«10 - 22 sec», ένα πείραμα του Σπ. Κουβαρά

10-22-sec

Ο χορογράφος και χορευτής Σπύρος Κουβαράς της ομάδας Synthesis 748 υπογράφει τη χορογραφική performance 10 -22 sec, σε συνεργασία με το art@CMS programme of the CMS Experiment στο CERN.

Το 2012, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN) σχεδίασε την οπτικοακουστική εγκατάσταση, The Gift of the Mass. Το Φεβρουάριο του 2016, το art@CMS – programme of the CMS Experiment στο CERN, ανέθεσε στο Σπύρο Κουβαρά να δημιουργήσει μια χορογραφική περφόρμανς διαδραστικού χαρακτήρα, μεταξύ σώματος και εικαστικού περιβάλλοντος, γύρω απο το πεδίο Higgs, το φυσικό φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απόκτησαν μάζα στο αρχέγονο Σύμπαν.

Έτσι προέκυψε το έργο του χορογράφου 10 -22 sec, στο οποίο σώμα και οπτικοακουστική εγκατάσταση δημιουργούν μια διαδραστική σχέση και με τη χρήση ενός βιντεοπροβολέα και ενός κιναισθητήρα, ο χορευτής μέσα απο την κίνηση του μοιάζει να χάνει και να αποκτά εικονικά τη μάζα του.

Η περφόρμανς όπως και η εγκατάσταση, δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι πραγματικά είναι το πεδίο Higgs, περισσότερο δημιουργεί ένα κινητικό περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του παρουσία, αφήνοντας ανοιχτά και τα πεδία της ερμηνείας για το κοινό.

Ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Οπτικοακουστική εγκατάσταση: INFN - Embrio.net / Paolo Scopola

H Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι, απ;o τον χορευτή και χορογράφο Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές,με δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Απο το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.

«Η χορογραφική μου έρευνα συνίσταται αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και αφετέρου στην αναζήτηση της καθαρής φυσικότητας αυτής, χρησιμοποιώντας παράλληλα το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, έτσι ώστε η κίνηση να βρίσκεται μέσα στην εικόνα και να είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα.

Με τα χρόνια, έχω αναπτύξει μια χορογραφική πρακτική που εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας και όπου βασικοί άξονές της είναι η γλυπτική απτότητα των σωμάτων, η παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και η αισθητική ακρίβεια. Η δουλειά μου αποτελεί μια σπουδή αφαίρεσης, όπου η δύναμή της έγκειται στις εντάσεις που πηγάζουν από τη σχέση ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου, από την σχέση χρόνου και χώρου, κίνησης και ήχου. Σημαντικό πεδίο έρευνας αποτελεί η προσέγγιση τέχνης και φιλοσοφίας, όπως επίσης τέχνης και επιστήμης. Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή.

Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από τη δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.

Οι παραστάσεις εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένης εγκατάστασης, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα ». - Σπύρος Κουβαράς

 


info: Athens Science Festival, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Παλαιών Φούρνων),Γκάζι | ώρα 21.00 και 21.30 | Πληροφορίες: 6939 769 081


 

dancepress.gr