"Ρίζες": το contact συναντά την παράδοση

dsc_0598-2--2

“Πόση ρίζα έχουν τα κλαδιά και πόσα κλαδιά οι ρίζες”, πόσο σύγχρονη φόρμα είναι ο ζωναράδικος και πόσο καρσιλαμά έχει ο χορός μας στον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation”;

«Η παράσταση “αιωρείται” ανάμεσα στις παραδοσιακές και σύγχρονες μουσικές και κινητικές φόρμες και είναι μια “ανάγνωση” του τι είναι οι ρίζες για τον καθένα από εμάς. Σε μια εποχή που η μετανάστευση και το προσφυγικό θέμα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, η έννοια της “ρίζας” αποκτά μεγαλύτερη διάσταση και η εύρεση του νοήματος της έννοιας αυτής γίνεται υπαρξιακή ανάγκη. Ο ξεριζωμός από έναν τόπο, η προσφυγιά, τα δέντρα, τα βράχια, η ίδια η φύση, τα ακούσματα και οι αφηγήσεις, οι άνθρωποι, οι σχέσεις και το ξύπνημα των αισθήσεων είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που μπορεί κανείς να δώσει στη ρίζα.... Για εμάς, που είμαστε χορευτές του σύγχρονου χορού και τους μουσικούς, οι οποίοι δουλεύουμε με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, ήταν μία μεγάλη πρόκληση να δουλέψουμε το θέμα της “ρίζας”... Ήταν λοιπόν πολύ αποκαλυπτικό να αντιλαμβανόμαστε ότι όσο σύγχρονη και αν ήταν η ανάγνωση μιας κινητικής ιδέας ή φόρμας η παράδοση, η ρίζα, ήταν πάντα μαζί μας. Και αυτή η παράδοση μας επιτρέπει να είμαστε σύγχρονα στο σήμερα. Αυτή η σχεδόν συνεχής και ταυτόχρονη συνύπαρξη του σύγχρονου χορού με τις παραδοσιακές φόρμες που σχετίζεται με την ειλικρίνεια του σώματος κάνει, πιστεύουμε, την παράσταση να συγκινεί» - Τέτη Νικολοπούλου.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβριο και επαναλαμβάνεται για 2 ακόμη βραδιές, τα Σάββατο 27/2 και 5/3. Οι Ρίζες είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των χορογράφων και χορευτών Παναγιώτη Ανδρονικίδη, Τέτης Νικολοπούλου, Νίκης Στεργίου και Χρύσας Καλλιάφα. Την παράσταση συνοδεύουν επί σκηνής με παραδοσιακά και σύγχρονα ακούσματα ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος και ο Ευριπίδης Ζαφείρας.

Χορογραφούν: Παναγιώτης Ανδρονικίδης, Τέτη Νικολοπούλου, Νίκη Στεργίου
Χορεύουν: Παναγιώτης Ανδρονικίδης, Τέτη Νικολοπούλου, Χρύσα Καλλιάφα
Ζωντανή μουσική: Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Ευριπίδης Ζαφείρας
 

 

 


info: Dancing School, Μεσογείων 294, Αγ. Παρασκευή (μετρό Νομισματοκοπείο). Κρατήσεις τηλ 6932 376 259 | Η είσοδος πραγματοποιείται με ελεύθερη συνεισφορά | Ώρα έναρξης: 21.00 | Επόμενες ημερομηνίες παραστάσεων: Σάββατα, 2, 16, 23 Απριλίου 2016.


φωτογραφία: Μαριάννα Μπολάνο

dancepress.gr