Το... Μοιραίο Χτύπημα των Ballet C de la B !

dsc_--c-chris-van-der-burght7_p-web

Η διάσημη πολυσυλλεκτική ομάδα Les Ballets C de la B σε συνεργασία με το KVS, βάζει ξανά σε εφαρμογή το μότο της: «Αυτός ο χορός είναι για τον κόσμο και ο κόσμος είναι για τον καθέναν».

Αυτή τη φορά, ο Alain Platel στη σκηνοθεσία, ο Romain Guion στη χορογραφία και ο Fabrizio Cassol στη μουσική διεύθυνση, συμπράττουν με τον υπέροχο Κονγκολέζο κόντρα-τενόρο Serge Kakudji, δύο γνωστούς Βέλγους κιθαρίστες και δέκα Κονγκολέζους μουσικούς, και όλοι μαζί δημιουργούν το Coup Fatal, ένα μικρό θαύμα μουσικής πανδαισίας. Όπως όλες οι παραστάσεις της ομάδας, έτσι και αυτή είναι βαθιά πολιτική, θέτοντας το κοινό ενώπιον μιας Αφρικής ελάχιστα γνωστής.

Οι συναισθηματικές άριες του βιρτουόζου Κονγκολέζου κόντρα-τενόρου –και εμπνευστή της παράστασης– Σερζ Κακούτζι συναντούν επί σκηνής τους συναρπαστικούς αφρικανικούς ρυθμούς των μουσικών από την πατρίδα του και, ως δια μαγείας, η μπαρόκ μουσική γίνεται κάτι που δεν έχει ξανακουστεί. Τα λεπτεπίλεπτα περάσματα από την κονγκολέζικη ρούμπα στο πρελούδιο αναδεικνύουν με έναν εντελώς νέο τρόπο τις μουσικές ποιότητες του Μπαχ, του Βιβάλντι και του Χέντελ, τις αρμονίες, τους ρυθμούς και πάνω απ’ όλα, το συναίσθημα αυτής της μουσικής.

Τα δάκρυα και τα γεμάτα πάθος “yeah-yeah” εναλλάσσονται αδιάκοπα σε μια μοναδική γιορτή προς τιμήν όλων των μαύρων παιδιών που θέλουν απεγνωσμένα να ζήσουν, σε πείσμα όσων εμμένουν στη δυστυχία ενός πολέμου. Οι κουρτίνες του σκηνικού μοιάζουν φτιαγμένες από αλυσίδες, αλλά στην πραγματικότητα είναι από κάλυκες σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Freddy Tsimba. Ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Κινσάσα, όπου δημιουργεί μεγάλα γλυπτά από κάλυκες σφαιρών, τους οποίους συλλέγει στις εμπόλεμες ζώνες του Κονγκό.

Το Coup Fatal είναι μια παράσταση στην οποία κίνηση, μουσική και συναίσθημα είναι στη διαπασών. Η σκηνή γεμίζει από μια Αφρική γιορτινή, παιχνιδιάρικη, πονεμένη, αλλά και γεμάτη χιούμορ και γνώση. Το χορογραφικό υλικό, αλλά και τα κοστούμια, αντλούν έμπνευση από το εξεζητημένο dress code των «δάνδηδων της Κινσάσα», αποκαλύπτοντάς μας την κομψότητα και την καλλιέργεια των νεαρών Κονγκολέζων που λατρεύουν τον κοσμοπολιτισμό, το εξεζητημένο στυλ και τα αυθεντικά Dior.

Τενόρος: Serge Kakudji
Μαέστρος: Rodriguez Vangama
Ιδέα: Serge Kakudji, Paul Kerstens
Καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Alain Platel
Μουσική διεύθυνση: Fabrizio Cassol
Χορογραφία: Romain Guion
Συνθέσεις: Rodriguez Vangama, Fabrizio Cassol και Coup Fatal πάνω σε έργα: των Händel, Vivaldi, Bach, Monteverdi, Gluck
 

Για τον Σερζ Κακούτζι και την τέχνη στην Αφρική

 

  • Ο Σερζ Κακούτζι ονειρευόταν από παιδί να γίνει τραγουδιστής της όπερας. Το εισιτήριο για την Ευρώπη τού το έδωσε η συμμετοχή του στο έργο The Dialogue Series: Dinozord III του Faustin Linyekula, στο οποίο τραγουδούσε άριες του Μότσαρτ. Το ελληνικό κοινό τον γνώρισε στην παράσταση Pitié! του Αλαίν Πλατέλ.
  • Η αρχική ιδέα για το Coup Fatal προήλθε από τον Σερζ Κακούτζι και του Paul Kerstens, συντονιστή του Project Afrika του KVS, ενός από τα πιο σημαντικά, ανοιχτά σε διεθνείς φωνές και δημιουργικά θέατρα των Βρυξελών. Από το 2009, το KVS μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με εταίρους διάφορες ομάδες και οργανισμούς από την Αφρική υλοποιούν ένα μεγάλο πρότζεκτ για την ενίσχυση των παραστατικών τεχνών στην Αφρική.
  • Η παράσταση προετοιμαζόταν στην Αφρική από το 2010 μέχρι το 2012. Όταν το πρότζεκτ είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, ο Πλατέλ ενημερώθηκε γι’ αυτό από τον Κασόλ και την Hildegard De Vuyst, δραματουργό του KVS και αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά. Το KVS και η ομάδα Les Ballets C de la B ανέλαβαν τότε την ευθύνη της παραγωγής.
  • Στο Κονγκό μπορεί ο πόλεμος να μαστίζει τη χώρα, ωστόσο σημαντικοί μουσικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν διεθνώς, ζουν και δημιουργούν εκεί, όπως ο μουσικός Fally Ipupa, ο γλύπτης Alfred Liyolo και οι ζωγράφοι Lema Kusa και Claudy Khan.

 

Παράλληλες δράσεις

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

 


info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (κεντρική σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │Ώρα: 20.30 │Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, 18€, 28€  Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 11€, 14€, 22€. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9€, 12€, 20€. ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

 

dancepress.gr