20 χρόνια Ράσελ Μάλιφαντ στο Μέγαρο

1--4

Ο φημισμένος χορευτής και χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ (Russell Maliphant) επιστρέφει στην Ελλάδα με αφορμή την νέα του παράσταση με τίτλο Conceal | Reveal (Απόκρυψη | Αποκάλυψη).

Ο Ράσελ Μάλιφαντ αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας χορευτικής σκηνής. Επί 10 και πλέον χρόνια υπήρξε από τους βασικούς χορογράφους της Συλβί Γκιλέμ (Sylvie Guillem). Πρωτοπόρος δημιουργός, άνοιξε νέους δρόμους στο σύγχρονο χορό, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι.

Το Conceal | Reveal δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από τη δημιουργία της ομάδας του, ενώ παράλληλα ο Μάλιφαντ γιορτάζει τα 20 χρόνια  συνεργασίας του με τον σπουδαίο σχεδιαστή φωτισμού Μάικλ Χάλς (Michael Hulls) και την κοινή πορεία τους στην παγκόσμια χορευτική σκηνή. Η παράσταση τιμά τη μοναδική και απαράμιλλη επικοινωνία που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση.

«Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, το ρυθμό και το χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Μάικλ, όσο και εγώ θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με ένα μοναδικό τρόπο στην κίνηση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία, για αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και 'συν – χορογράφο'», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάλιφαντ.

Το Conceal | Reveal αποτελείται από νέες και παλαιότερες, διάσημες κλασικές χορογραφίες του Μάλιφαντ, όπως το περίφημο Broken Fall σε  μουσική Barry Adamson που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Συλβί Γκιλέμ και το Ballet Boyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία, το 2004. 

Παράλληλα, μία νέα χορογραφία, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών με τίτλο Piece No. 43 αποτελεί τη γέφυρα – σύνδεση μεταξύ της κλασικής και σύγχρονης κίνησης, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το Both, and, ένα σόλο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της Ντάνα Φούρας (Dana Fouras), πρώην χορεύτριας του The Royal Ballet Company, ελληνικής καταγωγής και συζύγου του Μάλιφαντ, η οποία μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για τη συγκεκριμένη χορογραφία. Η Φούρας έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές χορογραφίες του Μάλιφαντ, όπως το Sheer και το Two και έχει συνεργαστεί μαζί του σε παραγωγές για ταινίες και για την τηλεόραση. Τη μουσική του Both, and έχει γράψει ο καινοτόμος συνθέτης Mukul, ενώ τα κοστούμια είναι της Stevie Stewart.

  • Broken Fall

Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορευτές: Carys Staton, Adam Kirkham, Nathan Young
Μουσική: Barry Adamson

  • Both, and

Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορός: Dana Fouras
Μουσική: Mukul
Κοστούμια: Stevie Stewart

  • Piece No. 43

Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορευτές: Dana Fouras, Adam Kirkham, Carys Staton, Yu Hsien Wu, Nathan Young
Μουσική: Mukul


Ο Ράσελ Μάλιφαντ είναι βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells. Εκπαιδεύτηκε στο Royal Ballet School και μεταπήδησε στο Sadler’s Wells Ballet Company μέχρι που ακολούθησε μία ανεξάρτητη καριέρα στη χορογραφία. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως οι DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company, Laurie Booth και Rosemary Butcher. Έχει μελετήσει ανατομία, φυσιολογία και βιομηχανική. Το 1996 δημιούργησε την ομάδα του Russell Maliphant Company. Συνεργάζεται σταθερά με τον σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls και εκτός από τη δική του ομάδα, έχει συνεργαστεί στενά με καλλιτέχνες και ομάδες όπως οι Sylvie Guillem, Robert Lepage, The Ballet Boyz, Lyon Opera Ballet, Cobos Mika, The Batsheva Ensemble και Ballet de Lorraine.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Time Out Live, South Bank Show Dance Award, Olivier, Circle National Dance Award, κ.α. Τα σημαντικότερα έργα του: Sheer, Choice, Broken Fall, PUSH, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus , Fallen, Second Breath.

Ο Μάικλ Χάλς εκπαιδεύτηκε στο χορό και το θέατρο στο Dartington College και το 1992 κέρδισε υποτροφία από το Arts Council για να παρακολουθήσει εργαστήρια φωτισμού χορού στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά για παραστάσεις χορού και συγκεκριμένα με το χορογράφο Ράσελ Μάλιφαντ και έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ο «χορογράφος του φωτισμού». Το 2009 ο Χάλς έγινε ο πρώτο βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, που δεν είναι χορογράφος.

Η ελληνικής καταγωγής Ντάνα Φούρας σπούδασε κλασικό χορό στην Αυστραλία και στο Royal Ballet School. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Adeline Genee, το 1984 και 1985 και ένα Prix de Lausanne το 1986. To 1988 έγινε πρώτη χορεύτρια στο Royal Ballet, ενώ το 1994 αποφάσισε να αποχωρήσει για να ακολουθήσει μία καριέρα μόνη της και να δημιουργήσει συνεργασίες με κορυφαίους χορευτές όπως οι Irek Mukhamedov, Jonathon Burrows και Russell Maliphant. Μάλιστα η συνεργασία της με τον Μάλιφαντ, της απέδωσε ένα Time Out Live Award για τη χορογραφία Sheer.

 


info: : Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Α. Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Γ' 25 € (μειωμένο 20€), Ζώνη Β΄35€ (μειωμένο 28€), Ζώνη Α΄45€ (μειωμένο 36€), Διακεκριμένη Ζώνη 55€ (μειωμένο 44€). Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, 65+: 19 € | Αγορά εισιτηρίων: www.megaron.gr


 

dancepress.gr