"Σάλος" - Σοφία Μαυραγάνη

0012_salos_low-web

Η Σοφία Μαυραγάνη επιστρέφει με το έργο της Σάλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για μια μόνο βραδιά.

Σάλος αποκαλείται το βουβό κύμα, ένα κύμα δηλαδή που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές.

Η Σοφία Μαυραγάνη συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στην ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, εμπνέεται από τα βουβά κύματα της Ιστορίας και διερευνά τα χαρακτηριστικά του σάλου στην ιστορική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όσα ζούμε τώρα, έχουν τις ρίζες τους σε γεγονότα του παρελθόντος, ενώ η δράση μας σε χρόνο ενεστώτα θα καθορίσει αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Στην πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παρά τις ισχυρές δονήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να μην έχει δοκιμάσει ακόμη το ξέσπασμα του σαρωτικού βουβού κύματος.

Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές (Ν. Δαμόπουλος, Χ. Κότσαλη, Σ. Στριμπάκου) σε μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση, η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. Η ανατρεπτική χορογράφος συνθέτει με το Σάλο μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με το χώρο και τον χρόνο μέσα στον οποίο συμβαίνουν.

Δημιουργία, σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου
Διάρκεια παράστασης: 50΄

Πρώτη παρουσίαση, παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016
 

Η Σοφία Μαυραγάνη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην τέχνη του χορού, καθώς δραστηριοποείται στο πεδίο αυτό ως δημιουργός, χωρίς να προέρχεται από τις κλασσικές σπουδές χορού. Σπούδασε Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων / Marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα Xορογραφία / Dance making στο ArtEZ University of Arts (Άρνεμ / Ολλανδία). Δουλεύοντας ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, γνωστή για τον πολιτικό χαρακτήρα των έργων της, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, αλλά και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Mάαστριχτ, Χανιά, Σύρος, Μπουένος Άιρες, Mαδρίτη κ.ά.). Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «Out of order», το «playfor4» και το «playforPLACE», τo οποίo έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX /Athens.

 


info: Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 15€, Ζώνη Β: 10€, Ειδικές τιμές: 4€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 6 € (65+, πολύτεκνοι) | Πληροφορίες  τηλ. 210 72.82.333 - www.megaron.gr 


 

dancepress.gr