Ηuman Constructions, ο χορός συναντά την αρχιτεκτονική

img_2184-67small

Η έρευνα της αρχιτέκτονος και χορογράφου Σοφίας Κονδυλιά αφορά στην ανίχνευση σημείων τομής στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού. Η συσχέτιση των δύο τεχνών στηρίζεται στη αντίληψη πως και οι δύο τέχνες δημιουργούν χώρο μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Το σώμα αντιλαμβάνεται, δημιουργεί και κατανοεί το χώρο και τη δυναμική του με τρόπο κιναισθητικό.

Ξεκινώντας (2011-2014) από τη μελέτη συνθετικών θεωρήσεων αρχιτεκτόνων και χορογράφων η έρευνα περνά, στην παρούσα φάση της (2015-2016), σε βιωματικό επίπεδο με στόχο να ανατροφοδοτηθεί και να εξελιχθεί μέσα από την πράξη.

Η site specific έκθεση

Tην παρουσίαση της έρευνας θα «ανοίξουν» οι νέοι δημιουργοί που συμμετείχαν στο 2ο εργαστήρι σύνθεσης σόλο “Αρχιτεκτονική & Χορός”. Το εργαστήρι διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Αννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το εργαστήρι είναι πειραματικό και στόχος του είναι η ανατροφοδότηση της έρευνας μέσα από την εφαρμογή της. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κατοικήσουν τους χώρους του ΡΟΜΑΝΤΣΟ, παρουσιάζοντας τα soli τους σε μία ζωντανή site - specific έκθεση. Ο κόσμος θα ξεναγηθεί στις σόλο δημιουργίες ακολουθώντας προτεινόμενες διαδρομές.

Χορεύουν: Μαρία Γεωργιοπούλου, Ηρώ Καουκάκη, Εύη Καμπούρη, Ερατώ Χολή, Μαριάννα Σολωμονίδου, Κέλλυ Καρμίρη, Χριστίνα Καραμποίκη, Εύη Θανέλλα, Σταμάτης Μπενέτας

Η διάλεξη

H διάλεξη είναι προϊόν διεπιστημονικής έρευνας της χορογράφου επάνω στη συνθετική διεργασία της αρχιτεκτονικής και του χορού. Το έργο σκιαγραφεί την ίδια την έρευνα και μιλά για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων. «Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες…»

Το έργο συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη του τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα διαδραστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται με τη βιωματική του συμμετοχή να επανεξετάσει θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου. Σταδιακά ξεναγείται στα πορίσματα και τις ανακαλύψεις της χορογράφου, η οποία παροτρύνει το θεατή να τη δει και να την ακούσει μέσα από την αίσθηση. Χρησιμοποιώντας το είδος της lecture performance επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση χώρου εκ των έσω: καθώς μιλά για το ρόλο της κίνησης στη δημιουργία έργων, η ίδια, μεταμορφωμένη σε δημιούργημα, «κινείται» εξελικτικά προς το θεατή… και τον καλεί να ταξιδέψει μαζί της. Να γευτεί τα όσα λέγονται και γίνονται επάνω στη σκηνή, να ανακαλύψει και να συν-αισθανθεί. Τον κόπο, την αγωνία και τη φιλοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και την πληρότητα, την παιδικότητα και την χαρά του να  αγαπάς… αυτό που φτιάχνεις.


Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία, ερμηνεία: Σοφία Κονδυλιά
Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου
Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού
Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά
Διάρκεια: 40’


Η Σοφία Κονδυλιά αποφοίτησε το 2012 από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» και από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Έχει παρουσιάσει χορογραφική δουλειά σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Σκυτάλη, Team in progress, Saltator, Ntalika, Ρέον. Η προσωπική της έρευνα συνοψίζεται στη διερεύνηση της συσχέτισης της χορογραφίας με την αρχιτεκτονική σύνθεση αναζητώντας χορογραφικούς τρόπους που δανείζονται στοιχεία από τους δύο χώρους. Έχει συγγράψει τη διάλεξη: «Αρχιτεκτονική και Χορός: θεωρία, σύνθεση, άσκηση», την οποία παρουσίασε μεταξύ άλλων και στην Αρχιτεκτονική σχολή της Αθήνας (2010) και της Ξάνθης (2013).Το 2015 ασχολήθηκε με ένα ανοιχτό χορογραφικό πείραμα μέσα από τη διεξαγωγή εργαστηρίων σύνθεσης solo, στα οποία δοκίμασε τα συμπεράσματα προσωπικής της έρευνας σε άλλους καλλιτέχνες.

 


info: Πολυχώρος Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, Αθήνα | ώρα 21.15 | Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά. Καθώς δεν θα υπάρξουν κρατήσεις και κάθε ξενάγηση στις δημιουργίες των συμμετεχόντων λειτουργεί με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, οι συντελεστές παρακαλούν το κοινό να προσέλθει νωρίτερα για να διαχειριστούν ομαλότερα τη ροή του κόσμου, τον αριθμό των ξεναγήσεων και να προετοιμαστεί κατάλληλα η αίθουσα που θα φιλοξενήσει την παράσταση. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο.


 

dancepress.gr