"Romeo & Juliet / Rebellion & Johannesburg", Jessica Nupen

romeo--juliet-rebellion--johannesburgjnupensteve-thomas_sdt_v2690

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στο χοροθεατρικό Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, η Τζέσικα Νιούπεν νοτιοαφρικανή χορογράφος με έδρα της τη Γερμανία, αφηγείται εκ νέου με προκλητική διάθεση, το κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ, τοποθετώντας το στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ και της υποκουλτούρας του. 

Το συναρπαστικό αυτό έργο βρίσκει το ρυθμό του στο πνεύμα της πόλης και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτιστικό τοπίο της. «Το Γιοχάννεσμπουργκ μάς καλεί σε καθημερινή επανάσταση. Εξεγειρόμαστε ενάντια στην απάνθρωπη ιστορία της πόλης μας, και αναζητούμε τα ζωντανά στοιχεία της, τη χαμένη προσωπικότητά της, τους μύθους και τους ήχους περασμένων εποχών. Εξεγειρόμαστε ενάντια στο παρόν, στους ηγέτες μας, στους συμπολίτες μας που μειδιούν ηλιθιωδώς κι ανασηκώνουν τους ώμους. Εξεγειρόμαστε για να καθαρίσουμε τον αέρα από μια άλλου τύπου μόλυνση. Εξεγειρόμαστε που ζούμε σε ένα ακατοίκητο, μαστιζόμενο από το έγκλημα, μποτιλιαρισμένο αντιστρές μπαλάκι. Γιορτάζουμε με διάθεση χαλαρή, μουσική και αστεία με γνωστούς και άγνωστους, στους δρόμους της πόλης. Εξεγειρόμαστε ενάντια σε ψηλούς φράχτες, σώματα ασφαλείας, καταστροφολογικές στατιστικές για την εγκληματικότητα, και επιχειρούμε να εξερευνήσουμε αυτή τη γη που είναι δική μας, το τρίτο μεγαλύτερο αστικό δάσος στον κόσμο. Εξεγειρόμαστε για να επιβιώσουμε στη βαβέλ του Γιοχάννεσμπουργκ, στα φανταχτερά προάστια, τα αναρίθμητα εμπορικά κέντρα, στις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές με τους αυτόκλητους σωτήρες. Εξεγειρόμαστε αναζητώντας την ταυτότητά μας, την έκφρασή μας, την κοινότητά μας, τη θέση μας», λέει η ομάδα.

Η πολύπλευρη δημιουργία της Νιούπεν, σε συνεργασία με τη νοτιοαφρικανική ομάδα σύγχρονου χορού Moving Into Dance Mophatong, μεταφέρει στο θεατή την αντίδραση των νέων Νοτιοαφρικανών στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Με την τυπολογία τελετουργίας, προβάλλονται τα στερεότυπα γύρω από το φύλο και την εξουσία που δοκιμάζονται απέναντι σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου οι χορευτές μάχονται για την επιβίωσή τους. Η Νιούπεν χρησιμοποιεί το χοροθέατρο για να πειραματιστεί με την ατομικότητα και τη συλλογικότητα σε καθεστώς συγκρούσεων, ενώ αντιμετωπίζει  την επανάσταση όχι ως πράξη βίας, αλλά ως αντίσταση στο στάτους κβο. 

Παράλληλα με την παράσταση προβάλλεται και η ομότιτλη ταινία, σε σκηνοθεσία της Leila El’Kayem και χορογραφία της Jessica Nupen, που έχει αποσπάσει βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ San Francisco Dance Film, 2016.

Σύλληψη, χορογραφία, σκηνοθεσία: Jessica Nupen
Βοηθοί χορογράφοι: Sunnyboy Motau & Oscar Buthelezi
Μουσική: Spoek Mathambo
Χορεύουν oι Moving Into Dance Mophatong: Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Muzi Shili, Teboho Gilbert Letele, Thenjiwe Soxokoshe, Asanda Ruda, Eugene Mashiane, Thabang Mdlalose
Διάρκεια: 60΄
 

H Νοτιοαφρικανή γερμανικής καταγωγής Τζέσικα Νιούπεν μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Βίωσε από μικρή το ρατσισμό και την καταπίεση από τη μειοψηφία που κατείχε την εξουσία της χώρας της. Οι μνήμες αυτές και οι εμπειρίες καθόρισαν τη ματιά της. Στο έργο της ασχολείται κυρίως με το "πολιτικό" σώμα στην τέχνη.

Η Moving Into Dance Mophatong δημιουργήθηκε το 1978 ως διαφυλετική, πολιτιστική και ακτιβιστική ομάδα χορού. Μέσα από τους πρωτοπόρους MIDM έχουν αναδειχτεί πολυβραβευμένοι και παραγωγικοί χορευτές και χορογράφοι. Με ευρύ ρεπερτόριο, η MIDM είναι σήμερα η κορυφαία επαγγελματική αφρικανική ομάδα και ακαδημία χορού.

 


info: 21 Ιουλίου 2017 | Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (κεντρική σκηνή)  | ώρα: 22.00 | Εισιτήρια: 15€ και 12€ μειωμένο. Για αγορά εισιτηρίων κάντε κλικ εδώ | www.kalamatadancefestival.gr


 

dancepress.gr