"Το ημέρωμα της στρίγκλας" σε ζωντανή μετάδοση

5bol_taming_extra-6_krysanova-lantratov-cefetisova_m

Με Tο ημέρωμα της στρίγκλας, μια νέα παραγωγή των Μπαλέτων Μπολσόι, υποψήφια για το βραβείο Benois de la Danse, εγκαινιάζονται οι ζωντανές μεταδόσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Banquet.

Η συγκεκριμένη χορογραφία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα Μπαλέτα Μπολσόι από τον βραβευμένο γάλλο χορογράφο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό και βασίζεται στην κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθώς και στη νευρώδη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το ημέρωμα της στρίγκλας έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του φημισμένου ρωσικού θεάτρου στις 4 Ιουλίου 2014 και έχει στο εξής παρουσιαστεί στη Μόσχα και στο Μονακό. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Μαγιό, το διάσημο χορευτικό σύνολο της Μόσχας διευρύνει το άνοιγμά του προς το μοντέρνο ρεπερτόριο.

Η ζωντανή μετάδοση της παράστασης εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, η οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από μια χορογραφική προσέγγιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των χορευτών του διεθνούς φήμης χορευτικού συγκροτήματος, ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό –ο πρώτος ξένος χορογράφος που προσκαλείται από τα Μπολσόι– ακολουθεί τη βασική πλοκή του σαιξπηρικού έργου, προσθέτοντάς της πινελιές αισθησιασμού και πάθους: οι υποψήφιοι μνηστήρες της αξιαγάπητης και υπάκουης Μπιάνκας είναι πολλοί. Ανάμεσά τους, όμως, ξεχωρίζει ο Λουτσέντσιο. Ωστόσο, ο πατέρας της Μπιάνκας δεν θα της επιτρέψει να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της εάν προηγουμένως δεν βρεθεί γαμπρός για τη μεγαλύτερη αδελφή της, την οξύθυμη Κατερίνα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο…

Για Το ημέρωμα της στρίγκλας, ο γάλλος χορογράφος, θέλοντας να προσεγγίσει την κουλτούρα των χορευτών του Μπολσόι, προτίμησε τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και συγκεκριμένα συνθέσεις κωμικού και σατιρικού χαρακτήρα που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο: «Η μουσική του διαπνέεται από παραφροσύνη και ελευθερία. Η Κατερίνα μοιάζει με τον Σοστακόβιτς κατά κάποιο τρόπο. Στην αρχή της χορογραφίας, η Κατερίνα παρουσιάζεται ως μια μυστικοπαθής γυναίκα, αλλά στη συνέχεια θα αναδείξει τη λαμπερή και έντονη προσωπικότητά της μέσα από τη μουσική και το χορό», γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση ο Ζαν-Κριστόφ Μαγιό.

Ο Jean-Christophe Maillot γεννήθηκε το 1960 στην Τουρ της Γαλλίας. Μελέτησε χορό και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο της γενέτειράς του πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Διεθνούς Ανωτέρας Σχολής Χορού της Ροζέλλα Χαϊτάουερ, στις Κάννες. Χόρεψε για το Μπαλέτο του Αμβούργου και το 1983 διορίστηκε χορογράφος και διευθυντής του Μπαλέτου του Μεγάλου Θεάτρου της Τουρ, για το οποίο χορογράφησε περίπου 20 έργα. Το 1987 χορογράφησε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Θαυμαστό Μανδαρίνο για τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, των οποίων υπήρξε αρχικά καλλιτεχνικός σύμβουλος (1992-1993) και στη συνέχεια καλλιτεχνικός διευθυντής, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να δώσει αίγλη στο γνωστό χορευτικό συγκρότημα και να ανανεώσει το διεθνές προφίλ του δημιουργώντας για τους χορευτές του σχεδόν 30 μπαλέτα. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων με τα Μεγάλα Καναδικά Μπαλέτα, το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας και της Δανίας, το Μπαλέτο της Έσσης κ.ά. Έχει επίσης σκηνοθετήσει όπερες και κινηματογραφικές μεταφορές μπαλέτων.


Μπαλέτο σε δύο πράξεις βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ
Μουσική: Dmitri Shostakovich
Χορογραφία: Jean-Christophe Maillot
Διάρκεια: 125΄ (με διάλειμμα)
Κατά τα διαλείμματα (όπου αυτά προβλέπονται), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές της εκάστοτε παραγωγής και, με τη βοήθεια της κάμερας, να περιηγείται στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπολσόι.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Βanquet), Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 728 23 33 | Τιμές εισιτηρίων: 15€ και φοιτητικό 8€ | ώρα έναρξης: 17.00


 

dancepress.gr