«Tomorrow»… το αύριο αρχίζει σήμερα - Hellenic Dance Company

2015vertical01-filaktou

H νέα σταθερή συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) εγκαινιάζεται με το έργο Τοmorrow, την καινούργια παραγωγή της Hellenic Dance Company (ΗDC). Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ομώνυμη χορογραφία της Jasmin Vardimon (Γιάσμιν Βάρντιμον), η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της παράστασης μαζί με άλλα τέσσερα έργα ελλήνων και ξένων χορογράφων. Πρόκειται για τα: Vertical Road του Akram Khan (Άκραμ Καν), Steps in the Street της Martha Graham (Μάρθα Γκράχαμ), Special Gala του Tono Lachky (Tόνο Λάχκυ) και Façade του Αντώνη Φωνιαδάκη. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΣΟΤ.

Με τη βεβαιότητα ότι η πιο όμορφη μέρα μπορεί να είναι μόνο η αυριανή, η ομάδα χορού που γεννήθηκε και ζει στους κόλπους της ΚΣΟΤ, παραδίδει για 16η συναπτή χρονιά ένα σπονδυλωτό χορευτικό θέαμα, «δεμένο» φέτος γύρω από το μότο «το αύριο αρχίζει σήμερα».

Η φετινή παραγωγή επιδιώκει να φέρει το κοινό κοντά στη σκέψη πέντε χορογράφων της διεθνούς παραγωγής, μέσα από ισάριθμα κομμάτια, που δημιουργήθηκαν ή παραχωρήθηκαν από το ρεπερτόριο τους για την παράσταση της Hellenic Dance Company.

Σύμφωνα με το δημιουργικό σκεπτικό της Παυλίνας Βερέμη καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας, κοινός τόπος σε όλα τα κομμάτια είναι άμεσα ή έμμεσα το 'forward thinking' που οφείλει να διατρέχει τόσο την καλλιτεχνική δημιουργία, όσο και τη ζωή του καθενός.

Ειδικότερα, στο Vertical Road, το οποίο ο δημιουργός του παραχωρεί ευγενικά στην ομάδα για δεύτερη φορά, ο Άκραμ Καν παραδίδει μια μικρή πραγματεία για την έννοια του χρόνου. Κόντρα στη μη γόνιμη ταχύτητα της εποχής μας, επικεντρώνεται στην αξία της εκπνοής που κινείται μεν προς τα έξω και εμπρός, αλλά αργά και σταθερά.

Στον αντίποδα αυτής της ιδέας, ο Αντώνης Φωνιαδάκης δείχνει ν’ αγαπά την ταχύτητα ως μέγεθος που σωματοποιεί την ενέργεια των χορευτών του. Δημιουργεί για την ομάδα το Façade, ένα καθαρόαιμο χορευτικό έργο στο οποίο η κίνηση δεν σταματά ποτέ.

Παρότι απαισιόδοξο, το κομμάτι Steps in the Street από το έργο Chronicle της Μάρθα Γκράχαμ έρχεται με φόρα για να μας φέρει αντιμέτωπους με αλήθειες σημερινές. Χορογραφημένο το 1936, κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και της ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη, το έργο επιδιώκει να φωτίσει για μας έναν άλλο δρόμο –τον μόνο ίσως που υπόσχεται διέξοδο. Αυτόν της κίνησης μπροστά. Η αναβίωση του Steps in the Street από τη Γιουρίκο και τη Μάρθα Γκράχαμ βασίστηκε σε ταινία του Τζούλιεν Μπράιαν.

Λιγότερο σκοτεινός, αν και βαθιά επηρεασμένος από την ταραγμένη περίοδο την οποία διανύουμε παγκόσμια, ο έντονα θεατρικός Tόνο Λάχκυ πλέκει τη δική του ιστορία, προσκαλώντας όλους μας να γίνουμε μάρτυρες ενός Special Gala –μιας γιορτής που γίνεται για να «βάλουμε τα καλά μας», ν’ αλλάξουμε διάθεση και επιτέλους ν’αλλάξουμε σελίδα.

Πάντα κοφτερή και σαφής, η Γιάσμιν Βάρντιμον στο Tomorrow επαναχρησιμοποιεί σκηνές από έργα του προσωπικού της ρεπερτορίου (Park, Justitia, 7734 και Yesterday) για να συνθέσει μια νέα ομαδική χορευτική πράξη στην οποία το «αύριο» παρουσιάζεται ως μόνο αντίδοτο και μέσο αντίστασης στη θλίψη του «σήμερα».


Η Hellenic Dance Company δημιουργήθηκε από την Παυλίνα Βερέμη το 2000 στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και αποτελεί σήμερα ένα περιβάλλον έμπνευσης και ευκαιριών, καθώς είναι μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην παγκόσμια χορευτική αρένα και το σύγχρονο ελληνικό χορευτικό δυναμικό.

Κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε ετών της λειτουργίας της, η Hellenic Dance Company κάλεσε σε συνεργασία διακεκριμένους χορογράφους από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι είτε δημιούργησαν έργα ειδικά για τους χορευτές της ομάδας, είτε δίδαξαν σε αυτούς έργα από το ρεπερτόριό τους.

Στις παραγωγές της ήδη μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται έργα ελλήνων και ξένων χορογράφων του 20ού αιώνα, όπως οι: Μάρθα Γκράχαμ, Βιμ Βαντεκέυμπους, Άκραμ Καν, Πασκάλ Ριού, Χοσέ Λιμόν, Ρίτσαρντ Άλστον, Μάρτιν Λώρενς, Κωνσταντίνου Ρήγου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Αντώνη Φωνιαδάκη, Μαρκ Μόρρις, Ζουζού Νικολούδη, Χάρη Μανταφούνη, Γιάσμιν Βάρντιμον, Αθηνάς Bάχλα, Χόφες Σέχτερ, Rootlessroot, Τόνο Λάκχυ, Jukstapoz κ.ά.

Εκτός από τις ετήσιες παραστάσεις της στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), η Hellenic Dance Company παρουσίασε, σε συνεργασία με την Martha Graham Dance Company, τo έργο Panorama τον Μάρτιο του 2014, στο New York City Center και τον Ιούλιο του 2014 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Επίσης έχει παρουσιάσει παραγωγές της στις Βρυξέλλες και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Εργογραφία-παραγωγές

 • 2000 «Νέα Υόρκη–Λονδίνο–Παρίσι: Τρεις ελληνίδες χορογράφοι με διεθνή καριέρα», Θέατρο Χώρα. Χορογραφίες: Αθηνά Βάχλα, Μάχη Δημητριάδου-Lindahl, Βάλια Αλεξανδράτου.
 • 2001 «Ιστορίες χορού», Θέατρο Ιλίσια. Χορογραφίες: Ζουζού Νικολούδη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μιχάλης Ναλμπάντης και Βάλια Αλεξανδράτου.
 • 2002 «Ιστορίες χορού ΙΙ», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Martin Lawrence, Charles Linehan, Μιχάλης Ναλμπάντης, Κωνσταντίνος Ρήγος και Wim Vandekeybus.
 • 2003 «Από τη Martha Graham στον Wim Vandekeybus», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Richard Alston, Wim Vandekeybus, Βάλια Αλεξανδράτου, Μιχάλης Ναλμπάντης και Χάρης Μανταφούνης.
 • 2004 «Ποιητικές ερμηνείες», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Martha Graham, José Limón, Mark Morris, Pascal Rioult και Βάλια Αλεξανδράτου.
 • 2005 «Ποιητικές ερμηνείες ΙΙ», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Χάρης Μανταφούνης, Βάλια Αλεξανδράτου και Martin Lawrence.
 • 2006 «Acts of Light, Acts of Darkness», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Richard Alston, Pascal Rioult, Martha Graham, Αντώνης Φωνιαδάκης, Νανά Βάχλα, Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek.
 • 2007 «Πόλεμος», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Martha Graham, Pascal Rioult, Jasmin Vardimon, Hofesh Shechter, Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek.
 • 2008 «Δίαυλοι», Ελληνικός Κόσμος. Χορογραφίες: Αθηνά Βάχλα, Πέννυ Διαμαντοπούλου, Jasmin Vardimon, Jozef Frucek και Λίντα Καπετανέα, Αθανασία Καννελοπούλου.
 • 2010 «Έκρηξη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Martha Graham, Richard Alston, Αθηνά Βάχλα.
 • 2013 «Αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη», Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Χορογραφίες: Πέννυ Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman. Δραματουργία: Έρση Πίττα. Σολίστ: Φωτεινή Δάρρα.
 • 2014 «Celebrating the Graham/Greek connection», New York City Center, ΗΠΑ & Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Χορογραφία «Panorama» της Μartha Graham.  Διδασκαλία ρεπερτορίου: Πέννυ Διαμαντοπούλου.
 • 2014 «Ανοιχτά σύνορα», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χορογραφίες: Martha Graham, Akram Khan, Tono Lachky, Pascal Rioult.
 • 2015 «Ανοιχτά σύνορα», Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Χορογραφίες: Martha Graham, Akram Khan, Tono Lachky, Pascal Rioult.

 


info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 15€, Ζώνη Β: 10€, Ειδικές τιμές: 4€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 6 € (65+, πολύτεκνοι) | Πληροφορίες  τηλ. 210 72.82.333 -www.megaron.gr


 

dancepress.gr