Σπύρος Κουβαράς και Μαρία Λάππα με δύο χορογραφικές περφόρμανς

aequam---s-kouvaras---dancepressgr

25 Μαρτίου & 8 Απριλίου

Aequam - Σπύρος Κουβαράς

 σόλο χορογραφική περφόρμανς

Η ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 του Σπύρου Κουβαρά, που μετά απο δέκα χρόνια έρευνας και δημιουργίας στο Παρίσι εδρεύει πλέον και στην Αθήνα, θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά με τίτλο Aequam. Πρόκειται για μια σόλο χορογραφική περφόρμανς για την έκθεση «; Μονο / Λογος », στο πλαίσιο της 6ης θεματικής του εικαστικού πρότζεκτ ΜετροΛόγος, το οποίο είναι παραγωγή της Owl Art Space και διοργανώνεται απο την εικαστικό Αλεξάνδρα Νασιούλα.

Στην έκθεση «; Μονο / Λογος » που συνεπιμελούνται η Αλεξάνδρα Νασιούλα και ο χορογράφος / περφόρμερ Σπύρος Κουβαράς, συμμετέχουν με έργα τους σύγχρονοι εικαστικοί, χορογράφοι / περφόρμερς, συνθέτες και θεωρητικοί της Τέχνης και των γραμμάτων.

Το Aequam είναι ένας κινητικό - ηχητικός μονόλογος, που αντλώντας υλικό απο το Holzwege του M. Heidegger, αποτυπώνει το αέναο καθ' οδόν στο σιωπηλό «δάσος της ποίησης», στο αρχέγονο «δάσος της εσωτερικής ζωής». Για πολλούς, ένας Holzweg (μονοπάτι του δάσους που δεν οδηγεί έξω από αυτό) και κάθε τέτοιος δρόμος, συνιστά αδιέξοδο, και σε κάθε περίπτωση μοιάζει απαράλλακτα με τους υπόλοιπους. Μόνο όποιος «γνωρίζει», έχει την ικανότητα να τους ξεχωρίζει και να αποτιμά την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η όδευση πάνω στον καθένα τους. Σημασία δεν έχει η έξοδος από το δάσος, αλλά η παραμονή εντός του, σημασία έχει η ισορροπημένη παραμονή της σκέψης σε ένα πεδίο που ορίζεται από το ίδιο το Είναι.

Στo Aequam το σώμα ορίζεται ως ανάμνηση και ως συνείδηση του εαυτού και ο Λόγος γίνεται σώμα, ενώ το υποκείμενο επινοεί ακατάπαυστα τον ίδιο του τον εαυτό, αφότου τον έχει αναζητήσει σε μια εσωτερική άβυσσο. Η σχέση σώματος και υλικού (ατσάλι και χρώμα) και η αλληλεπίδραση κινητικής, λεκτικής και ηχητικής γλώσσας, δημιουργούν κατά τη διάρκεια της περφόρμανς, ένα εννιαίο εικαστικό περιβάλλον στο οποίο ενυπάρχουν σπαράγματα μνήμης, ενεργητικής παρουσίας και φουτουριστικές ενδεχομενικότητες.

Χορογραφία, εικαστική εγκατάσταση, ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική: Gyorgy Ligeti / Poème symphonique for 100 metronomes
Κείμενο: Απόσπασμα απο τον Δύστηνο Άγγελο του Heiner Müller

H ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι απο το χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Από το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. Η Synthesis 748 αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα του Σπύρου Κουβαρά έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, με δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Το κινητικό λεξιλόγιο και η έρευνα της Synthesis 748 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή. Τα έργα της ομάδας εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ σύγχρονου χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένης εγκατάστασης, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα. Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από τη δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.

 


 

24 Μαρτίου & 7 Απριλίου

Αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί - Μαρία Λάππα

σόλο χορογραφική περφόρμανς


Μεταφέροντας υλικό από τον Ακατονόμαστο του Σάμουελ Μπέκετ, τις τοποθετήσεις του Wittgenstein και του Novarina, η περφόρμανς επιθυμεί να φωτίσει μέσω της εικαστικής εγκατάστασης και της σωματικής δράσης, έναν τόπο ονείρου όπου οι σκέψεις και οι αισθήσεις εικονοποιούνται. Έναν τόπο όπου οι η αντιβαρύτητα των λέξεων γίνεται υπερρεαλιστικά σωματική.

Το σώμα δεν γνωρίζει πως οι λέξεις έρχονται από το άτοπο που ειναι άχρονο. Το σώμα δεν γνωρίζει πως υπήρχαν εδώ από πάντα και θα μείνουν εδώ για πάντα. Οι λέξεις μεταμορφώνουν το σώμα σε ρήμα  και το καταλαμβάνουν. Το σώμα υπό την κατάληψή των λέξεων αναζητά την απόδραση του, αποποιούμενο την ανάγκη περιγραφής, αποποιούμενο ονόματος και ιδιότητας.

Εικαστική εγκατάσταση, δραματουργία & κινητικός σχεδιασμός: Mαρία Λάππα
Μουσικά - Ηχητικά αποσπάσματα: Jim Jarmusch & Jozef Van Wissem

---------

Χορογραφικές περφόρμανς της έκθεσης ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

  • 24 Μαρτίου στις 21:00, Aequam / Σπύρος Κουβαράς
  • 25 Μαρτίου στις:21:00, Αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί /  Μαρία Λάππα
  • 7 Απριλίου στις 21:00, Αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί / Μαρία Λάππα
  • 8 Απριλίου στις 21:00, Aequam / Σπύρος Κουβαράς

 


info: Γκαλερί Owl Art Space, Θέσπιδος 10, Πλάκα, Αθήνα (Μετρό Ακρόπολη) | ώρα: 21.00 |  Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση θέσεων. Κρατήσεις: 6977545994, 6939769081,


 

dancepress.gr