«Δον Κιχώτης» από το Κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας

anastasia-1

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας (State Moscow Classical Ballet), ένα από τα διασημότερα κρατικά χορευτικά συγκροτήματα της Ρωσίας, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, φέρνοντας στην Αθήνα τη διασημότερη και δημοφιλέστερη παράστασή τους, τον Δον Κιχώτη, εμπνευσμένη από τον θρυλικό ήρωα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Τη χορογραφία υπογράφει ο Αλεξάντερ Γκόρσκυ σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους. Ανάμεσα στους 60 συντελεστές, κορυφαίους και σολίστ εμφανίζονται και οι πρώτοι χορευτές των Μπολσόι, Ίγκορ Τσβίρκο και Αναστασία Στασκέβιτς. Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο μαζί τους εναλλάσσονται ο Νικολάι Σεβισέλοφ και η Εκατερίνα Μπερεζίνα.

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας δημιουργήθηκαν το 1966 από το Υπουργείο Πολιτισμού της τότε ΕΣΣΔ, το οποίο διόρισε πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του τον διάσημο χορογράφο Ίγκορ Μοϊσέγιεφ. Το 1977, τον διαδέχτηκε ο Βλαντίμιρ Βασίλυoφ, ενώ βασική χορογράφος της ομάδας γίνεται η Νατάλια Κασάτκινα. Το 2007, όταν ο Βασίλυοφ και η Κασάτκινα συμπλήρωσαν 30 χρόνια ως επικεφαλής των Μπαλέτων, η ρωσική κυβέρνηση τιμώντας τους για το σπουδαίο έργο και τη σημαντική προσφορά τους στη σύγχρονη ρωσική δημιουργία, τους απένειμε τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του λαού της Ρωσίας». Μέχρι σήμερα, τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ εδώ και χρόνια συνεργάζονται σταθερά με άλλους δύο βασικούς πυλώνες της κλασικής ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα Μπαλέτα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης και τα Μπολσόι της Μόσχας.

Το μπαλέτο Δον Κιχώτης έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Αναφέρεται στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού και συνδυάζει το κωμικό με το ρομαντικό στοιχείο. Ο Δον Κιχώτης, που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο, χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1896 από τον Μάριους Πετιπά και έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο θέατρο Μπολσόι. Το 1900 ο Αλεξάντερ Γκόρσκυ, στενός συνεργάτης του Πετιπά, δημιούργησε τη δική του χορογραφία για τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για όλες σχεδόν τις μετέπειτα παραγωγές. Η βασική διαφορά από τη χορογραφία του Πετιπά ήταν ο ρόλος του corps de ballet. Ο Γκόρσκυ χρησιμοποίησε το ανθρώπινο σώμα ως αναπόσπαστο μέρος της πλοκής και όχι απλώς ως ένα κινούμενο φόντο, αλλάζοντας τις συμμετρίες που κυριαρχούσαν στη χορογραφία του Πετιπά έως τότε, ενώ προέβαλε τις δεξιότητες των χορευτών με τολμηρό τρόπο, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα άλματα, στις πιρουέτες και στα φουετέ. Μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι η χορογραφία του είναι αριστουργηματική και ότι σε εκείνον οφείλεται ο δυναμικός, ρυθμικός και εύθυμος Δον Κιχώτης που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ : 210 728 23 33 | Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: 22, 23, 25/12 στις 20.00 - 29, 30/12 στις 17.00 & 21.00 | Τιμές Εισιτηρίων: Νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: 25 €, Ζώνη Γ: 28 € (Παιδικά – Φοιτητικά: 21 €), Ζώνη Β: 38 € (Παιδικά – Φοιτητικά: 28 €), Ζώνη Α: 48 € (Παιδικά – Φοιτητικά: 35 €), Διακεκριμένη Ζώνη: 60 € (Παιδικά – Φοιτητικά: 42 €). Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr


 

 

dancepress.gr