheva2-young-ensemble

Η διάσημη ισραηλινή ομάδα που ήδη μετρά μισό αιώνα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, επιστρέφει στην Ελλάδα με το νεανικό της σχήμα, το Batsheva Young Ensemble, για να παρουσιάσει το Decadance. Το έργο, ένα μωσαϊκό αποσπασμάτων από προηγούμενες δουλειές του Οχάντ Ναχαρίν, καλλιτεχνικού διευθυντή και χορογράφου της ομάδας, βασίζεται σε μελωδίες της αραβικής, αλλά και της δυτικής μουσικής.

Το Batsheva Young Ensemble είναι η νεανική ομάδα χορού που ίδρυσε το 1990 ο εμβληματικός Οχάντ Ναχαρίν, όταν έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, που ιδρύθηκε το 1964 από τη Μάρθα Γκράχαμ και τη βαρόνη Μπατσέβα ντε Ρότσιλντ. Το Batsheva Young Ensemble έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Κύκλο Ισραηλινών Κριτικών Χορού με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας 2014, για τη χορογραφία ΜΑΧ. Με την Batsheva Dance Company στόχευσε αφενός στη δημιουργία ενός φυτωρίου νεαρών χορευτών (18-24 ετών) και αφετέρου στην καλλιέργεια το ισραηλινού νεανικού κοινού. Τα μέλη του Batsheva Young Ensemble παρακολουθούν προγράμματα εντατικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας χορογραφιών. Κάθε χρόνο, στις ακροάσεις στο Τελ Αβίβ συμμετέχουν 400 υποψήφιοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, όταν γίνουν δεκτοί από το Young Ensemble, εκπαιδεύονται επί δύο χρόνια προκειμένου, μετά την αποφοίτησή τους, να απασχοληθούν ως χορευτές στην Batsheva Dance Company. Επίσης, τα μέλη της νεανικής ομάδας Batsheva λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς περιοδείες στις οποίες παρουσιάζουν συχνά το Decadance, έργο που εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα από την πρώτη του παγκόσμια παρουσίαση, το 2000.

O Οhad Naharin θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χορογράφους. Οι χορογραφίες του, διάσημες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων σύγχρονων Μπαλέτων (Nederlands Dans Theater, Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, της Όπερας του Παρισιού, Cedar Lake Contemporary Ballet, Les Grands Ballets Canadiens του Μόντρεαλ, κ.ά.). Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που έχει ονομάσει Gaga, η οποία σήμερα αποτελεί τη βασική μέθοδο εξάσκησης για τους χορευτές της Batsheva.

 


info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Α. Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη Γ), 22 € (Ζώνη Β), 32 € (Ζώνη Α), 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7 €, Πολύτεκνοι, 65+: 9 € | Αγορά εισιτηρίων: www.megaron.gr


 

dancepress.gr