"Alaska" - Ίρις Καραγιάν & ομάδα Ζήτα

alaska_img_6651_p

Η βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης, η σχέση του ατόμου με την ομάδα, η κατασκευή της κίνησης και η διαδικασία εξέλιξής της, η εξερεύνηση της δράσης στο χώρο και του ίχνους που αυτή αφήνει, είναι θέματα πού έχουν απασχολήσει την Ίριδα Καραγιάν σε προηγούμενα έργα της.

Στη νέα παραγωγή της με τίτλο Alaska εμπιστεύεται και πάλι έναν από τους μόνιμους συνεργάτες της, τον τσελίστα και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Νίκο Βελιώτη, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών, προσκαλώντας τον θεωρητικό Τέχνης, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα Σωτήρη Μπαχτσετζή ως σύμβουλο δραματουργίας και τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη στη δημιουργία του σκηνικού περιβάλλοντος.

Μαζί με την ομάδα Ζήτα, πειραματίζονται με τις αισθήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές λειτουργούν σε σχέση με την αντίληψη και την κατανόηση της εικόνας σε κίνηση. Με εργαλεία την αφή, την ακοή και την όραση, πέντε σώματα κινούνται σε επαφή, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τους άλλους και με αυτά που μας περιβάλλουν. Αυτό το «κοινό σώμα», δηλαδή οι αισθήσεις που παράγουν σκέψεις, οι εικόνες που δημιουργούν νοήματα και οι εμπειρίες που συνεχώς μεταλλάσσονται συνδέοντάς μας με τον υλικό κόσμο, θέτει ερωτήματα για την ίδια την ταυτότητά μας. Σημαντικό σημείο αναφοράς του έργου είναι ο τρόπος με τον οποίο η συνεχής διαδικασία που ενοποιεί σκέψη και αίσθηση γίνεται προσβάσιμη στο θεατή.

Μετά τις παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το έργο Alaska θα παρουσιαστεί στις 4 Μαρτίου, στη Μπρέστ (Γαλλία).

Ιδέα & Χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Μαραζιώτης
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μυρτώ Κατσίκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Ερμηνεύουν: Φίλιππος Βασιλείου, Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
 

Το 2003 η Ίρις Καραγιάν, ανερχόμενη τότε Ελληνίδα χορογράφος, έκανε το πρώτο της καλλιτεχνικό ταξίδι στο εξωτερικό με τη νεοϊδρυθείσα ομάδα Ζήτα. Προορισμός της ήταν το Βουκουρέστι για τη Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού, όπου παρουσίασε το 20λεπτο έργο της με τίτλο Το Δάσος. Δώδεκα χρόνια αργότερα, η Καραγιάν είναι πλέον από τις πιο αξιόλογες χορογράφους της νέας γενιάς του σύγχρονου ελληνικού χορού, με τις χορογραφίες της να έχουν ταξιδέψει και διακριθεί σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ χορού του εξωτερικού.

Το 2014, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access (Πρόσβαση Άνευ Ορίων) συντόνισε μαζί με τον Μενέλαο Τσαούση ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης. Το Φεβρουάριο του 2015, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access που οργανώθηκε στη Στέγη, η Καραγιάν χορογράφησε για τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο, το έργο Ακούς έναν ήχο.Τρέχεις στην άκρη της σκηνής. Σταματάς. Νιώθεις ένα χέρι στον ώμο. Συνεχίζεις

Το έργο της Μητέρες παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2012 και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας το 2013, ενώ παράλληλα επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και από το Dancenet Sweden για περιοδεία σε πόλεις της Σουηδίας, το φθινόπωρο του 2014. Το έργο παρουσιάστηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, στο Dansehallerne της Κοπεγχάγης, στο Le Phénix, Scène Nationale Valenciennes και στο Next Festival, Focus Europe#1 (Γαλλία).

Το 2013 η Ίρις Καραγιάν, σε συνεργασία με τον Βρετανό εικαστικό Mat Chivers, δημιούργησε την περφόρμανς με τίτλο Root που παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της ατομικής του έκθεσης, στη γκαλερί Καππάτος.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.
 


info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (μικρή σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │ Ώρα: 21.00 │ Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€. Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 10€,  Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9€, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 


Φωτογραφία © Ιωάννα Χατζηανδρέου

dancepress.gr