Οι παραστάσεις της 'Σκυτάλης'

skytali_december_2015_small_004

Συνεχίζοντας και φέτος τη συνεργασία της με νέους χορευτές και σχολεία της Αττικής και της επαρχίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σκυτάλη ολοκληρώνει τον τέταρτο κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο Αργώ.

Οι παραστάσεις αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πορείας που η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο, γιατί εδώ ενώνονται τα διαφορετικά στάδια του πολυδιάστατου αυτού κινητικού προγράμματος. Για το 2015-2016 η Σκυτάλη πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μαζί με τις χορογραφίες «Στο 8» της Αγγελικής Στελλάτου και «Θέλω να γίνω» της Κατερίνας Μπέλλα, που οι γνωστές χορογράφοι – performers δημιούργησαν σε συνεργασία με τους 40 νέους χορευτές – μέλη της Σκυτάλης, θα παρουσιαστούν και οι κινητικές συνθέσεις που έχτισαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που μετείχαν φέτος στο πρόγραμμα, μαζί με τους χορευτές – δασκάλους τους.

Οι παραστάσεις εμπνέονται από τις βασικές κινητικές δράσεις της «πτώσης» και του «κυνηγητού», απλές, καθημερινές δράσεις, συμβολικά φορτισμένες, αφορμές συνάντησης με τον κόσμο του χορού, με τον εαυτό μας και την κοινότητα. Η κάθε παράσταση έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Συμμετέχουν 16 τάξεις από τα σχολεία: 50ο, 20ο, 16ο, 149ο Δημοτικό Αθηνών και 89ο Δημοτικό Αθηνών, 3ο Δημοτικό Αγ.Δημητρίου, 1ο και 9ο Δημοτικό Βύρωνα

  1. «Στο 8»

Τι κυνηγάω; Ποιος με κυνηγά; Τι αποφεύγω; Πώς μεταφέρεται το κυνηγητό στο σώμα μου; Μπορώ να φύγω μακριά από το χέρι μου; Πώς είναι να πέφτω; Αυτές οι ερωτήσεις οδήγησαν σε μια μικρή χορευτική σύνθεση, όπου οι αρχικές ιδέες, άλλοτε εμφανείς και άλλοτε κρυμμένες, δίνουν τη δυνατότητα του μετασχηματισμού των σωμάτων και της ομάδας.   

Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Χορεύουν: Φένια Κολοβού, Κατερίνα Κληροδέτη, Mαριάννα Λάζαρη, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Αριάδνη Παπαπαναγιώτου, Παρασκευή Θανέλλα, Ηρώ Καουκάκη, Μήδεια Κάστανου, Βάσω Γιαννιά, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Εύη Καμπούρη, Ελένη Πανταζάτου, Καρολίνα Θελερίτη, Εύη Ψάλτου, Άννα Απέργη, Σοφία Κονδυλιά, Έμυ Αμερικάνου, Μαρία Μαντούκου

  1. «Θέλω να γίνω»

Πόση επιθυμία κρύβει ένας φανταστικός ήρωας; Πώς ισορροπεί πάνω στο ρυθμό; Πώς κυνηγάει το χρόνο; Ταξιδεύω, ανακυκλώνομαι, μοιράζομαι, μεταμορφώνομαι και πάντα θέλω. Θέλω να γίνω.... 

Χορογραφία: Κατερίνα Μπέλλα
Χορεύουν: Εύα Μιχαηλίδου, Ιωάννα Τόλιου, Ρέα Μεσολωρά, Ηλέκτρα Βασιλικού, Νίκη Παούρη, Άννα Βεκιάρη, Γιάννης Σταυρόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Ελευθερία Ράπτη, Τατού Δέδε, Βέρα Καραβάκου, Μαρία Παΐζη, Περικλής Σκορδίλης, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Θένια  Αντωνιάδου, Αλεξάνδρα Τάτση              

Τι είναι η Σκυτάλη;

Η Σκυτάλη είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν και της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον, με υπεύθυνες την Πηνελόπη Ηλιάσκου (υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κέντρου Ντάνκαν) και την Πωλίνα Κρεμαστά (χορεύτρια, χορογράφο). Παράλληλα, η Σκυτάλη πλαισιώνεται και υλοποιείται από ένα πλήθος νέων χορευτών, χορογράφων και ακαδημαϊκών, που μέχρι στιγμής συμμετέχουν σε αυτό εθελοντικά.

Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση των συντελεστών του, ότι η μύηση στην τέχνη του χορού συνδέεται άμεσα με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας και της έμπνευσης, που πλαισιώνουν μια δημιουργική διαδικασία.

Η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο ένα κύκλο 5 έως 7 μηνών και περιλαμβάνει:

  • την επιμόρφωση των νέων χορευτών / χορογράφων / παιδαγωγών, μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την παιδαγωγική, τη φιλοσοφία και την αισθητική του χορού
  • τη δημιουργία μιας χορογραφίας βασισμένης στις κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω», οδηγημένης από έμπειρους χορογράφους
  • την προετοιμασία μαθημάτων κίνησης για παιδιά Δημοτικών σχολείων, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι
  • την εξοικείωση των μαθητών με την κίνηση και το χορό μέσα από 10 διδακτικές συναντήσεις, που γίνονται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Η Σκυτάλη συναντάει μαθητές της Δ΄, Ε΄ ή  ΣΤ΄ Δημοτικού και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
  • την πρακτική εξάσκηση των χορευτών μέσα από αυτές τις συναντήσεις

Κάθε κύκλος κλείνει με παραστάσεις, όπου η Σκυτάλη προσκαλεί την κοινότητα (γονείς, φίλους, δασκάλους, ευρύ κοινό). Στις παραστάσεις αυτές οι χορευτές χορεύουν μπροστά στους μαθητές κι έπειτα οι μαθητές με τη σειρά τους παρουσιάζουν μπροστά σε δασκάλους, γονείς, την τοπική κοινότητα και το ευρύ κοινό τη χορογραφία που ετοίμασαν μαζί με τους χορευτές / δασκάλους τους.
Με αυτό τον τρόπο χορευτές και μαθητές περνούν διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή.

Δράση-αποτύπωμα: η Σκυτάλη ξεκίνησε με 12 χορευτές-παιδαγωγούς της κίνησης και 2 σχολικές τάξεις και σήμερα «τρέχει και πέφτει» με 40 χορευτές και 20 τάξεις! Έχει συναντήσει 600 μαθητές Δημόσιων Σχολείων, 40 εκπαιδευτικούς δημόσιων δημοτικών σχολείων, 2000 θεατές.
Συνεχίζοντας φέτος για τέταρτη χρονιά, ξεκινά έναν καινούριο κύκλο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και Δημοτικά σχολεία της επαρχίας. Το πρόγραμμα ταξίδεψε ήδη στη Λέσβο, υλοποιείται αυτό το διάστημα στην Κω και έχει ως επόμενους προγραμματισμένους σταθμούς τη Σίφνο και τη Σέριφο!

 


info: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, Αθήνα | Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, ώρα 18:00 | Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, ώρα: 15.30 και 18.00 | Είσοδος ελεύθερη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για κρατήσεις: projectc.skytali@gmail.com και τηλ. 210 762 12 34 (Κέντρο Χορού Ντάνκαν) 

dancepress.gr