Χορογραφίες 6 & 7 από το Tao Dance Theater

tao-photo-of-7_photo-by-duan-ni--a_p

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε στην Ελλάδα δείγματα του σύγχρονου πολιτισμού της Κίνας. Ο Τάο Γιέ και η ομάδα του Tao Dance Theater, ομάδα δημοφιλής όχι πλέον μόνο στην Κίνα, αλλά και διεθνώς, θα περάσουν και από τη χώρα μας για δύο παραστάσεις.

Ο Τάο Γιε (Tao Ye), ιδρυτής και χορογράφος του Tao Dance Theater, αποφεύγει κάθε συσχέτιση του έργου του με την αφηγηματικότητα, γι’ αυτό και τιτλοφορεί τις χορογραφίες του με αριθμούς. Το 6 και το 7 είναι δύο χορογραφίες που δημιουργήθηκαν διαδοχικά, παρουσιάζονται όμως ως ενότητα. Το 6 μας εισάγει σε ένα σκοτεινό σύμπαν, σε ένα ομιχλώδες τοπίο σα το νέφος του Πεκίνου, μέσα από το οποίο αναδύονται έξι μορφές μαυροντυμένων χορευτών. Ένα εξίσου μινιμαλιστικό σάουντρακ και οι εξαιρετικοί φωτισμοί της Σουηδής Ellen Ruge, στενής συνεργάτιδας του διάσημου και στη χώρα μας χορογράφου Mats Ek, συμπληρώνουν το πρωτογενές υλικό αυτής της παράστασης-εμπειρίας.

Αν δούμε το 6 ως «Γιν», τότε το 7 είναι το «Γιανγκ» του, δηλαδή μια «ανάποδη», σχεδόν αποδομητική ανάγνωση του ίδιου υλικού από το χορογράφο. Οι έξι χορευτές προβάλλουν αυτή τη φορά λευκοντυμένοι, σε ένα απομυθοποιητικά λευκό φόντο, η χορογραφία είναι σχεδόν όμοια με εκείνη του 6, όμως αυτή τη φορά ο ήχος παράγεται από τα σώματά τους δημιουργώντας μια μουσική σύνθεση που υπογράφει ο ίδιος ο Τάο Γιε. Η ανάσα, ο ήχος, το σώμα συνθέτουν ένα ίδιο αλλά διαφορετικό τοπίο, το οποίο επανατοποθετεί όλο το έργο που έχουμε ήδη δει και μας αποκαλύπτει ένα ξεχωριστό δημιουργό.

Το έργο 6 ήταν παραγγελία της Norrlands Operan (Σουηδία), ενώ το 7 του Sadler’s Wells (Λονδίνο) στο πλαίσιο του New Wave Associates Program, που αναδεικνύει τον Τάο Γιε σε νέο μόνιμο συνεργάτη.

Το σύνολο των δύο χορογραφιών βασίζεται σε βαθιά έρευνα της ανθρώπινης κίνησης και της εκφραστικότητας του σώματος και στην εντατική εκπαιδευτική διαδικασία που προσδίδει μια θαυμαστή ομοφωνία κίνησης στους χορευτές της ομάδας.

Το μινιμαλιστικό στυλ των χορογραφιών του Τάο Γιε έχει προκαλέσει το θαυμασμό του κόσμου της μόδας και, ως εκ τούτου, πλήθος συνεργασιών με δημιουργούς μόδας, περιοδικά και φωτογράφους. Στις 28 Ιουνίου του 2015, το 6 παρουσιάστηκε στο Παρίσι, στην επίδειξη του Y-3, της κολεξιόν της Adidas που υπογράφει ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής Yohji Yamamoto.

Ο Τάο Γιε γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση: «Με ρωτούν συχνά τι θέλω να πάρει μαζί του το κοινό που βλέπει τη δουλειά μου. Θα αντιστρέψω την ερώτηση: ΕΣΕΙΣ τι θέλετε να πάρετε μαζί σας βλέποντας τη δουλειά μου; Αρνούμαι τον ισοπεδωτικό καταναλωτισμό που χαρακτηρίζει την εποχή μας και πιστεύω ότι όσο πιο πολύ θέλεις να πάρεις κάτι από ένα έργο τέχνης, τόσο πιο μακριά βρίσκεσαι από αυτόν το στόχο.»

Το 8, η πιο πρόσφατη χορογραφία του, είναι παραγγελία του Institute of Asian Cultural Development και του Asian Culture Complex – Asian Arts Theatre, στην Γκουαντζιού της Νότιας Κορέας.

---

Ο Τάο Γιε σπούδασε στη σχολή χορού του Τσονγκόινγκ. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως χορευτής στο Shanghai Army Song & Dance Ensemble. Το 2004 έγινε μέλος του Jin Xing Dance Theatre στη Σαγκάη, ενώ το 2006 της Ομάδας Σύγχρονου Χορού του Πεκίνου. Το Μάρτιο του 2008 ίδρυσε το TAO Dance Theatre. Οι χορογραφίες του, Weight X 3, 2 και 4, έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Ο ίδιος έχει διδάξει την ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το 2011, ο Τάο Γιε πρωταγωνίστησε στην ταινία Blue Bone του Cui Jian, με διευθυντή φωτογραφίας τον Christopher Doyle, γνωστό σε εμάς από τις εικαστικά καταπληκτικές ταινίες του Wong Kar Wai.


Χορογραφίες: Tao Ye
Μουσική: Xiao He (6), Tao Ye (7)
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα (με διάλειμμα)

 


info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (κεντρική σκηνή), Συγγρού 107 (μετρό Συγγρού Φιξ). Πληροφορίες & κρατήσεις: 210 900 5 800 | ώρα: 20.30  | Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€ - 18€. Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 11€ - 14€,  Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9€ - 12€, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

 

 

dancepress.gr