To Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο

ndt-i_singuliere-odysee_c_rahi-rezvani_11

Το κορυφαίο Nederlands Dans Theater (NDT Ι), πιστό στη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επιστρέφει στην Αθήνα για τρείς βραδιές, με τρία έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η διάσημη ομάδα θα ερμηνεύσει τη νέα χορογραφία της Σολ Λεόν (Sol León) και του Πώλ Λάιτφουτ (Paul Lightfoot) με τίτλο Singulière Odyssée, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου 2017, στη Χάγη. Το έργο βασίζεται στην καινούργια μουσική δημιουργία Εxiles του διεθνώς αναγνωρισμένου σύγχρονου συνθέτη Μάξ Ρίχτερ (Max Richter).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το έργο Shut Eye της Sol León και του Paul Lightfoot (πρώτη παγκόσμια: 29 /4 / 16, Χάγη) και τη χορογραφία The Statement της Crystal Pite (πρώτη παγκόσμια: 4 / 2 / 2016).

  • Singulière Odyssée

Εμπνευσμένοι από την καινούργια δημιουργία με τίτλο Exiles του βρετανού συνθέτη Μαξ Ρίχτερ, στενού συνεργάτη του NDT εδώ και πολλά χρόνια, η Σολ Λεόν και ο Πώλ Λάιτφουτ, πάντοτε ανήσυχοι, δημιουργικοί αλλά και εμπνευσμένοι, υπογράφουν τη νέα χορογραφική τους "περιπέτεια" με τίτλο Singulière Odyssée: ένα ταξίδι σε ένα φανταστικό τοπίο, με ένα τρένο που αναχωρεί, ενώ οι δείκτες στο ρολόι του σταθμού παραμένουν ακίνητοι. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Gérard Lemaître, σημαντική μορφή για το ΝDT –συνεργάστηκε με το ολλανδικό σχήμα επί 60 χρόνια σχεδόν–, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Χορογραφία: Σολ Λεόν και Πώλ Λάιτφουτ
Μουσική: Μax Richter (Exiles, νέα δημιουργία)
Φωτισμοί: Tom Bevoort
Σχεδιασμός σκηνικών: Σολ Λεόν και Πώλ Λάιτφουτ
Διάρκεια: 34 λεπτά

  • Shut Eye

"Κλείνω τα μάτια μου για να δω" - Πωλ Γκωγκέν

Η Σολ Λεόν και ο Πώλ Λάιτφουτ, οι δυό κορυφαίοι χορογράφοι του NDT, στη νέα τους αυτή χορογραφία προσεγγίζουν για μια ακόμη φορά το σύγχρονο χορό με ποιητική διάθεση. Λευκές στιλιζαρισμένες προβολές και σκιές, ντυμένες με τη γεμάτη αμεσότητα μουσική του συνθέτη Ólafur Arnalds, αποτελούν το σκηνικό υπόβαθρο του έργου, ενώ οι χορευτές μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή μέσω της εισόδου του πιτ της ορχήστρας και από μια πόρτα στον πίσω τοίχο. Έτσι δημιουργείται επί σκηνής ένα μυστήριο: ο θεατής δεν γνωρίζει πού πηγαίνουν οι χορευτές, ούτε από πού έρχονται, καθώς το περιβάλλον τους παραμένει αθέατο.

Χορογραφία: Σολ Λεόν και Πώλ Λάιτφουτ
Μουσική: Ólafur Arnalds, Bryce Dessner και Kronos Quartet
Φωτισμοί: Tom Bevoort
Σχεδιασμός σκηνικών: Σολ Λεόν και Πώλ Λάιτφουτ
Φιλμ ιδέα: Sol León, κάμερα-σκηνοθεσία Rahi Rezvani και Sol León
Διάρκεια: 42 λεπτά
Για τον Georgi Milev, χορευτή, μέλος του NDT

  • The Statement

Η δημιουργία της Κρύσταλ Πάιτ (Crystal Pite) θα μπορούσε να θεωρηθεί θεατρικό έργο: βασίζεται σε κείμενο του Jonathan Young και ερμηνεύεται από τέσσερις χορευτές που συζητούν σε έντονο ύφος –ενίοτε διαπληκτίζονται– γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων, χαρακτηριστικό σύμβολο του περιβάλλοντος των πολυεθνικών εταιρειών.

