"Απόγειος", ομάδα σύγχρονου χορού Creo

creo-p-kremasta-apogeios-3---dimitris-kassaras

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η παράσταση απόγειος αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν, είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα.

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της ομώνυμης έρευνας που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά. Μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ελληνικών χορών και των σύγχρονων τεχνικών αποκαλύπτεται η «απόγειος / εκ της γης» κίνηση και αρθρώνεται μια νέα κινητική πρόταση. Η αγωνία που γεννά και θέτει η εν λόγω δουλειά, συμπυκνώνεται στο πάντα επίκαιρο ερώτημα: ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση;

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικοί επί σκηνής: Μανούσος Κλαπάκης (μπεντίρ), Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλ)
Χορεύουν Πωλίνα Κρεμαστά, Θένια Αντωνιάδου
Διάρκεια: 40΄

Η Πωλίνα Κρεμαστά είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Μαζί με την Π.Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και οργανώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια, τη «Σκυτάλη», πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία. Εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού. Μαζί με τον Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης, με το έργο track. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

Η Ομάδα σύγχρονου χορού Creo ιδρύθηκε την άνοιξη του 2008, στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρέον έχει ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έξι παραγωγές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Η Πωλίνα Κρεμαστά έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο (Silver Snowflake) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012, για το έργο της με τίτλο GODOT .

 


info: 19 Ιουλίου 2017 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (στούντιο)  | ώρα:  20.00 | Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος. Για αγορά εισιτηρίων κάντε κλικ εδώ | www.kalamatadancefestival.gr


 

φωτο © Δημήτρης Κασσάρας

dancepress.gr