Ο " Ήρωας " ταξιδεύει στην Ελλάδα

hero_005--despina-spirou

Σε συνέχεια των παραστάσεων που δόθηκαν στην Αθήνα (Νοέμβριος ’15 – Ιανουάριος ’16), το έργο της Σοφίας Μαυραγάνη The Hero, ξεκινά την περιπέτειά του στις σκηνές της ελληνικής περιφέρειας.

Ο ήρωας της παράστασης μάς καλεί σε ένα σκηνικό ταξίδι και μας διηγείται τη δική του αγωνία, με σκωπτική και παιγνιώδη διάθεση. Μια σόλο χορευτική περφόρμανς με τον ταλαντούχο Νώντα Δαμόπουλο.

Είναι οι ήρωες αποτέλεσμα ευφάντασης μυθοπλασίας, ή αντανάκλαση της κοινωνίας από την οποία κατασκευάστηκαν; Η χορογράφος μελετά περιπτώσεις από το μυθολογικό ήρωα έως τον σούπερ-ήρωα, φλερτάροντας με την προκλητική γοητεία της ίδιας της έννοιας του ηρωισμού. Στο The Hero συνθέτει ένα υβριδικό και πολυμορφικό ήρωα ο οποίος έρχεται να μας εξηγήσει το ανεξήγητο.

Η Σοφία Μαυραγάνη δημιουργεί παραστάσεις με όρους παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στο χιούμορ. Αυτό που ερευνά με τα έργα της είναι η ίδια η ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου. Πειραματίζεται με τα συστατικά και τα όρια του, αλλοιώνοντας τις συνθήκες που το ορίζουν και εισάγοντας στοιχεία απρόβλεπτα και μεταβλητά.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παλάσκας, ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των Stereo Nova, οι φωτισμοί είναι του Βασίλη Κλωτσοτήρα και το κοστούμι του Παύλου Θανόπουλου.

Ιδέα, δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος
Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης
Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου
Διάρκεια: 50΄ (χωρίς διάλειμμα

Σεμινάριο

Με αφορμή την παράσταση, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και ο χορευτής Νώντας Δαμόπουλος θα εισηγηθούν ενός σεμιναρίου κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Θα χρησιμοποιηθούν οι ιδιότητες του παιχνιδιού για να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες την τεχνική του αυτοσχεδιασμού και να αναπτύξουν τις κινησιολογικές τους ικανότητες.

Με αφορμή το υλικό της παράστασης –ήρωες, υπερδυνάμεις, άθλοι– οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα εξασκήσουν τη δυνατότητα του σώματος να κινείται δυναμικά και εφευρετικά, να εξερευνά τα όρια των δυνατοτήτων του και να αντιδρά στιγμιαία και αντανακλαστικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πειραματιστούν πάνω στην αποφασιστικότητα, στόχευση και ακρίβεια του «ηρωικού» σώματος, συνδυάζοντάς το με τη δημιουργικότητα της χορευτικής κίνησης. Μέσω του παιχνιδιού, θα αναζητήσουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ αυστηρών κανόνων και εκφραστικής ελευθερίας.

Το σεμινάριο είναι εμπειρικό και παιγνιώδες. Εμπλουτίζει τα ερμηνευτικά και κινησιολογικά εργαλεία των συμμετεχόντων, διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και γυμνάζει το σώμα με τρόπο τέτοιο, ώστε να απελευθερώνει τις εν δυνάμει δυνατότητές του και να γίνεται δυνατό, ικανό και ευφάνταστο.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς, ερμηνευτές, σε αθλητές και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με το σώμα τους.
 

  • Τρίκαλα, Πνευματικό Κέντρο: Πέμπτη 31 Μαρτίου & Παρασκευή 1 Απριλίου, ώρα 16.00 – 18.00. Διάρκεια σεμιναρίου: 2 μέρες (2 ώρες/μέρα). Κόστος συμμετοχής: 30€. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6946 607 320 / smavra@gmail.com
  • Κέρκυρα, Garage Performing Arts Center: Σάββατο 2 Απριλίου, ώρα 17:00-19:00 και Κυριακή 3 Απριλίου, ώρα 12:00-14:00. Διάρκεια σεμιναρίου: 2 μέρες. Κόστος συμμετοχής: 30€
    Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6979146582

 


info: Τρίκαλα, 1 Απριλίου 2016, Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων | Κέρκυρα, 3 & 4 Απριλίου 2016, Garage Performing Arts Center, Εθνική Πέλεκα Κουλίνας 21, ώρα 21.00, γενική είσοδος 10€. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6979 146 582 | Κοζάνη, 6 Απριλίου 2016, Αίθουσα Θεατροδρομίου.


 

dancepress.gr