Η Κρύσταλ Πάιτ χορογράφος και περφόρμερ, κατάγεται από το Βανκούβερ του Καναδά και είναι συνεργάτις-χορογράφος του NDT από το 2008. Για το διάσημο χορευτικό συγκρότημα έχει δημιουργήσει τις χορογραφίες Pilot X (2005), The Second Person (2007), Frontier (2008), Plot Point (2010), Solo Echo (2012), Parade (2013) και In the Event (2014). Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Τεχνών του Καναδά και το Sadler's Wells (Λονδίνο) Το 2002, ίδρυσε τη δική της χορευτική ομάδα, την Kidd Pivot. Μπαλέτα της παρουσιάζονται από πολλά συγκροτήματα χορού σε όλο τον κόσμο.

Χορογραφία: Κρύσταλ Πάιτ
Μουσική: Owen Belton (νέα σύνθεση)
Κείμενο: Jonathon Young
Ερμηνεία: Meg Roe, Colleen Wheeler, Andrew Wheeler, Jonathon Young
Κοστούμια: Crystal Pite, Joke Visser
Διάρκεια: 19 λεπτά


----------------------------

 

Το Nederlands Dans Theater έχει μια ιστορία που χρονολογείται από το 1959. Ιδρύθηκε από τους Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen και Carel Birnie. Το 1973, ο Γίρζι Κύλιαν (Jiri Kylián) έρχεται σε επαφή με το NDT και δύο χρόνια αργότερα, το 1975, αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας τοποθετώντας την σε λίγα μόλις χρόνια στο χάρτη με τις διασημότερες ομάδες χορού διεθνώς και εκτοξεύοντας τη φήμη της στα ύψη. Ο Γίρζι Κύλιαν αποχώρησε από τη διεύθυνση του NDT το 1999. Κατά τη θητεία του δεν προσκάλεσε μόνο σπουδαίους χορογράφους για να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά αναδιάρθρωσε και τη δομή της ομάδας με ευρηματικό τρόπο, δημιουργώντας το NDT Ι, το NDT ΙΙ και το NDT ΙΙΙ φτιάχνοντας έτσι σχήματα παραγωγικά, δημιουργικά και ευέλικτα (το NDT ΙΙΙ έπαψε τη λειτουργία του το 2006). Ο Γίρζι Κύλιαν συνεχίζει σήμερα το χορογραφικό του έργο εκτός NDT με παραγωγές μικρής κλίμακας.

Με τον Paul Lightfoot στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του NDT από το 2011, η ολλανδική ομάδα που εμποτίστηκε από το όραμα, τη φιλοσοφία για τη ζωή, αλλά και την αγάπη για ομορφιά του ιδιοφυούς και ρηξικέλευθου Γίρζι Κύλιαν, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή. Αλλά, τα γεμάτα ποίηση και ευαισθησία χορευτικά τοπία των έργων της, η αριστοτεχνική ώσμωση του κλασικού με το σύγχρονο χορό, όπως και οι εκφραστικοί χορευτές με τα «ευφυή» σώματα παραμένουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ολλανδικού συγκροτήματος.

Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη του Πολ Λάιτφουτ στο dancepress.gr εδώ

 


info: 3, 4, & 5 Μαρτίου 2017 | Μεγάρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα | ώρα: 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 14€, 25€, 35€, 50€ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 7,50€ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50€ (65+, πολύτεκνοι). Αγορά μέσω internet στο: www.megaron.gr - Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 7282333 – Πληροφορίες: 210 7258510 φωτογραφία © Rahi Rezvani

 

dancepress.gr