'Απόγειος' - ομάδα χορού Creo

5--4

Στο έργο Απόγειος ένα ντουέτο χορευτών παρουσιάζουν το χορό που δημιουργήθηκε μέσα από το ερευνητικό τους ταξίδι και αποκαλύπτουν το παράδοξο πάντρεμα του παραδοσιακού με το σύγχρονο στοιχείο. Ως πηγή έμπνευσης έχουν επιλεγεί χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών, αναζητούνται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η «εκ της γής / απόγειος» κίνηση.

Οι μουσικοί συμπληρώνουν την κίνηση επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, είτε να τα επαναδομήσουν, ονομάζοντας εκ νέου την κάθε ηχητική εικόνα.

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει τα τελευταία 2 χρόνια η χορεύτρια και χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά και προσπαθεί να αναδείξει όλα όσα υποστηρίζει η ερευνητική διαδικασία. Μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στο σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο. Ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση; «Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό κάτι από το παρελθόν κι όχι απλώς να περιφέρουμε ένα πτώμα, οφείλουμε να το ξανασκεφτούμε, να αναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με αυτό...» γράφει ο Ο.Τάτσης στο κείμενο του για την παράσταση «ceci n’est pas un siege» της ομάδας Creo το 2008.

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου και Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικοί: Μανούσος Κλαπάκης και Δημήτρης Μπρέντας
 


info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα τηλ. 210 341 85 79 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Γενική είσοδος: 10€, ελεύθερη είσοδος για τα μέλη του Σ.Ε.Χ. και Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. Την ίδια βραδιά με κοινό εισιτήριο παρουσιάζεται και το έργο του Κωνσταντίνου Μίχου «X-Women ή Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης για ΕΣΠΑ» 

dancepress.gr