Age & Beauty Part 1 - Μιγκέλ Γκουτιέρεζ

ar2015_miguelgutierrez_agebeautypart1_photosbyiandouglas_75x03751

Φεστιβάλ Made in Usa

Ο πυρετός της μέσης ηλικίας, τώρα χορογραφημένος! O Μιγκέλ Γκουτιέρεζ (Miguel Gutierrez) μοιράζεται μαζί μας ένα έργο προσωπικό, ειλικρινές, με χιούμορ και πολύ χορό και με τίτλο Age & Beauty Part 1: Mid-Career Artist/Suicide Note or &:-/.

Ο Μιγκέλ Γκουτιέρεζ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στη σκηνή του χορού και της περφόρμανς της Νέας Υόρκης, εκφράζοντας πάντα με ειλικρίνεια στο έργο του τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της γενιάς του. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων, είχε την τύχη και το σθένος να κάνει μια πολύ μεγάλη παραγωγή, το And Lose the Name of Action, που περιόδευσε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κέρδισε βραβεία, τίτλους, αποδοχή, όμως μετά ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει σε μικρότερης κλίμακας έργα και πιο αυτοσχέδιους και ελεύθερους τρόπους παραγωγής, προκειμένου να μιλήσει για το μεγάλο ερώτημα της επανατοποθέτησης απέναντι στη ζωή όταν κάποιος φτάνει στη «μέση ηλικία» και, παρεμπιπτόντως, στα μισά της καριέρας του.

Ποιοί είναι οι στόχοι που αναθεωρούνται και πώς ονειρευόμαστε τη ζωή «από εδώ και πέρα»; Ποιές είναι οι προκλήσεις σε αυτή τη φάση της ζωής; Έχοντας συμμετάσχει ενεργά στα κινήματα διεκδικήσεων της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, αποφασίζει να κάνει μια τριλογία πάνω στο ζήτημα της ταυτότητας και του φύλου από τη σκοπιά της μέσης ηλικίας. Πώς αντιμετωπίζεται ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος χορογράφος από ένα σύστημα που σαφώς εξαίρει τη νεότητα και τη φρεσκάδα; Και πώς αντιμετωπίζουμε οι ίδιοι το στόχο να γεράσουμε όμορφα, όταν όλα είναι φτιαγμένα για κάποιους που δεν θα γεράσουν ποτέ;

Ποντάροντας στην έντονη αντίθεση, για το πρώτο μέρος της τριλογίας που θα δούμε στη Στέγη συνεργάζεται με έναν καταπληκτικό νέο χορευτή, τον Μίκι Μαχάρ (Mikey Mahar). H προσωπική ερμηνεία του καθενός από τους δύο αναδεικνύει τις διαφορές σε μια χορογραφία ταυτοφωνίας, με υπόκρουση το εκρηκτικό κείμενο του Γκουτιέρεζ.


Μια δημιουργία του Μιγκέλ Γκουτιέρεζ σε συνεργασία με τον Μίκι Μαχάρ και κείμενο του χορογράφου.
Διάρκεια: 1 ώρα
 

  • Ο Μιγκέλ Γκουτιέρεζ, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται στην περφόρμανς. Πρόσφατα έργα του, εκτός από την τριλογία Age and Beauty, είναι: And Lose the Name of Action, Heavens What Have I Done και Last Meadow. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο μεγάλων φεστιβάλ και διοργανώσεων.
  • Το 2010 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ (Guggenheim Fellow στη χορογραφία), ενώ έχει τιμηθεί και με τρία βραβεία Bessie.
  • Έχει χορογραφήσει βίντεο κλιπ για τους Diane Cluck, Holcombe Waller και Le Tigre.
  • Ο πολυσχιδής Μιγκέλ Γκουτιέρεζ δεν είναι όμως μόνο χορογράφος. Έχει συμμετάσχει ως τραγουδιστής στους Antony and the Johnsons, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ένα EP ως The Belleville. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τη μουσική και τον ήχο σε αρκετά από τα έργα του. Έχει γράψει το βιβλίο When You Rise Up, και διατηρεί το μπλογκ stargayze.com. Τέλος, έχει επινοήσει τη μέθοδο εξάσκησης Deep Aerobics.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία). Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με τον Μιγκέλ Γκουτιέρεζ (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία), για χορευτές και για όσους ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη θεματική του εργαστηρίου. Κρατήσεις - πληροφορίες, τηλ: 213 017 8002, education@sgt.gr

 


info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (μικρή σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │ Ώρα: 19.00 │Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10€. Μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8€. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 7€. ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 € - συνοδός ΑΜΕΑ: 8€. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

 

 

dancepress.gr