Lucinda Childs και Available Light στη Στέγη

available-light_15202-619-web

Ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, τρία μεγάλα ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού, ένα έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία, το 1983.

Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το Available Light αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός εκ των τριών, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.

Το έργο Available Light ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες. Το 1983, σε μια περίοδο ανακαίνισής του, το Μουσείο υλοποιούσε site-specific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων. Η αναβίωση της ιστορικής αυτής χορογραφίας υλοποιήθηκε με την υποστήριξη σημαντικών διεθνών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Tanz Im August (Βερολίνο), το Théâtre de la Ville (Παρίσι) και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Η πρεμιέρα της αναβίωσης του Available Light έγινε στις 5 Ιουνίου 2015, στο Walt Disney Concert Hall του Λος Άντζελες, κτίριο που είχε σχεδιάσει ο Φρανκ Γκέρυ, το 2003.

Η Λουσίντα Τσάιλντς υπήρξε μαθήτρια του Merce Cunningham και από το 1963 σημαντικό μέλος της καινοτόμου κολλεκτίβας Judson Dance Theater. Το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και περφόρμερ με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην επική 5ωρης διάρκειας όπερα Einstein on the Beach, απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Ο Ουίλσον έχει δηλώσει για την Τσάιλντς πως έχει μέσα της «τόσες αντιθέσεις… μαλακές και σκληρές, φυσικές και αφύσικες», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό που την οδήγησε στον Ουίλσον ήταν η «όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό». Πάντως, όσοι παρακολούθησαν τη συνεργασία τους, μιλούν για μια παράσταση-σταθμό του μεταμοντέρνου.

Ο Τζων Άνταμς, πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής –όπως είναι αυτή που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο με τίτλο "Lightover Water"– και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες. Ο Άνταμς έγινε ευρύτερα γνωστός με τη σύγχρονη όπερα Nixon in China, το 1987. Αν και το συγκεκριμένο έργο είχε δεχτεί αντιφατικές κριτικές, κατά γενική ομολογία επανέφερε το ενδιαφέρον του κοινού για την όπερα.

Ο σταρ της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρυ, ευρύτερα γνωστός για το εμβληματικό μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, σε αυτή την παραγωγή ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση του Available Light, το 1983, ο Γκέρυ δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Τσάιλντς, η οποία πλέον –στα 75 χρόνια της– έχει μοιράσει το ρόλο της σε δύο χορευτές.

Μουσική: John Adams
Χορογραφία: Lucinda Childs
Σχεδιασμός σκηνικών: Frank O. Gehry
Σχεδιασμός ήχου: Mark Grey
Ερμηνεύει η: Lucinda Childs Dance Company, με τους: Ty Boomershine, Katie Dorn, Katherine Helen Fisher, Sarah Hillmon, Anne Lewis, Sharon Milanese, Patrick John O’Neill, Matt Pardo, Lonnie Poupard Jr., Caitlin Scranton, Shakirah Stewart
 

Παράλληλες δράσεις

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Την ίδια μέρα θα δοθεί Masterclass από τη Lucinda Childs.

 


info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (κεντρική σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │Ώρα: 20.30 │ Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, 18€, 25€, 36€, 45€. Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 11€, 14€, 20€, 29€, 36€. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9€, 12€, 18€, 27€, 34€, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

dancepress.gr