'Rising', o Αακάς Οντέντρα χορεύει Κάν, Μάλιφαντ και Τσερκάουι

aakash-rising-by-chris-nash-2

Ο Άκραμ Κάν, ο Ράσελ Μάλιφαντ και ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, τρεις κορυφαίοι χορογράφοι και ο μάγος σχεδιαστής φωτισμού Μάικλ Χάλς, παρουσιάζουν τον Αακάς Οντέντρα, το νέο ανερχόμενο αστέρι της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, σε μια μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη.

Ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος Αακάς Οντέντρα, που ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας του υπήρξε ο πιο περιζήτητος νεαρός σολίστας, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, για την παράσταση Rising.

Το Rising είναι ένα σπονδυλωτό έργο αποτελούμενο από τέσσερα μέρη, τις χορογραφίες του οποίου υπογράφουν -εκτός από τον ίδιο τον Αακάς Οντέντρα- οι κορυφαίοι χορογράφοι Άκραμ Κάν, Ράσελ Μάλιφαντ και Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι.

  1. In the shadow of man - χορογραφία Άκραμ Καν. Ο μέντορας του Αακάς Οντέντρα επιχειρεί μια χορευτική προσέγγιση της εξέλιξης του ανθρώπου, της πορείας του από γενιά σε γενιά, μέσω της έρευνας του σώματος. Μία καλλιτεχνική απόπειρα να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, εάν με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε περισσότερο ανθρώπινοι ή αντιθέτως, μεταλλασόμαστε σε ζώα. Μια λυτρωτική δυναμική διεργασία που επιχειρεί σκηνικά να ανακαλύψει, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει, αν υπάρχει τελικά κάποιο ζώο που κατοικεί στη σκιά μας. Με μέθοδο και όχημα τους κινητικούς ρυθμούς ορισμένων ζώων, τη σύγχρονη κινησιολογική έκφραση, αλλά και τον παραδοσιακό Ινδικό χορό Kathak.
     
  2. Cut - χορογραφία Ράσελ Μάλιφαντ. Ο Μάλιφαντ αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία του Αακάς Οντέντρα στο σύγχρονο δυτικό χορό, αλλά και την εξοικείωσή του με την ανατολίτικη παράδοση, όπως με του Ινδικούς χορούς Kathak και Bharat Natyam, μελετά τις έννοιες της ροής και της μορφής: το σώμα που κινείται, αλλά και το ίδιο το σώμα, αυτό καθ’ αυτό, την ενέργεια και την ύλη που συνυπάρχουν και ταυτίζονται, μέσα από μία αληθινή σκηνική υπέρβαση. Αχώριστος σύμμαχός του σε αυτή τη διαδικασία είναι ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής φωτισμού Μάικλ Χάλς (Michael Hulls).
     
  3. Constellation - χορογραφία Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι. Ένα χορευτικό παιχνίδι με ήχο και φως! Η σκηνική αποτύπωση μιας ψευδαίσθησης, αυτής της απόστασης και της εγγύτητας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που εμφανίζεται απατηλά ως σταθερό. Ο Τσερκάουι δείχνει να γοητεύεται από αυτές τις δήθεν διαφορετικές εικόνες – έννοιες, αφού η πηγή τους είναι συχνά ταυτόσημη. Επιδιώκει λοιπόν να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός, που όμως καταφθάνουν μαζί, δημιουργώντας τους δικούς τους αστερισμούς, σ’ ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν.
     
  4. Nritta - χορογραφία Αακάς Οντέντρα. Nritta σημαίνει «καθαρός χορός» και επιχειρεί να ενώσει δύο αντιθετικά στοιχεία, την τραχιά αρρενωπότητα και την αισθησιακή θηλυκότητα, στο κοσμικό, συμπαντικό διάβα τους. Συμβολίζει τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής, καθώς και τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου, μέσω του έντονου δυναμικού χορού Tandav και παράλληλα του Lasya, ενός χορού με απαλές, κυκλικές, σαγηνευτικές κινήσεις.

 

► Ο πολυβραβευμένος Βρετανός χορευτής Αακάς Οντέντρα σπούδασε τους παραδοσιακούς ινδικούς χορούς Kathak και Bharat Natyam, με την Nilima Devi στο Λέστερ και με την Chitraleka Bolar στο Μπέρμιγχαμ, συνεχίζοντας την εκπαίδευσή του στην Ινδία. Το 2009 παρουσίασε ένα σόλο του στο Sadler’s Wells, σε επιμέλεια του Άκραμ Κάν, ο οποίος έγινε και ο μέντοράς του, ωθώντας τον Οντέντρα να 'παντρέψει' την παράδοση με το σύγχρονο χορό. Το 2011 ίδρυσε τη δική του ομάδα, την Aakash Odedra Company και αφιερώθηκε στη χορογραφία. Το 2012 συνυπέγραψε με άλλους χορογράφους την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

