Χήδερ Κράβας - "A quartet"

quartet_legs_photojenny-mae-peterson

Φεστιβάλ Made in Usa

Πού φτάνουν τα «θέλω» μας, όταν αρχίζουν τα «θέλω» των άλλων; Μπορούν οι μονάδες να συναποτελέσουν μια ομάδα; Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα από την ελληνικής καταγωγής Χήδερ Κράβας (Heather Kravas).

Στο A quartet, τέσσερις εξαιρετικοί, διαφορετικού ύφους χορευτές αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν τέσσερα σόλο που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, αντλώντας την έμπνευσή τους από ασύνδετες πηγές: μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, φιγούρες από μαζορέτες και κινήσεις από εργατικές διεκδικήσεις. Αυτό που τους ενώνει είναι η λέξη «θέλω», η οποία επαναλαμβάνεται από όλους στην αρχή του κομματιού και το στοιχειώνει μέχρι το τέλος.

Μέσα από μια χορογραφία που βασίζεται στην ακρίβεια της κίνησης και μαρτυρά αμέτρητες ώρες προετοιμασίας, η Χήδερ Κράβας πειραματίζεται με τις διαφορετικές οντότητες μέσα στο σύνολο, προβάλλοντας τις στιγμές ομοφωνίας, τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που αποκαλύπτουν την πολυδιάσπαση. Αναζητά το πώς η επανάληψη των μοτίβων, μέσα από την επιβεβλημένη ομοφωνία, αποκαλύπτει τη διαφορετικότητα.

Μπορούν τελικά οι μονάδες, με τους αποκλίνοντες στόχους τους, να συναποτελέσουν μια ομάδα; Πώς λειτουργούν η εξαίρεση και η σύγκρουση; Πού τελειώνει το «εμείς» και πού αρχίζει το «αυτοί»; Η κοινωνικά αποδεκτή «πίστη» μπαίνει στο μικροσκόπιο. Ο μινιμαλιστικός φακός της παράστασης αποκαλύπτει όλων των ειδών τις συμβάσεις. Πού φτάνουν τα «θέλω» μας, όταν αρχίζουν τα «θέλω» των άλλων;

Χορογραφία: Heather Kravas
Ερμηνευτές: Oren Barnoy, Cecilia Lisa Eliceche, Jennifer Kjos, Liz Santoro
Διάρκεια: 1 ώρα

  • Η αρχική ιδέα της Κράβας ήταν να δουλέψει με τέσσερις ομάδες ερμηνευτών: μαζορέτες, νεαρά αγόρια που μαθαίνουν μπαλέτο, Έλληνες παραδοσιακούς χορευτές και άντρες στο στρατό. Παρότι ο θίασος πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύοντας με μαζορέτες και παραδοσιακούς χορευτές, η Χηδερ, που είναι κατά το ήμισυ Ελληνίδα, δεν ακολούθησε στο ακέραιο το αρχικό πλάνο. Στο τέλος, αισθάνθηκε ότι η αρχική σύλληψη ήταν πολύ προφανής. Παρόλα αυτά, εκείνο το βιωματικό κατάλοιπο διακρίνεται στο A Quartet, από τη σεκάνς με τις μαζορέτες και το τμήμα με το μπαλέτο, έως το φινάλε με τον παραδοσιακό χορό.
  • Η Χήδερ Κράβας είναι χορογράφος και περφόρμερ. Από το 1995, ερευνά χορογραφικές, αυτοσχεδιαστικές και συνεργατικές πρακτικές στο σύγχρονο χορό, προκειμένου να διερευνήσει τα όρια της χορογραφίας ως φόρμας και τις δικές της ικανότητες ως καλλιτέχνη. Την περίοδο 2003-2008, η Κράβας χορογραφούσε σε συνεργασία με τη Γαλλο-Καναδέζα καλλιτέχνη Antonija Livingstone, ενώ νωρίτερα (1999-2004) πειραματίστηκε στον αυτοσχεδιασμό, από κοινού με την τσελίστα Okkyung Lee, σε ένα ντουέτο με την ονομασία Nono Twins. Από το 2001, έχει εργαστεί ως διερμηνέας και βοηθός προβών για την ομάδα της DD Dorvillier, human future dance corps, ενώ επιπλέον έχει εμφανιστεί ως ερμηνεύτρια σε έργα της Marina Abramovic, της Jennifer Allen, της Amy Cox, της Dayna Hanson, της Amii LeGendre και της Yvonne Meier.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία). Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού.

 


info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (κεντρική σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │ Ώρα: 21.00 │Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10€. Μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8€. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 7€. ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 € - συνοδός ΑΜΕΑ: 8€. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr 

dancepress.gr