«3 mountains not to climb» - ομάδα Synthesis 748, Σπύρος Κουβαράς

3-mountains-not-to-climb---spyros-kouvaras-dancepressgr

Ο χορογράφος και χορευτής Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 απο το Παρίσι, μετά τη συνεργασία τους με το πείραμα CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα, υπογράφουν την εικαστική χορογραφία 3 mountains not to climb, μια χορογραφημένη εγκατάσταση για τρία σώματα, μουσική σύνθεση και δεκατέσσερα αντικείμενα. Το έργο έκανε πρεμιέρα Παρίσι σε μορφή work in progress, στα πλαίσια residency της ομάδας στο CND. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Το 3 mountains not to climb είναι αντλεί υλικό από τη Γέννηση της Τραγωδίας του Φ. Νίτσε και προσεγγίζει με βαθύτητα τα όρια της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης, του συνειδητού και του ασυνειδήτου, εξετάζοντας παράλληλα την έννοια της τραγικότητας του ατόμου, όπως αυτή προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ ελεύθερης βούλησης και αναγκαιότητας.

Αφετηρία δημιουργίας του έργου αποτελούν έννοιες όπως η τρωτότητα, η ευθραυστότητα, η άνοδος, η πτώση, η θυσία και η λύτρωση. Ο χορογράφος εστιάζει στη δυαδικότητα ονείρου-μέθεξης, Απολλώνιου και Διονυσιακού στοιχείου, εκφράζοντας έτσι σε ένα πιο συμβολικό επίπεδο, το κομμάτιασμα του ατόμου και τη συγχώνευσή του με το πρωταρχικό Είναι.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουβαρά, τρία σώματα και δεκατέσσερα αντικείμενα, συνθέτουν επι σκηνής έναν άχρονο και άτοπο χώρο, άλλοτε σαν αρχαία τελετή και άλλοτε σα σύγχρονη κοινωνική τελετουργία. Η χορογραφία προτάσσει τη δύναμη των συνειρμών και του κολάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης, την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη.

Ιδέα, χορογραφία, σκηνογραφία: Σπύρος Κουβαράς
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς
Ερμηνεία: Κορίνα Κοτσίρη, Λίνα Ιωαννίδου, Σπύρος Κουβαράς

H ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι, από το χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Από το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα του Σπύρου Κουβαρά και της Synthesis 748 έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία.

Το κινητικό λεξιλόγιο και η έρευνα της Synthesis 748 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας, η οποία αποκλίνει από τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή. Τα έργα της ομάδας εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ σύγχρονου χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένης εγκατάστασης, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο και λιγότερο με τη λογική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο Σπύρος Κουβαράς, με αφορμή τις παραστάσεις του έργου 3 mountains not to climb, θα παραδώσει τριήμερο master class σεμινάριο χορογραφικής σύνθεσης, συνολικής διάρκειας 12 ωρών. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 


info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418579, 6939769081 | ώρα έναρξης: 21.30 | Γενική είσοδος: 10€. Προπώληση: στα ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και ticketservices.gr


 

dancepress.gr