"Τοπία"... τριών σημαντικών χορογράφων στο ΚΠΙΣΝ

mpaleto-els-topia---the-shaker-loops_fwto-v-makrhs-6433

Η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Ο τέως διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α' χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

  • Sarabande - Χορογραφία: Μπενζαμέν Μιλπιέ / Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, τέως Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, υπήρξε Α' χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης. Εκεί, τη δεκαετία του '90, ερμήνευσε το έργο A Suite of Dances, σε χορογραφία Τζερόμ Ρόμπινς. Σε ανάμνηση αυτού του υπέροχου σόλο πάνω στις σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ, συνέθεσε με τη σειρά του το 2009 τη Sarabande, χορογραφία βασισμένη στις σονάτες και παρτίτες για σόλο βιολί, και την παρτίτα για σόλο φλάουτο του Μπαχ. Και μπορεί να μοιράζεται με τον Αμερικανό μετρ μια μουσικότητα απαλλαγμένη από κάθε κινησιολογικό πλεονασμό, επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να εγκαταστήσει τη δική του χορογραφική γλώσσα, ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ακριβώς πάνω στη νότα, αλλά χωρίς καμία βαρύτητα.

  • The Shaker Loops - Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης / Μουσική: Τζων Άνταμς

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπαλέτο της Λωραίνης το 2014

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Λωραίνης, για την οποία ο χορογράφος επέλεξε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το Shaker Loops, που γράφτηκε το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού. Η χορογραφία ακολουθεί τη ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών. Η δόνηση της μουσικής ώθησε τον Φωνιαδάκη στη σύλληψη μιας ευαίσθητης χορογραφικής παρτιτούρας, παράλληλης με το έργο του Άνταμς. Η χορογραφία αποκαλύπτει πολλές πλευρές της μουσικής «που ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας», όπως σημειώνει ο χορογράφος.

  • Fortress - Χορογραφία: Ντάγκλας Λη / Μουσική: Έτσιο Μπόσσο, Το 12ο δωμάτιο σε σολ ελάσσονα

O διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη, ο οποίος έχει υπογράψει πολύ σημαντικές δουλειές για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο της Ζυρίχης και το Netherlands Dans Theater, παρουσιάζει μια νέα δημιουργία του για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω σε ένα κομμάτι για σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο. Ο χορογράφος καθοδηγείται από το συναισθηματικό κόσμο της μουσικής και ολοκληρώνει τη δημιουργία του με βάση τις προσωπικότητες των χορευτών του. Μεταχειριζόμενος μια μικρή ομάδα χορευτών, επιθυμεί να αναδείξει τις ποιότητες των μονάδων, μέσα από μια αληθινή αίσθηση της οικειότητας, που η μουσική ορίζει.


 


info: 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου, 5, 6, 10 Μαΐου 2017 | Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ - Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ. ταμείων: 213 088 57 00  | ώρα έναρξης 20.00  | Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: €20, €25, €30, €40, €45, €50. Παιδικό, φοιτητικό: €15. Περιορισμένης ορατότητας: €10. Προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα. Τηλ. πωλήσεις 210 366 21 00. Ομαδικά εισιτήρια: τηλ. 210 371 13 42 | Οι θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για την παρουσίαση της παράστασης Τοπία στο Θέατρο Ολύμπια, θα ενημερωθούν από τα Ταμεία της ΕΛΣ για τη διαδικασία αλλαγής των εισιτηρίων τους, για την Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούν, θα μπορούν να τα επιστέψουν και να λάβουν τα χρήματά τους πίσω.φωτο © Βασίλης Μακρής
 

dancepress.gr