► Ο Βρετανός με καταγωγή από το Μπανγκλαντές χορευτής και χορογράφος Άκραμ Καν, εκπαιδεύτηκε δίπλα στο μεγάλο δάσκαλο του Kathak, τον Σρι Πρατάπ Παγουάρ, του οποίου έγινε ο καλλιτεχνικός διάδοχός, ενώ στη συνέχεια σπούδασε μοντέρνο χορό. Σε ηλικία μόλις 14 ετών πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θρυλική 'Μαχαβαχάρατα' του Πήτερ Μπρουκ ακολουθώντας την παγκόσμια περιοδεία της και εμφανιζόμενος στην τηλεοπτική εκδοχή της. Το 1990 ξεκινά τα περίφημα σόλο του και το 2000 ιδρύει τη δική του ομάδα χορού συνεργαζόμενος και με το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά. Το 2006 υπογράφει χορογραφικά το σόου της Κάιλι Μινόγκ, το 2007 περιοδεύει ταυτόχρονα με τρεις διαφορετικές παραγωγές του σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζει την πολυετή συνεργασία του με την κορυφαία χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ. Έχει τιμηθεί με τις σημαντικότερες διακρίσεις και από το 2004 είναι Διδάκτορας Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Montfort. Αποτελεί μόνιμο στέλεχος του Sadler’s Wells και συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του φημισμένου South Bank Centre.

► Ο Ράσελ Μάλιφαντ σπούδασε χορό στο Royal Ballet School, ενώ ασχολήθηκε με τη μελέτη της ανατομίας, της φυσιολογίας και της βιομηχανικής. Στην καριέρα του έχει συνεργαστεί ως χορευτής και χορογράφος με μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα, όπως η Όπερα της Λυόν και της Λωραίνης, το Royal Ballet, το Batsheva Ensemble, Τhe Ballet Boyz, DV8 Physical Theatre, κ.α. Επίσης συνέπραξε και με τις δύο ιδιότητές του με σπουδαίες προσωπικότητες του χορού όπως η Συλβί Γκιλέμ, ο Ρομπέρ Λεπάζ, ο Άνταμ Κούπερ. Το 1996, δημιουργεί τη δική του ομάδα (Russell Maliphant Company) ξεκινώντας ταυτόχρονα και τη μόνιμη συνεργασία του με τον κορυφαίο φωτιστή Μάικλ Χάλς. Γνωστά του έργα είναι: Sheer, Choice, Broken Fall, Push, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus, Fallen και Second Breath.

Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε τιμητικά διδάκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Την τελευταία δεκαετία, είναι ο βασικός χορογράφος του Sadler’s Wells.

► Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι έκανε το ντεμπούτο του ως χορογράφος το 1999, με το μιούζικαλ του Andrew Wale Ανώνυμη Εταιρεία. Από τότε έχει χορογραφήσει πάνω από 20 έργα. Το 2008, το Sadler’s Wells τον ανακήρυξε Μόνιμο Συνεργάτη του και από το 2010 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Festival Equilibrio, στη Ρώμη. Από το Σεπτέμβριο του 2015 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Ballet of Flanders (Μπαλέτα της Φλάνδρας) στην Αμβέρσα (Βέλγιο).

Το 2010 ίδρυσε τη δική του ομάδα που ονόμασε Eastman και σε συνεργασία με τον Damien Jalet χορογράφησε την πολυβραβευμένη παράσταση Babel, ενώ το 2013 συνεργάστηκε με την Marina Abramovic για το Boléro που ανέβασε στην Όπερα των Παρισίων. Έχει συνεργαστεί με πολλά διάσημα Θέατρα και Μπαλέτα διεθνώς, όπως τα Dutch National Ballet, Paris Opera Ballet, Bunkamura Theatre Cocoon στο Τόκιο, Stuttgart Ballet, Los Angeles Dance Company, κ.α.

► Ο Μάικλ Χάλς, ο επανομαζόμενος και «Χορογράφος των φώτων», σπούδασε χορό και θέατρο στο Dartington College. Το 1992 κέρδισε υποτροφία από το Arts Council για να συνεχίσει τις σπουδές του στα εργαστήρια φωτισμού χορού της Jennifer Tipton, στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει σε παραστάσεις χορού και ειδικότερα με το χορογράφο Ράσελ Μάλιφαντ έχοντας καταφέρει να εδραιωθεί ως κορυφαίος θεατρικός φωτιστής. Οι συνεργασίες του με τον Μάλιφαντ έχουν αποσπάσει διεθνείς κριτικές και αναγνώριση, καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009, ο Χάλς έγινε ο πρώτος βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, που δεν έχει την ιδιότητα του χορογράφου.

 


info: θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ. 210 32 13 100 | ώρα έναρξης: 20.30 | Διάρκεια: 90’ με διάλειμμα |Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Δ: 15€, Ζώνη Γ: 25€, Ζώνη Β: 35€, Ζώνη Α: 45€, Διακεκριμένη Ζώνη: 55€. Για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργους, έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες: Ζώνη Δ: 12€, Ζώνη Γ: 20€, Ζώνη Β: 28€, Ζώνη Α: 36€, Διακεκριμένη Ζώνη: 44€ | Προπώληση τηλεφωνικά στο 11876, στα ταμεία του Παλλάς και στο viva.gr


 

dancepress.gr