Μπαλέτο της ΕΛΣ και Εθνικό Θέατρο στο "Γαλαξία" του Αντώνη Φωνιαδάκη

prova-gala3ias-toy-a-fwniadakh---fwto-vasilhs-makrhs_9796

Πρόκειται για την πρώτη, και για το λόγο αυτό ιστορικής σημασίας, συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο.

Με αφορμή την πρώτη συνεργασία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος, χορευτής και νέος Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης πειραματίζεται πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός», αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.

Στην παραγωγή Γαλαξίας θα συμμετέχουν χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και χορευτές σύγχρονου χορού.

Η παράσταση εκκινεί από την ιδέα του σύμπαντος και της δημιουργίας του κόσμου: από το τίποτα γεννιέται ο χώρος και ο χρόνος. Το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, σημειώνει: "Η διαρκής έρευνα στην τέχνη μου με έχει οδηγήσει συχνά σε νέες αναζητήσεις, πειραματικές αναγνώσεις, απρόσμενες συμπράξεις. Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, με οδήγησε στην έρευνα της αρχής των πραγμάτων, της «stelliferous era», που σημαίνει κάτι σαν «αστερογενής εποχή». Ο όρος περιγράφει την εποχή του σύμπαντος που διανύουμε, κατά την οποία η ύλη μετατράπηκε σε αστέρια και γαλαξίες, συνεπώς κατά την οποία γεννήθηκαν ο ήλιος μας και το αστρικό σύστημα που τον περιβάλλει. Η παράσταση Γαλαξίας επιχειρεί να εξερευνήσει την προσπάθειά του ανθρώπου να ορίσει ό,τι γνωρίζει και ό,τι ερευνά. Μέσα από τις συνθέσεις των Ξενάκη, Λίγκετι, Ταρρίντ,  μέσα από το λόγο των ηθοποιών και την κίνηση των χορευτών, το έργο έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου, χωρίς να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις".

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία - Κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA
Μουσική: Γκυαίργκι Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ

Συμμετέχουν:
Οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Καραβάσιλα
Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Μάγδα Κούκου - Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός,
Οι χορευτές σύγχρονου χορού: Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού.

 


info: Θέατρο ΡΕΞ - Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ 210 330 50 74 | Ημερομηνίες παραστάσεων: 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2016 | Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 19.00) | Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό). Κάθε Πέμπτη ενιαία τιμή: 13€ | Προπώληση στα ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, τηλ. 210 366 21 00, ομαδικές πωλήσεις τηλ. 210 371 13 42, ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr - Κρατήσεις συλλόγων 210 528 81 78


 

dancepress.gr