Τα "LINKS" του Α. Φωνιαδάκη

12495134_1296416013718172_3204741750325377433_n

Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει την υπογραφή του σπουδαίου χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και είναι αφιερωμένη στους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, τον Γ. Σ. Μπαχ και τον Γ. Φ. Χαίντελ.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, αφιερώνει την πολυαναμενόμενη χορογραφία του με τίτλο LINKS στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά -το 1685- σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Με το νέο του αυτό έργο ο Α. Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό "οικοσύστημα" συνάντησης των δύο μουσουργών. Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη, το 'Selon Desir', το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει με το Μπαλέτο της Γενεύης και τα 'Air' και 'Links', τα οποία χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Ο χορογράφος σημειώνει: "Το έργο παρουσιάζεται με τη μορφή σπονδυλωτής παράστασης. Η πρώτη χορογραφία είναι ένα κομμάτι ρεπερτορίου που είχα κάνει με το Μπαλέτο της Γενεύης, οι άλλες δύο είναι δημιουργίες για την ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η μια σε πουέντ με μια γραφή πιο κλασική, γιατί ήθελα να εξερευνήσω τις δυνατότητες της ομάδας..... Με ενδιαφέρει αυτή η πολυμορφία, τόσο για την παράσταση αυτή, το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπάρχει κάτι γραμμικό, το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος και είναι αποσπασματικό, όσο και για τη δουλειά μου την ίδια, κάτι που μπορεί να ξαφνιάζει τους θεατές μέσα στην ίδια τη βραδιά..... Ήταν μια πρόκληση για μένα τόσο ως χορογράφο, όσο και για την ομάδα, η οποία κλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να υπερασπιστεί τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις από τον ίδιο χορογράφο".

O Φωνιαδάκης εργάστηκε με το συνθέτη και μουσικολόγο Ζυλιέν Ταρρίντ, προκειμένου να δημιουργήσουν μια σύνθεση πάνω στη μπαρόκ μουσική και τους δύο κορυφαίους εκπροσώπους της. "Η μουσική του Μπαχ και του Χαίντελ δημιουργεί από μόνη της ένα τοπίο στο χώρο, που προκαλεί ατμόσφαιρα και θεατρικότητα. Για παράδειγμα, το πρώτο μέρος της βραδιάς με τα Κατά Ματθαίον και Κατά Ιωάννη Πάθη του Μπαχ έχει κάτι πιο πομπώδες και μεγαλεπίβολο σε σχέση με το τρίτο κομμάτι που είναι πιο θλιμένο, πιο μελαγχολικό. Η χροιά της μουσικής καταλαμβάνει το χώρο με ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα", αναφέρει ο χορογράφος.

Σχετικά με το LINKS, τον τίτλο της παράστασης, ο Φωνιαδάκης αναφέρει: "Η μεγαλύτερη σύνδεση, η πιο σημαντική γέφυρα, είναι η σχέση μου και ο σύνδεσμος μου με την ομάδα. Ο αιώνιος σύνδεσμος του δημιουργού με τον ερμηνευτή. Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη δημιουργία είναι μια συνεχής, μεταβλητή πλατφόρμα από την ώρα που δημιουργήθηκε, μέχρι την ώρα της παράστασης και είναι και το είδος της κινησιολογίας, όπου τίποτα δεν είναι σταθερό, επειδή είναι μια ενέργεια που βιώνεται διαφορετικά κάθε φορά, άρα κάθε παράσταση θα είναι διαφορετική".

  • Selon Désir

Γυναίκες: Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Κούκου- Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη       
Άνδρες: Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μιχάλης Παππάς, Μάικλ Ντούλαν, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας

  • Air

Γυναίκες:Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Κούκου- Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Αριάδνη Φιλιππάκη                                          
Άνδρες: Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός

  • Links

Γυναίκες: Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Βανέσα Κούρκουλου, Δήμητρα Λαούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Μήτση Στεργιανού, Άννα Φράγκου, Κλεοπάτρα Ανερούσου, Όλγα Ζουρμπινά, Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη, Αγγελική Βραχλιώτη, Παρασκευή Οικονόμου, Αναστασία Παττελάκη, Μαρία - Ελένη Τσόνη
Άνδρες: Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Φώτης Διαμαντόπουλος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Πέτρος Κουρουπάκης, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας, Γιάννης Λάβνερ, Παύλος Μαράτος 


Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA
Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Ζυλιέν Ταρρίντ
Επιμέλεια σκηνικών: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA & Σάκης Μπιρμπίλης

----

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης και ξεκίνησε εκεί την εκπαίδευση του με τη Νίκη Παπαδάκη. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία "Μαρία Κάλλας", για να συνεχίσει τις σπουδές του στη σχολή Ρούντρα - Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με: Το Béjart Ballet Lausanne (1994-1996) υπό τη διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, με το Μπαλέτο της Λυών (1996-2002), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, με το Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό τη διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, καθώς και τη δική του ομάδα χορού "Apotosoma".

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τις παραπάνω ομάδες, έχει ερμηνεύσει ως χορευτής, χορογραφίες των: Maguy Marin, Jiri Kilian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Maurice Béjart, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T-Jones, Hervé Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlomer, John Jasperse, Saburo Teshigawara.

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τα: Royal New Zealand Ballet, Sydney Dance Company, Aterbaletto, Luzern Ballet, CCN Ballet de Lorraine, Martha Graham Dance Company, Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Ballet Jazz de Montreal, Bern Ballet, Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, MDTIstanbul, Cia Sociedade Masculina Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΘΒΕ, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Béjart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company, CNSMD Lyon, Copenhagen International Dance.

Έχει χορογραφήσει παραγωγές όπερας: Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Κάστωρ και Πολυδεύκης (Théâtre de Champs Elysées, Παρίσι), Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Οι Βορεάδες (Οpéra National du Rhin), Κλάουντιο Αμπροζίνι, Το τραγούδι του δέρματος (GRAME Lyon).

Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκυ στην ταινία του Νώε. Το 2012 έλαβε το βραβείο "Danza and Danza", ως καλύτερος χορογράφος για το 2012 στην Ιταλία, για τη χορογραφία Οι Γάμοι στο Maggio Danza.

Παράλληλα με την πορεία του ως χορευτής και χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παραδίδει σεμινάρια, διδάσκοντας την προσωπική του τεχνική, στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Λυών, στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη. Το 2003, ο Φωνιαδάκης δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού "Apotosoma", στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Η ομάδα έχει παρουσιάσει επτά παραγωγές έως σήμερα: Sensitive Screens Skins Intervals, USE, Rite of Spring, All Things Are Quite Silent, Romeo and Juliet, Wisteria Maiden, Priority.

 


info: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59, Αθήνα, Τηλ. κέντρο: 210 366 21 00  |  Ώρα: 20.00  | Ημερομηνίες παραστάσεων: 3, 6, 10, 19, 22, 23 Απριλίου 2016 | Εισιτήρια: €15, €20, €25, €30, €35, €45. Φοιτητικό, παιδικό €10. Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20. Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5. Ομαδικές πωλήσεις: 210 371 13 42.


 

dancepress.gr