"Khaos" - Λωράν Σετουάν

laurent-chetouane---khaos-1

Ο βραβευμένος Λωράν Σετουάν (Laurent Chétouane) παρουσιάζει δουλειά του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο του με τίτλο Khaos, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, που μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο (11 Νοεμβρίου) έρχεται και στην Αθήνα. Όταν το χάος χορογραφείται από τον Λωράν Σετουάν σε μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ξεκινά... το Khaos στη Στέγη.

Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μια χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο ή φράση και να ανοίγεται στο άγνωστο; Ερωτήματα όπως αυτά, που έχουν διατυπωθεί και σε παλαιότερα έργα του χορογράφου, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας του δουλειάς Khaos.

Αν η πραγματικότητα γύρω μας αρχίζει και προσομοιάζει όλο και περισσότερο στο χάος, αν κάθε μας προσπάθεια να επαναφέρουμε την τάξη μάς οδηγεί ακόμα πιο βαθιά σε αυτό, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε, να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτό και να δημιουργούμε με αυτό, γιατί σύντομα θα είναι το μοναδικό μοντέλο μας για το μέλλον.

Το Khaos είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – τέσσερις χορευτές και τρεις μουσικούς.

Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των Γ.Σ. Μπάχ, Τζόν Κέιτζ και Βόλφγκανγκ Ριμ, συνθετών που έβαλαν στο παιχνίδι της σύνθεσης το άγνωστο και το ανεξέλεγκτο. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Λωράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στο ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και μας προτείνει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης, την ευκαιρία να αναδυθούν μπροστά στα μάτια μας νέοι κόσμοι.

Χορογραφία: Laurent Chétouane και οι χορευτές
Μουσική Σύλληψη: Laurent Chétouane και οι μουσικοί
Χορευτές: Bilal Elhad, Mikael Marklund, Kotomi Nishiwaki, Tilman O’Donnell
Μουσικοί: Mathias Halvorsen (πιάνο), Tilman Kanitz (τσέλλο), Artiom Shishkov (βιολί)

Μια παραγωγή του KHAOS GbR, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), το HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο), το Tanzquartier (Βιέννη), το Kaaitheater (Βρυξέλλες) και το Kampnagel (Αμβούργο).

------

Λωράν Σετουάν γεννήθηκε το 1973 στο Σουαγιό της Γαλλίας, σπούδασε μηχανικός και, αφού πήρε το δίπλωμά του, σπούδασε θέατρο στο Παρίσι και σκηνοθεσία στη Φρανκφούρτη. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να χορογραφεί το 2006. Από το 2012 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δραματουργία, στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.
 
Στα έργα του Tanzstücken #1 έως #4. διερευνά την αναγκαιότητα και τη σημασία της κίνησης. Το ντουέτο M!M είναι μια σπουδή στη φιλία, που χορογράφησε ο Σετουάν το 2013, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, έρευνα που συνεχίστηκε με το 15 Variations of Openness.
 
Το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο RUHR.2010 Wild Card award για τα έργα του Tanzstück #1: Bildbeschreibung von Heiner Müller (Κομμάτι χορού #1: Εικόνα περιγραφής του Χάινερ Μύλλερ). Τον ίδιο χρόνο, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας του απένειμε το βραβείο για τους ιδιαίτερα ξεχωριστούς νέους καλλιτέχνες.
 
Είναι η πρώτη φορά που ο Λωράν Σετουάν παρουσιάζει χορογραφικό του έργο στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί δύο έργα σε δική του σκηνοθεσία: η περφόρμανς Εγκλεισμός πάνω σε κείμενα του Χάινερ Μύλλερ, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης “Heterotopias” (2007), και το θεατρικό έργο Λεόντιος και Λένα του Georg Büchner, στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου (2010).

Παράλληλες δράσεις

  • Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Masterclass από τον Λωράν Σετουάν.
  • Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

 


info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (κεντρική σκηνή), Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα (μετρό Συγγρού-Φιξ) │ Ώρα: 20.30 │Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15€, 20€, 28€, 35€. Μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 12€, 16€, 22€, 28€. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 11€, 14€, 20€, 25€. ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 € - συνοδός ΑΜΕΑ: 10€. Η προπώληση ξεκινάει αποκλειστικά στην πλατεία της αίθουσας. Tα θεωρεία θα ανοίξουν στη συνέχεια, λόγω ειδικών αναγκών της συγκεκριμένης παραγωγής. Γραμμή εισιτηρίων: τηλ. 210 900 5 800 ( Δε – Κυρ 9:00-21:00 ) και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr


 

dancepress.gr