"Ο Καρυοθραύστης" της Ακαδημίας των Μπολσόι

kariothraysths-02-photo-by-damir_yusupov

Ο Καρυοθραύστης αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων. Αυτή τη φορά θα τον απολαύσουμε με τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι.

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφικές εκδοχές. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα, ήταν αυτή του Βαϊνόνεν. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 - 1964) Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα  Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε τη χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934, για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954, ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.


Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Η Αυτοκράτειρα πίστευε πως «η τελειότητα στην ανατροφή και τη φροντίδα» είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος. Οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές κλήθηκαν από την Ευρώπη στη Μόσχα, για να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού. Ο ιταλός χορευτής μπαλέτου και χοροδιδάσκαλος Φίλιππο Μπεκάρι, έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου. Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, είναι η μέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας.

Daria Khokhlova (Ντάρια Χαχλόβα): γεννήθηκε στη Μόσχα. To 1992 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας (τάξη της Elena Bobrova) και έγινε μέλος των Μπαλέτων του Θεάτρου Μπολσόι. Εργάστηκε υπό την επίβλεψη της Lyudmila Semenyaka ενώ καθηγήτρια- καθοδηγήτριά της είναι η Nina Semizorova. Ταυτόχρονα σπουδάζει στο Τμήμα Performing Arts της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι. Έχει χορέψει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Λίμνη των Κύκνων, Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η κακοφυλαγμένη κόρη, Πακίτα, Πετρούσκα, Εσμεράλντα, Κοπέλια, Δον Κιχώτης, κ.ά.

Artemy Belyakov (Αρτέμι Μπελιακόβ): γεννήθηκε στη Μόσχα. Το 2010 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας και έγινε μέλος των Μπαλέτων του Θεάτρου Μπολσόι. Εργάστηκε υπό την επίβλεψη του Michail Lavrovsky και της Valery Lagunov. Σήμερα καθηγητής- καθοδηγητής του είναι ο Alexandr Vetrov. Έχει χορέψει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα:
Λίμνη των Κύκνων, Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δον Κιχώτης, κ.ά. Από το 2014 είναι πρωταγωνιστής στον Καρυοθραύστη στο μπαλέτο Μπολσόϊ (Πρίγκιπας)


Χορογραφία: Vasili Vainonen (Βασίλι Βαϊνόνεν)

Σολίστ: Daria Khokholova (Ντάρια Χοχλόβα) - Πρώτη Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι
            Artemy Belyakov (Αρτέμι Μπελιακόβ) - Πρώτος Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

  • Σάββατο 19 Δεκεμβρίου: 16.00 και 20.00
  • Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: 12.00 και 18.00
  • Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου: 20.00
  • Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου: 18.00
  • Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου: 20.00
  • Σάββατο 26 Δεκεμβρίου: 16.00 και 20.00
  • Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: 12.00 και 18.00

 


info: θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Αθήνα, τηλ: 210 884 06 00 | Τιμές εισιτηρίων: κανονικό από 20€ ως 60€ και παιδικό από 10€ ως 24€  

dancepress.gr